Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Mazda MX-5 Cup

Mazda MX-5 Cup: Kraan wint in de laatste meters met een geweldige finish

Domique Kraan

Reclame voor de autosport en met name weer voor de Mazda MX-5 Cup. Een uiterlijk vermakelijke wedstrijd wordt op de finishlijn beslist, met Dominique Kraan als winnaar op 18-duizendste van een seconde voor Niels Langeveld en Marcel Dekker. Drie rijders die vanuit het middenveld door het veld sneden en er een geweldige spannende strijd van maakten.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Door zijn tiende kwalificatietijd mag Toine Kreijne vanwege de reversed grid vanaf de beste startplaats vertrekken. Met naast de Team Mazda Kreijne coureur debutant Jordy van der Eijk, die gisteren naar een negende plaats reed. De twee snelste rijders uit de kwalificatie, Niels Langeveld en Marcel Dekker, maken zich gereed voor een inhaalrace. Zij vertrekken vanaf de vijfde rij. In het mediacentrum kijken 60 juweliers en dealers van de nieuwe hoofdsponsor Casio Edifice met belangstelling naar de verrichtingen van de Mazda's, die allemaal zijn voorzien van een Casio Edifice horloge raamstreamer.

IMG 1579

Het heeft vanochtend geregend in Zandvoort. De baan is inmiddels door een voorrace voor het grootste gedeelte droog gereden, maar er zijn toch nog veel natte plekken. Door de wedstrijdleiding wordt deze eerste wedstrijd als official "Wet Race" uitgeroepen. Elke deelnemer mag zelf kiezen met wat voor banden hij gaat vertrekken. Maar iedereen vertrekt op slicks.

Start

Toine Kreijne heeft een prima start. Dat kan niet van Jordy van der Eijk gezegd worden, want hij wordt gelijk door een aantal tegenstanders ingehaald. In alle ijver spint de Johan Kraan Motorsport coureur in de Tarzanbocht na licht contact en moet in de achterhoede weer aansluiten. De jeugdige Sam Jongejan, gestart vanaf een zesde positie, stijgt naar een fraaie tweede positie voor Sam van Norel en het duo Niels Langeveld en Marcel Dekker die zich al snel naar voren hebben gewerkt. Toine Kreijne valt vanaf de koppositie terug naar een zevende plaats.

Niels Langeveld

De leiding komt in handen van de als vierde gestarte Slowaak Simon Sikhart, die echter niet is opgewassen tegen de dadendrang van Niels Langeveld die de kop overpakt. Ook Marcel Dekker passeert de Slowaak, die na een foutje in de Tarzanbocht terugzakt naar een achtste positie. Laszlo van Houwelingen gaat in de Tarzanbocht rechtdoor en komt op een gevaarlijke plaats tot stilstand. De safetycar verschijnt op de baan.

dekker veld

Het oponthoud duurt maar kort. De rijders worden weer losgelaten met Niels Langeveld op kop voor Marcel Dekker en Sam Jongejan. Daarachter rijden Dominique Kraan, Sam van Norel en Toine Kreijne. Pim van Riet, gestart vanaf de laatste positie, passeert de één na de andere Mazda en ligt met een nieuwe auto al op een tiende plaats. Geen hoge notering voor András Király die met motorproblemen van de 13de naar de 17de positie terugvalt.

van riet 0 1RL09898

Lars van 't Veer heeft bij de herstart te vroeg ingehaald en wordt na afloop van de race twee plaatsen teruggezet. Toine Kreijne gaat eraf in Bocht 9 en graaft zich vast in het grind. Voor de tweede maal komt de safetycar de baan op.

norel 1RL09987

Met nog vijf minuten te gaan worden de wagens weer losgelaten voor een sprint naar de finish. In een spannende eindfase is het weer knokken voor elke meter asfalt. Een spektakelstuk waar deze klasse zo bekend om staat. Het is Dominique Kraan, die het beste voor het eind heeft bewaard. Vanaf een vierde positie haalt hij eerst Sam Jongejan in om daarna gelijk Marcel Dekker van de tweede plaats te verdringen.

Finish

WQRU0913

De laatste ronde moet de beslissing vallen. Kraan neemt geen genoegen met een tweede plaats, positioneert zich in de Arie Luijendijk kombocht uitstekend en op de finishlijn verslaat hij koploper Langeveld met 0.018 seconde verschil.

Sam Jongejan

Dekker wordt derde en een fraai sturende Sam Jongejan eindigt net buiten het podium als vierde voor Sam van Norel, Simon Sikhart, Pim van Riet en Tom Kuiper. Jordy van der Eijk en Filip Wojtowicz maken de top tien vol.

podium 2
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet