Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Racing Shows

Racing Shows: Supercarstory in Autoworld Brussel

Afgelopen vrijdag opende in het Brusselse Autoworld de thematentoonstelling "Supercarstory" Meer dan 45 exotische supercars uit de laatste zeventig jaar die qua design, snelheid en succes geschiedenis schreven. Droomwagens die tot de verbeelding spreken maar vooral de basis legden voor de vele projecten in de GT-racerij zoals de Porsche GT1, Lamborghini Huracan Bentley Continental GT3 om er maar enkele te noemen.

2021 Porsche GT1
Grote publiekstrekker is de Porsche GT1 straatversie uit 1998. Wie herinnert zich deze nog. Je kon er direct mee gaan racen. Ook Mercedes Benz kwam destijds met de CLK als straatversie.

Tekst en Foto's: Willem J. Staat

Supercarstory in Autoworld Brussel
Helaas gaat de gehele wereld gebukt onder een diepe gezondheidscrisis. Uw redacteur had de afspraak gemaakt om afgelopen maandag in het Brusselse Autoworld een reportage te maken. Gelukkig gooide de afgelopen zaterdag afgekondigde lockdown voor hem geen roet in het eten.

De supercarstory duurt tot 23 januari 2022 a.s. Een dergelijke expositie is een genot voor het oog waarbij in deze onzekere tijden alleen de omikronvariant voor de organisatoren roet in het eten kan gooien. Ook de expositie "100 Years of Francorchamps" werd recentelijk eveneens verlengd.

2021 Porsche GT1 2 De scheidslijn tussen Supercar en wedstrijdbolide is natuurlijk flinterdun.

De tentoongestelde auto's zijn afkomstig uit privéverzamelingen en internationale musea waarmee Autoworld nauw samenwerkt. Maar wat is nu eigenlijk een Supercar? Daar lopen de meningen nogal uiteen. De Britse Oxford English Dictionary omschrijft het als een sportwagen voor buitengewone prestaties met een beperkt hoge prijs, exclusiviteit, beperkt productieaantal en topsnelheid.

2021 Spiegel
De uiterst doordachte achteruitkijkspiegel van de Porsche GT1 op de voorspatborden.

Gezien de homologatievereisten vormden vele van deze supercars de basis van de populaire GT-racerij. Er moet eerste een vereist aantal modellen geproduceerd worden voordat er mee geracet kan worden.

Begin tachtiger jaren was er een trend onder de fabrikanten en tuners dat er met regelmaat op de Nürburgring Nordschleife records verbroken werden. De FIA heeft zoals bekend voor het WEC het Hypercar-reglement geïntroduceerd. Saillant detail is dat het weer tot leven gewekte merk Bugatti (deel uitmakend van de V.A.G. Group) als eerste met de ontwikkeling van een hypercar begon. Sinds 2009 begon het Brusselse Autoworld met een grote tweejaarlijkse thema expositie.

2021 McLaren 2000
De door Gordon Murray ontworpen McLaren F1. Verzekerd voor maar liefst 23 miljoen Euro en afkomstig uit het BMW Museum in München.

De eerste betekende een hommage aan Bugatti, de tweede "Belgian Racing Legends" (2011-2013) was aan legendarische Belgische coureurs gewijd. Vervolgens was het thema in 2013/2014 Ferdinand Porsche from electric to electric. Andere thema's waren 100 Jaar BMW en Porsche. Net voor de crisis was de expositie "So British" een enorm groot succes. En vaak vinden we aan de autosport gerelateerde concepten terug in de exposities. Ook Superstory is daarop zeker geen uitzondering.

2021 Achtervleugels
Niet op de circuits maar gewoon in het museum deze verschillende achterspoilers.


2021 Alfa Disoc Volante
De Alfa Disco Volante uit 1952. Qua design een succes maar qua wedstrijdprestaties wat minder. Zelfs Juan Manuel Fangio racete erin.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet