Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Vince Granatelli overleden

Arie Luyendijk bevestigde eerder vandaag dat STP icoon Vince Grantatelli dit weekend ten gevolge van een longontsteking en COVID-19 is overleden. Granatelli was eveneens instrumentaal in Arie's Amerikaanse race-carriere. Vader Andy was de stuwende kracht achter de STP Paxton van Parnelli Jones die in 1967 bijna de Indy 500 op zijn naam wist te schrijven. Vince was ook de man die Arie in het begin van zijn Indycar-carriere steunde.


2022 VG Lotus 56 2
Vince Granatelli tijdens een demo met de iconische Lotus 56 gasturbine.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's Indycar

Vince Granatelli overleden
De uit Chicago afkomstige Vince Grantatelli maakte deel uit van een racefamilie die als sponsor de autosport een warm hart toedroeg. De familie Granatelli was in het midden van de zestiger jaren betrokken bij het succesvolle Indycar Novi-team.
Zowel Vince en Joe Granatelli waren eind zestiger jaren nauw bij de ontwikkeling van de befaamde STP Paxton Turbine betrokken. Op het conservatieve Indianapolis zat men niet bepaald op nieuwe ontwikkelingen te wachten. De roadsters waren langzaam aan het verdwijnen terwijl de komst van de gasturbine ook niet bepaald in goede aarde viel.

Vince werkte op de achtergrond voor het team als monteur. Het jaar daarop keerde de familie Granatelli terug op de Speedway als hoofdsponsor van het Lotus Team. Maar ook dit project werd door pech achtervolgd. De Brit Mike Spence overleed tijdens een trainingscrash. Tijdens de Indy 500 viel de door STP gesponsorde Lotus 56 van Joe Leonard in het zicht van de finish met een technisch probleem uit.

2022 VG Arie Vince stond achter het succes van Arie in 1991 op Phoenix en Nazareth.

Een jaar later behaalde Mario Andretti met steun van de smeermiddelenfirma STP zijn enige Indy 500 met de befaamde Brawner Hawk (een reserve-auto) nadat hij een Lotus tijdens de trainingen had afgeschreven. In 1973 won het team van Granatelli met Gordon Johncock voor de tweede maal de Indy 500. Bij de crash van Swede Savage, die een maand later overleed, raakten tientallen toeschouwers door methanol verwond en kwam en crewlid van Granatelli's STP Team in de pitlane om het leven.

In 1987 nam Vince Granatelli het Indycar-team van Dan Cotter over met de Colombiaan Roberto Guerrero als coureur. Ook dit project werd door pech achtervolgd. Guerrero crashte tijdens een test op de Indianapolis Motor Speedway maar was bij zijn comeback nit meer zo competitief als voorheen. Het jaar daarop dreigde Granatelli uit de toenmalige CART-serie te stappen omdat de turboboost van 48 naar 45 inch was verlaagd.

In 1991 fuseerde Granatelli met het team van Doug Shierson dat werd omgedoopt tot Uno/Granatelli Racing. Arie Luyendijk won dat seizoen zelfs twee wedstrijden in Phoenix en Nazareth. Ook Kevin Cogan en Didier They waren bij het team betrokken. Vanwege gebrek aan financiering moest Granatelli aan het eind van dat jaar zijn activiteiten staken maar bleef wel bij de sport betrokken.

2022 VG Lotus 56
De STP-crew op de Speedway in 1968. Bijna had de familie Granatelli met Joe Leonoard en de STP Lotus 56 Gasturbine geschiedenis geschreven.

Arie Luyendijk: "Voor mij was hij niet alleen een geweldige teameigenaar maar ook een geweldige vriend die mij tot op de dag van vandaag als een zoon behandelde. Bij verjaardagen kwamen wij altijd bij elkaar. Heel triest voor zijn vrouw Marie."Vince Granatelli werd 78 jaar oud.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet