Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Josef Newgarden wint spectaculaire Indycar-wedstrijd Long Beach. VeeKay 13e

Aanvankelijk leek het een monotone wedstrijd in Long Beach te worden maar het wedstrijdbeeld veranderde totaal toen Colton Herta zich in de 56e verremde en tegen de muur eindigde. Het triggerde een volgende incident waarbij Simon Pagenaud zelfs in de fontein belandde. Na de herstart zorgden Newgarden, Grosjean en Palou voor een prachtig spektakel. Rinus VeeKay kwam jammer genoeg niet echt in het hoofdstuk voor wist in de slotfase nog een klein beetje de schade te beperken door als dertiende te eindigen.

2022 Newgarden
Josef Newgarden uitgekookt winnaar van de derde wedstrijd.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar

Josef Newgarden wint spectaculaire Indycar-wedstrijd Long Beach. VeeKay 13e
Het eerste wedstrijdgedeelte kende een enigszins saai verloop waarin Andretti-Autosport-coureur Colton Herta a la Leclerc domineerde en vervolgens in de 56e ronde alles wist te verspelen door in de muur te belanden. Herta kon alleen zichzelf een verwijt maken. Door dit incident veranderde het wedstrijdbeeld totaal. Kort na de herstart belandde Simon Pagenaud in de bloembak van de beroemde fontein. Zelfs teameigenaar Michael Shank kon zijn lachen niet verbergen. Aan een spannende eindsprint in de allerlaatste ronde kwam een voortijdig einde nadat Takuma Sato in de allerlaatste ronde in de bandenstapels belandde. In de top drie kwam geen verandering meer.

Bandenkeuze Harde compound: McLaughlin, Rahal, Daly, Malukas, Lundgaard, Ilott, De Francesco, Johnson, Calderon. Overige deelnemers op de soft compound

2022 Herta Colton Herta was een klasse apart maar vergaloppeerde zich volkomen in de 56e ronde. Nog steeds een ongeslepen diamant.

Herta dominant in eerste wedstrijdgedeelte
Colton Herta maakte een perfecte start gevolgd door Newgarden, Palou, Rossi, Rosenqvist, Rossi, Ericsson, Grosjean, Power, McLaughlin, Pagenaud. VeeKay P13. Met een superstart deklasseerde Herta eigenlijk zijn concurrenten. Alsof hij van een andere planeet kwam. Na vijf ronden beschikte de Andretti-coureur al over een voorsprong van bijna twee seconden. De eerste neutralisatie kwam in de zesde ronde nadat de Canadees Dalton Kellet zich verremde en hard de muur inging.

Devlin De Francesco, Johnson en Calderon gingen voor hun eerste stop naar binnen. Herta nam bij de herstart opnieuw in de leiding terwijl Dixon vanaf P16 aan VeeKay voorbij ging. Een touché met Graham Rahal en Castroneves leverde VeeKay een beschadigde neus op. Volgens de Nederlander had het weinig consequenties.

Stand 15e ronde: Herta, Newgarden, Palou, Rosenqvist, Rossi, Ericsson, Grosjean, Power, McLaughlin, Simon Pagenaud. Alleen McLaughlin bevond zich in de Top 10 op de harde compound. Alleen Ericsson wist in de Top 10 wat terrein goed te maken.


Vervolgens kwam Felix Rosenqvist in de 20e ronde van Alexander Rossi onder druk te staan en één ronde ging ook Ericsson aan zijn landgenoot voorbij terwijl Scott Dixon en VeeKay in de 22e ronde voor hun eerste stop naar binnen gingen. In de 24e ronde passeerde Ericsson Rossi met een prachtige move voor P4. Kort daarop passeerde Romain Grosjean zijn Andretti Autosport-teamgenoot met een identieke move.

2022  VeeKay
VeeKay in de straten van Long Beach. Als de diverse incidenten iets eerder gebeurd waren, had de Nederlander een kans op een Top 10 klassering gehad. Die kwam helaas iets te laat.

Stand 30e ronde: Herta, Newgarden, Ericsson, Grosjean, Power, McLaughlin, Rahal, Daly, Sato, De Francesco. Tevens begon hier de wedstrijdfase waarin vrijwel iedereen voor vers rubber naar binnenkwam terwijl Meyer Shank-coureur Simon Pagenaud in de chicane even rechtdoor schoot en kwam Herta even in "het verkeer" terecht.

Opvallend genoeg bevond Tatiana Calderon zich optisch op P7 bevond terwijl Lundgaard op de laatste druppel brandstof nog de pitlane wist te behalen. McLaughlin raakte in de 35e met zijn sidepod kortstondig de muur en ging achterstevoren. DeFrancesco herhaalde kort daarna bijna dezelfde stunt terwijl hij met zijn Andretti Autosport optisch aan de leiding lag. De Canadees moest daarna direct opgeven.

Stand 40e ronde: Palou, Newgarden, Herta, Ericsson, Dixon, Grosjean, Power, Rossi, O'Ward, Rahal. P17 Rinus VeeKay. McLaughlin bevond zich na het contact met de muur in 20e positie maar maakte ondanks enkele snelle rondetijden weinig progressie. Alleen Will Power bevond zich in de Top 10 op de rode compound.

Stand 50e ronde: Palou, Newgarden, Herta, Ericsson, Grosjean, Dixon, Power, Rossi, O'Ward, Rahal. Power reed overigens nog steeds op de Rode Compound. Dixon ging in de 54e ronde voor zijn laatste stop en de harde compound naar binnen. Kort daarop volgden Palou, Veekay, Power en Rossi.

2022 McLaughlin
McLaughlin blijft leider in de tussenstand van het kampioenschap.

Drama voor Herta leidt tot slotspektakel
Aan de voorstelling van Colton Herta kwam in de 56e ronde een einde toen hij zich verremde en de muur inging. Er kwam geen neutralisatie terwijl Penske-coureur Newgarden direct Palou wist te verschalken.

Vervolgens belandde Simon Pagenaud, na een incident waarbij Rinus VeeKay en Scott McLaughlin ongewild betrokken waren, zijn Dallara Honda in bloembak van de fontein!! Het veroorzaakte een lange neutralisatie. In de 67e ronde werd de wedstrijd opnieuw vrijgegeven.

De Ganassi-coureurs Dixon en Ericsson verknalden het daarna door tegen elkaar aan te rijden. Voor Ericsson was de wedstrijd direct over terwijl Dixon zijn weg wist te vervolgen en alsnog als zesde wist te eindigen. Romain Grosjan bevond zich als enige in de Top3 op de soft compound en ging in de 68e ronde bij regerend kampion Alex Palou in de aanval. De Spanjaard wist de eerste attack af te slaan maar met 19 ronden te gaan moest de Ganassi-coureur de Andretti DHL Dallara laten passeren.

2022Pagenaud
Parkeer hem eens in een bloembak. Dit zal Simon Pagenaud voor de rest van zijn leven blijven achtervolgen.

Met nog 12 ronden te gaan was koploper Newgarden het volgende target van Grosjean. Tien ronden voor het einde bedroeg het verschil tussen beiden 0.5583 secs. Het spektakel werd in de 75e ronde voor de eerste maal onderbroken nadat Jimmie Johnson na een ravenzwart rampweekend de controle verloor en David Malukas hem niet meer kon ontwijken. Het team van ECR en Rinus VeeKay besloten nog om van deze gelegenheid te profiteren door de soft compound te laten monteren. Het leverde een paar posities plaatswinst op maar een Top 10 resultaat zat er jammer genoeg niet meer in.

2022_Alex_Palou.jpg
Sterk optreden van Alex Palou in Long Beach.

De herstart volgde in de 81e ronde met Newgarden, Grosjean en Palou aan de leiding met daarachter, Power, O'Ward en Dixon. Sato zorgde in de allerlaatste voor een anticlimax door zijn auto in de bandenstapels te parkeren waardoor de wedstrijd onder neutralisatie eindigde. Voor Newgarden betekende het zijn tweede overwinning binnen twee weken. Voor Team Penske betekende het drie races drie overwinningen.

2022 Grosjean
Jammer dat Takuma Sato van een kans beroofde, Weer geen overwinning maar wel een podium met het team van Andretti Autosport.

Uitslag Acura GP of Long Beach
1. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 85 ronden
2. Romain Grosjean Dallara Honda + 1.2869 secs.
3. Alex Palou Dallara Honda + 1,7594 secs.
4. Will Power Dallara Chevrolet + 2.9654 secs.
5. Pato O'Ward Dallara Chevrolet + 3.7122 secs.
6. Scott Dixon Dallara Chevrolet + 5.0605 secs.
7. Graham Rahal Dallara Honda + 5.931 secs.
8. Alexander Rossi Dallara Honda + 7.384 secs.
9. Helio Castroneves Dallara Honda + 8.9521 secs.
10. Kyle Kirkwood Dallara Chevrolet + 12.8631 secs.
13. Rinus VeeKay Dallara Chevrolet + 16.2460 secs.

Mclaughlin verliest zijn koppositie aan Josef Newgarden die met 5 punten McLaughlin voorblijft. VeeKay bezet met 67 punten de zevende plek.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet