Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Logano baant zich met “duwtje” naar de overwinning op Darlington

Penske-coureur Joey Logano voerde in de voorlaatste ronde van de Goodyear 400 op Darlington een z.g. "bash hand run"(gemeen duwtje. Red) uit en beroofde Hendrick Motorsports-coureur William Byron op deze wijze van de overwinning. Voor Logano betekende het zijn eerste zege sinds maart 2021 toen hij op de Bristol Dirt Track won. Het afgelopen jaar moest de Penske-rijder het maar liefst veertig wedstrijden zonder overwinningen stellen.


2022 Start Darlingotn 1
Logano won vanaf pole maar of het nu eenmaal eerlijk was? In ieder geval waren zowel Byron als Logano elkaar onderweg al een keer tegengekomen.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/Toyota Racing USA

Logano baant zich met "duwtje naar de overwinning op Darlington
Nadat Logano Byron's Chevrolet aan de binnenkant van Turn 3 in de witte vlag ronde een "duwtje" had gegeven maakte die een touché met de buitenmuur en viel bij de finish naar de 13e plek terug. Met de Ford #22, gespoten in de kleuren van zijn eerste quarter midget racer versloeg Logano runner-up Tyler Reddick met een voorsprong van 0.777 secs. om op Darlington zijn eerste overwinning te behalen. Tevens betekende het de 28e in zijn carrière. In elf achtereenvolgende Cup-seizoenen won Logano minstens één wedstrijd.

Joey Logano: " Je gaat me niet in de muur steken en niets terugkrijgen. Zo werkt dat nu eenmaal. Supertrots om voor het Shell Pennzoil Team hier op Darlington de overwinning te behalen. Je weet hoe het is. Ik heb hier nog nooit eerder gewonnen" zei Logano verwijzend naar eerder contact met Byron's Chevrolet.

"Zo trots op dit racing team. De gehele dag hebben zij hun werk perfect uitgevoerd. Het coolste was om deze auto in Victory Lane te krijgen. Hier begon het voor mij allemaal in de quarter midgets. Voor alle youngsters die nu aan het racen zijn. Jij had het ook kunnen zijn" stelt Logano.

2022 Start Darlington 2 Start van de wedstrijd. Kyle Larson viel echter met motorschade uit.

Een verbolgen William Byron dacht dat Logano met zijn agressieve manoeuvre duidelijk de lijn overschreed. William Byron: " In Turn 2 waren we heel dicht bij elkaar en ik dacht dat het hem bang maakte hij zat tegen de muur toen ik de leiding nam. Het is een idioot die dit telkens weer doet. Ik heb het bij de andere rijders ook gezien. Hij reed gewoon 10 mph te snel en raakte me zo hard dat de rechterkant van deze NextGen auto viel en ik had geen enkele kans om de bocht te maken. Hij maakte er nog niet eens een wedstrijd van."

Justin Haley eindigde als derde gevolgd door Kevin Harvick die bij de "Lady in Black" (zoals de baan op Darlington vaak genoemd wordt. red) zijn 13e achtereenvolgende Top 10 resultaat wist te behalen. Een record overigens. Chase Elliott die achteraan moest starten eindigde als vijfde.

2022 Darlngton
Fraaie overzichtsfoto uit Darlington.

Een flinke crash in de 261e ronde beroofde een aantal potentiële koplopers van een goede klassering. Martin Truex Jr. die aan de binnenkant van de tweede rij startte, verloor zijn momentum en gleed tussen de Chevrolet van Ricky Stenhouse Jr. en de Ford van Kevin Harvick naar beneden.

De Toyota van Truex Jr. maakte slechts licht contact met de Camaro van Stenhouse Jr. maar het was voldoende om Truex Jr. dwars te laten spinnen. Bij het incident waren tevens de auto's van Kurt Busch, Bubba Wallace, Cole Custer, Denny Hamlin, Erik Jones, Chase Briscoe, Ryan Blaney en Chase Elliott betrokken. De schade varieerde van minimaal tot terminaal.

2022 Hamlin Suarez
Denny Hamlin in gevecht met Daniel Suarez maar werd bij de crash van teamcollega Martin Truex Jr. uitgeschakeld.

Drie van de sterkste combinaties werden halverwege de wedstrijd om diverse redenen uitgeschakeld. Kyle Larson die vanaf P2 gestart was moest in de 114e ronde met motorschade opgeven. In de 167e ronde volgde de ondergang van Kyle Busch die 19 ronden aan de leiding gelegen had. De No.6 Ford van Brad Keselowski raakte de buitenmuur en schakelde met een touché beide auto's uit.

Ross Chastain behaalde in het tweede segment ook tevens zijn tweede overwinning maar zijn vreugde was van korte duur. In de daaropvolgende herstart in de 196e ronde spinde Chastain bij het uitkomen Turn 2 tegen Hamlin's Toyota en moest vervolgens de strijd staken. Het eerste segment kwam op naam van Joey Logano.

Ross Chastain: " We waren de gehele dag tegen de balans aan het vechten. Wij vochten om de leiding en ik dacht dat ik de bodem van de onderste rijbaan kon halen maar ik kreeg overstuur en spinde er vanaf." Aan het einde bevonden zich nog maar slechts 26 auto's in de wedstrijd, evenveel als op Talladega vorige maand. Sinds 2014 moet Chevrolet het op Darlington zonder overwinningen stellen. In 2014 bezorgde Kevin Ford de laatste zege daar.

2022 Finish Darlington
Na 40 wedstrijden eindelijk weer een overwinning voor Joey Logano.

3rd Annual Goodyear 400 Darlington
1. Kevin Harvick (1) Joey Logano, Ford, 293 ronden
2. (10) Tyler Reddick, Chevrolet, 293.
3. (29) Justin Haley, Chevrolet, 293.
4. (35) Kevin Harvick, Ford, 293.
5. (34) Chase Elliott, Chevrolet, 293.
6. (3) Christopher Bell, Toyota, 293.
7. (16) Michael McDowell, Ford, 293.
8. (26) Ricky Stenhouse Jr., Chevrolet, 293.
9. (14) Austin Dillon, Chevrolet, 293.
10. (20) Daniel Suarez, Chevrolet, 293.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet