Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Villeneuve dacht zich niet voor de Daytona 500 te kwalificeren

In de herfst van 2021 maakte Team Hezeberg bekend dat men in de NASCAR Cup-serie dit seizoen een parttime schema ging afwerken. Vier maanden later het ongelofelijke. Het team heeft zich direct bij de eerste deelname aan de Daytona 500 direct gekwalificeerd.

2022 JV 3

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: PR

Villeneuve dacht zich niet voor de Daytona 500 te kwalificeren
Voor de eerste maal sinds 2008 zou de voormalige F1-wereldkampioen zich dit jaar voor de Daytona 500 proberen te kwalificeren. Toen slaagde hij daar met het team van Bill Davis niet in. Tijdens de beide trainingen was het team behoorlijk traag. 40e en 41e.

Jacques Villeneuve: "Ik dacht niet dat het ging lukken. Gedurende de Daytona pole-night liet Villeneuve een gemiddelde van 176.436 mph. registreren. En dit was sneller dan Greg Biffle met de andere auto, (open car) die niet over een vaste inschrijving beschikt. Na Biffle volgden Kaz Grala (The Money Team Racing), J.J. Yeley en Timmy Hill. Alle drie aanmerkelijk langzamer. Villeneuve versloeg de vier "Open"- inschrijvingen en verzekerde Team Hezeberg daarmee definitief een startplek in "The Great American Race" a.s. zondag.

Jacques Villeneuve: "Het is verbazingwekkend want soms weet je dat je snel bent, je verwacht het en dan gaat het toch mis. Dat is dan een grote afknapper. Toen dacht ik we kunnen er niet op tijd bij zijn. Maar dit is zo'n enorme opluchting. Dit is wel de grootste verrassing."

Toine Hezemans die in 1978 de 24U van Daytona won: "Wij hadden dit totaal niet verwacht want eigenlijk weten we niets van ovals. Dit is totaal onverwacht."

Jacques Villeneuve: "Ik had niet gedacht dat wij ons zouden kwalificereen. Ik dacht laten we eens kijken om een ronde te rijden zonder dat ik een halve tiende verlies. Misschien krijg ik dan P4 of P3 en dus als er tijdens de Bluegreen Vacation Duels iets gebeurt dan zit ik er toch bij."

Voor de Duels straks weet Villeneuve nog niet wat de strategie zal zijn. Het doel is om de auto heel te houden want zondag is het pas betaaldag." In het verleden nam Villeneuve aan negen Xfinity-wedstrijden voor de teams van Penske en Braun Racing deel en behaalde vier Top 5 resultaten.

Wat er ook gebeurt, Team Hezeberg hoopt eind maart op het "Circuit of the Americas" met Loris Hezemans de volgende Cup-start te maken. Volgens planning wil het team alle roadcircuits afwerken en aan geselecteerde ovalwedstrijden deelnemen."

De Blue Vacation Duels zijn straks via Ziggo Sport Racing vanaf 0.30u en 2.45u te volgen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet