Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Dragrace Madness brengt dragracen terug naar Drachten

kop

Dragrace Madness Drachten Internationals 2022 is de alles zeggende naam van het evenement dat het dragracen weer terugbrengt naar Vliegveld Drachten. Niet alleen in de twee afgelopen coronajaren, maar ook daarvoor dreigde het stil te worden rond de vermaarde dragraces in de Friese plaats. Van 10 tot en met 12 juni nemen de snelle auto's en motoren weer bezit van het vliegveld en toveren de baan weer om tot Dragstrip Drachten.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: PR en Remco Scheelings

Na een periode waarin het onduidelijk was wie nu het voortouw zou nemen in het organiseren van de dragraces op Vliegveld Drachten, zorgde de coronapandemie ervoor dat het helemaal stil werd in de Friese plaats waar al tientallen jaren dragraces op nationaal en internationaal niveau werden gehouden.

foto 1 scheppers.320

Aan die stilte komt nu snel een einde. Op initiatief van DRAG NL zijn de vermaarde Drachten Internationals nieuw leven ingeblazen. Het wedstrijdgedeelte en de tijdwaarneming zijn in de vertrouwde handen gegeven van de Dutch Hot Rod Association (DHRA), terwijl 402 Automotive, bekend van de vele populaire auto gerelateerde evenementen, de promotie en kaartverkoop voor zijn rekening neemt. Ook de gemeente Smallingerland, waar Drachten onder valt, staat achter het weer opstarten van de dragraces op het vliegveld. In een recent gehouden raadsvergadering kwam er na jaren van onzekerheid duidelijkheid over de bestemming van het terrein. Stichting Vliegveld Drachten neemt de exploitatie van het vliegveld op zich, waarbij naast de bestaande gebruikers, ook nieuwe initiatieven zullen worden ontplooid en waarbij expliciet werd aangegeven dat er nu en in de toekomst ruimte is en blijft voor de dragraces. Bij een succesvolle Dragrace Madness Drachten Internationals liggen er dus kansen om in de komende jaren weer tot meerdere evenementen en zelfs een volwaardig Nederlands kampioenschap dragracen te komen.

foto 2 croonenborgh.320

De van 10 tot en met 12 juni te houden Dragrace Madness Drachten Internationals brengt weer een keur aan snelle en spectaculaire dragraceauto's en -motoren naar Drachten. Bij de auto's staan de klassen Pro ET en Super Pro ET op het programma. Klap op de vuurpijl wordt de klasse Extreem Outlaw. Hierin komen de meest extreme en van superchargers voorziene voertuigen in actie. Er worden naast deelnemers uit Nederland ook teams uit Duitsland, België, Engeland en Frankrijk verwacht. Natuurlijk mogen ook de Junior Dragsters in het programma niet ontbreken, want ook hier geldt, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Foto 3 bikes

Vanuit de DHRA zullen de diverse street legal klassen, variërend van 'gewone' straatauto's tot Wild Street, hun wedstrijden over de kwartmijl rijden. Uiteraard zijn ook de diverse motorklassen aanwezig. Hier varieert het aanbod van Junior Drag Bikes en Street Legal Bikes tot de ultrasnelle Pro Bikes.

foto 4 nb1

Maar naast de wedstrijden is er bij de Dragrace Madness Drachten Internationals nog veel meer te zien en te beleven. Zo zal de bekende Duitser Gerd Habermann shows verzorgen met een van zijn Jet Cars, een door een vliegtuigmotor aangedreven auto. Daarnaast zullen van andere 402 Automotive Madness-evenementen bekende supercars, zoals Lamborghini's en McLarens, te bewonderen zijn. Als ze het aandurven, zullen ze het wellicht zelfs op de dragstrip in een rechtstreekse confrontatie opnemen tegen de echte dragrace-bolides.

Dragrace Madness Drachten Internationals zet de dragracesport in Nederland weer op de kaart en kan er, mede door het statement van de gemeente Smallingerland over de toekomst van Vliegveld Drachten, voor zorgen dat de rijders en fans de komende jaren weer kunnen genieten van spectaculaire en spannende races over de kwartmijl.

Inmiddels is zowel de inschrijving als de kaartverkoop voor de Dragrace Madness Drachten Internationals geopend. Kijk hiervoor op: https://www.dragracemadness.com/

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet