Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: A.J. Allmendinger wint Xfinity COTA

Roadcourse specialist A.J. Allmendinger behaalde op COTA voor het team van Kaulig Racing een overtuigende overwinning. Hij versloeg de Richard Childress Racing Chevrolet van Austin Hill met een voorsprong van ruim 2.039 secs.

2022 Allmndinger winnaar
Prachtig overwinning voor A.J. Allmendinger.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

A.J. Allmendinger wint Xfinity COTA
A.J. Allmendinger behaalde op COTA zijn allereerste seizoensoverwinning en de elfde in zijn carriere. In totaal behaalde Allmendinger zeven roadcourse overwinningen op zes verschillende banen. Allmendinger reed zowel aan het begin als op het einde van de wedstrijd. Exact op de momenten dat het nodig was. Richting zwartwit geblokt hield A.J. zijn tegenstanders in de laatste 14 ronden onder controle.

Cole Custer, normaal uitkomend in de Cup, maakte een geïnspireerde comeback richting kop nadat hij halverwege de wedstrijd was bestraft voor te snel rijden in de pits. Noah Gragson, uitkomend voor het JR Motorsports Team eindigde als vierde. Voor Gragson betekende het zijn zesde top vijf resultaat in zeven wedstrijden tot nu toe. Zijn teamgenoot Sam Mayer eindigde als vijfde. Vanwege hun resultaten kunnen Allmendinger, Hill, Gragson en Mayer volgende week allemaal in aanmerking komen voor de 100.000 U$ Dash for Cash bonus op Richmond Raceway. Wie van deze heren in de ToyotaCare 250 de best geklasseerde rijder is wint deze bonus.

A.J. Allmendinger: " Ik zei gisteren tegen mijzelf dat ik niet tevreden was van hoe dat ik mij hier gekwalificeerd had. Eerlijk gezegd al deze mannen en vrouwen van zowel de Cup-kant en Xfinity-kant slapen nauwelijks door de week. Soms ben ik zo verdomd hard voor mijzelf omdat ze het verdienen om meer te winnen dan wie dan ook hier. En ik wil het gewoon voor hun doen. Vandaag hebben wij het voor elkaar gekregen."

Voor A. J. Allmendinger geen gemakkelijke klus want pole winnaar Ty Gibbs en de NASCAR Cup-coureurs Ross Chastain en Cole Custer streden eveneeens met Allmendinger om de leiding maar werden in dee 46-ronden tellende wedstrijd door pech achtervolgd. Gibb's Toyota werd het slachtoffer van een klapband en viel naar de 36e plek terug. Hij wist zich alsnog te herstellen en kwam als 15e over de streep. Chastain reed bijna de gehele wedstrijd aan de leiding totdat hij bij de laatste herstart met nog zeven ronden te gaan in een chaotische situatie betrokken raakte. Hij eindigde als 17e.

Myatt Snider eindigde na een duel met Sam Mayer in de laatste ronde als zesde. Daarachter volgden Jade Bufford, Miguel Paludo en Sheldon Creed die tevens de pole bij de Campingworld Truck Series wist te behalen. De als tweede geëindigde Hill was meer dan tevreden omdat hij Allmendinger in de laatste ronde bij wist te houden.

Timmy Hill: " Al met al was het een goede inspanning voor onze Global Chevy Camaro. Ik heb altijd heet gevoel gehad dat ik het op de roadcourses goed kon doen. Ik heb dit bewezen toen ik vorig jaar bij de Trucks op Watkins Glen won en ik heb daarmee gewoon momentum mee op weten te bouwen. Dus als we dit jaar op de roadcourses komen ben ik er klaar voor. Ik denk dat A.J. iets beter was dan mij. Maar ik vond dat wij over een hele gode auto beschikten. Dit heeft bewezen dat we tegen hem kunnen racen."

2022 Gragson Noah Gragson neemt de leiding.


2nd Pit Boss 250
1. (4) AJ Allmendinger, Chevrolet, 46 ronden
2. (8) Austin Hill #, Chevrolet, 46.
3.(3) Cole Custer(i), Ford, 46.
4. (12) Noah Gragson, Chevrolet, 46.
5.(10) Sam Mayer, Chevrolet, 46.
6.(21) Myatt Snider, Chevrolet, 46.
7. (13) Brett Moffitt, Chevrolet, 46.
8. (16) Jade Buford, Chevrolet, 46.
9. (17) Miguel Paludo, Chevrolet, 46.
10. (6) Sheldon Creed #, Chevrolet, 46
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet