Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Chase Elliott behaalt eerste seizoensoverwinning op de Monster Mile van Dover

In de vanwege regen uitgestelde DuraMAX Drydene 400 op de Dover Motor Speedway behaalde Chase Elliott voor het team van Hendrick Motorsports zijn allereerste seizoensoverwinning. De wedstrijd moest afgelopen zondag met de rode vlag voortijdig worden afgebroken en kon pas maandagmiddag hervat worden.

2022 Crew
Hier had de crew van Chase Elliott wel een tijdje op moeten wachten.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/Toyota Racing USA

Chase Elliott behaalt eerste seizoensoverwinning op de Monster Mile van Dover
Chase Elliott reed in de laatste 53 ronden aan de leiding en versloeg Ricky Stenhouse Jr. met een voorsprong van ruim 2.577 secs. Met de zondag erbij telde de wedstrijd maar liefst twaalf neutralisaties. Voor de coureur van de No9 Hendrick Motorsports Chevrolet betekende het de vijfde historische zege van zijn team. Voor de eerste keer in de NASCAR-geschiedenis wisten alle rijders van één team in de elf openingswedstrijden een wedstrijd te winnen.

2022 Start Zondag Eerste start op zondag.

Dee 26-jarige in Georgia geboren Elliott moest hard voor de overwinning vechten. Tussen 10 coureurs wisselde de leiding maar liefst 17 maal. Chase Elliott: "Eindelijk wat goede omstandigheden gehad. Ik heb enorme waardering voor Alan Gustafson en ons gehele team.

2022 Zondag
Toen kwamen de jet-dryers. Het mocht echter niet baten.

In de laatste vier of vijf maanden hebben we wat zware wedstrijden gehad en het is fantastisch om NAPA en Hendrick Motorsports weer terug in Victory Lane te zien. Op verschillende manieren ben ik hier trots op. Het betekent op verschillende manieren veel. Het was een leuke dag vandaag en daar gaan we zeker van genieten. Direct na afloop vertelde ik mijn crew dat ze dit wel verdienden. Zo blij dat ik als eerste over de finish ging. We gaan er een paar dagen van genieten en dan gaan we weer aan het werk."

Hoewel Ricky Stenhouse een paar wagenlengtes te kort kwam was hij bijna net zo verheugd als winnaar Elliott. Het betekende zijn tweede top 10 en top 20 dit seizoen. Voor de No47 JTG Daugherty-coureur betekende dit zijn beste resultaat sinds de Bristol Dirt Track-wedstrijd in maart 2021.

In het tweede wedstrijdsegment eindigde Stenhouse Jr. als vijfde en reed de laatste 150 ronden in de Top 1 en bevond zich 51 ronden voor het einde in tweede positie achter Elliott en begon aan het slot ook snel in te lopen.
Ross Chastain, die vorige week won, eindigde met zijn No1 Trackhouse Chevrolet als derde maar maakte enkele malen in de laatste ronde enkele malen contact met de #18 Toyota van Martin Truex Jr.

2022 Start maandag
Vandaag een tweede poging die beter slaagde.

Daarbij ging Truex Jr. in de rondte en eindigde als twaalfde. Beiden hadden na afloop een woordenwisseling in de pitlane. Op de vraag van wat er besproken werd antwoordde Chastain: "We hebben besproken waar we volgende week gaan vissen."

JGR-coureur Christopher Bell eindigde als vierde gevolgd door 2021 Dover winnaar Alex Bowman, Kyle Larson en Kyle Busch die maar liefst 103 ronden aan de leiding reed. Een neutralisatie die eigenlijk verkeerd voor Busch uitviel kostte hem definitief de overwinning.

Busch en Bowman bevonden zich in de 322e ronde in eerste en tweede positie toen er geneutraliseerd werd voor het feit dat A.J. Allmendinger een wiel van zijn Chevrolet verloor. Busch en Bowman moesten achteraan aansluiten maar wisten nog in de Top 10 te eindigen. Polesitter Chris Buescher eindigde als achtste en het betekende zijn derde Top 10 resultaat in de RFK-Ford Mustang. Kevin Harvick(RFK) en Erik Jones (Petty GMS Motorsports) rondden de Top 10 af.

2022 Busch
Kyle Busch gevolgd door Daniel Suarez en Bubba Wallace zag de overwinning uit zijn vingers glijden.

Voor oud Dover-winnaar Denny Hamlin werd het een teleurstellende dag. De JGR Toyota-coureur reed 67 ronden aan de leiding en won het eerste wedstrijdsegment. Terwijl hij aan de leiding lag verloor hij na een pitstop een wiel maar kwam daarna toch weer terug in de top 5 en werd vervolgens door de spinnende Ford van Cody Ware geraakt. Een teleurstellende 21e plek was het resultaat. Tot nu toe behaalde de eeuwige kampioenskandidaat en drievoudig Daytona 500 winnaar één Top 10 klassering met een zege in Richmond vorige maand. Het tweede wedstrijdsegment kwam op naam van Ryan Blaney te staan.

In de tussenstand van het kampioenschap beschikt Chase Elliott over een voorsprong van 50 punten op Penske-coureur Ryan Blaney. De volgende wedstrijd op het historische Darlington is de Goodyear 400 die voor volgend weekend op de kalender staat.

53rd annual DuraMax by Drydene Dover
1. (4) Chase Elliott, Chevrolet, 400 ronden
2. (15) Ricky Stenhouse Jr., Chevrolet, 400.
3. (7) Ross Chastain, Chevrolet, 400.
4. (17) Christopher Bell, Toyota, 400.
5. (6) Alex Bowman, Chevrolet, 400.
6. (3) Kyle Larson, Chevrolet, 400.
7. (10) Kyle Busch, Toyota, 400.
8. (1) Chris Buescher, Ford, 400.
9. (11) Kevin Harvick, Ford, 400.
10. (25) Erik Jones, Chevrolet, 400.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet