Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Winnen Championship4 Race maakt cirkel rond. Kyle Larson bekroont zege met titel in Phoenix

Vorig jaar nog verguisd en dit jaar weer gevierd. Zo snel kan het gaan. Aan het einde van een bijna mythisch seizoen kwam het verhaal van de verlossing. Kyle Larson behaalde op Phoenix zijn tiende seizoensoverwinning en haalde daarmee zijn allereerste titel binnen.


2021 Larso kampioen
Het mooiste moment in Larson's carriere.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Winnen Championship4 Race maakt cirkel rond. Kyle Larson bekroont zege met titel in Phoenix
Vrijwel de gehele wedstrijd reden de titelkandidaten Larson, Truex, Elliott en Hamlin in de Top 4. De beslissing viel eigenlijk kort voor het einde van de wedstrijd toen Larson een perfect getimede stop maakte. Een razendsnelle stop bij het team van Hendrick Motorsport die hem niet alleen de overwinning maar ook de titel bezorgde. Tien overwinningen in tien wedstrijden.

2021 Start Larson vertrok vanaf pole en dit levert ook nog eens het voordeel van de eerste "pitbox" ofwel "pitstall" op

Nadat Larson zijn auto eindelijk stil had gezet kwamen de emoties. "Ik kan het niet geloven, anderhalf jaar geleden had ik niet eens gedacht dat ik ooit nog een Cup-auto zou besturen. Ik wil eerst teameigenaar Rick Hendrick enorm bedanken maar ook Hendrickcars. Com, Jeff Gordon, NASCAR, mijn familie en alle fans op de tribunes.

Er waren zoveel momenten in deze wedstrijd waarvan ik dacht dat we hem niet zouden winnen. Zonder mijn laatste pitstop in de 285e ronde had ik hier niet gestaan. Zij zijn de werkelijke winnaars van deze wedstrijd, de werkelijke kampioenen. Ik voel me gezegend om van deze groep deel uit te mogen maken. Voor elke man en vrouw bij Hendrick Motorsports, deze overwinning is voor jullie allemaal. Dit is ongelofelijk. Ik ben sprakeloos."

2021 Intern Toyota gevecht
Zowel Chase Elliott als Martin Truex Jr. hadden het nakijken.

Dit was de Kyle Larson die vorig jaar de kampioenschapsrace vanaf een afstand moest bekijken nadat hij er bij het team van Chip Ganassi uit was gegooid vanwege racistische opmerkingen tijdens een eSports evenement in April 2020. Larson werd door NASCAR direct geschorst en moest een trainingsprogramma ondergaan. Nadat Larson dit doorlopen had werd hij door Rick Hendrick onder contract genomen. Gedurende zijn afwezigheid in NASCAR won Larson maar liefst 46 dirt-wedstrijden. De beslissing van Hendrick wierp dus meteen zijn vruchten af.

2021 Hamlin Truex Jr
Intern Toyota gevecht tussen Denny Hamlin, die andermaal achter het titelnet viste, en Martin Truex Jr.


Aanvankelijk weinig kans
Tot de 282e ronde waren Larson's kansen eigenlijk non-existent. Hij reed in vierde positie was vierde in de tussenstand van het kampioenschap en volgde Martin Truex Jr. op een achterstand van meer dan vier seconden. Die ronde veranderde het wedstrijdbeeld volledig nadat bij David Star een remschijf explodeerde en een rotor zich op de baan bevond. Onder neutralisatie voerde Larson's crew de tweede snelste stop van de wedstrijd uit.

Na het veroveren van de pole op zaterdag beschikte Larson ook over pitstall  Nr. 1.De herstart volgde in de 289e ronde terwijl Martin Truex Jr. zich naast hem bevond. In de pitlane verloor Truex Jr. twee posities en lijnde zich met regerend kampioen Chase Elliott aan de binnenkant op. Larson nam direct de leiding terwijl Truex Jr. Hamlin passeerde. Larson slaagde er direct in om wat afstand te nemen maar Truex Jr. liep in het zicht van de finish toch weer wat in. Met een voorsprong van 0.398 secs. behaalde Larson zijn tiende overwinning en eerste NASCAR Cup-titel.

2021 Race
Alle vier titelkandidaten dicht bij elkaar. Zo horen kampioenschappen te zijn.

Martin Truex Jr.: "Ik wist niet waarvoor die neutralisatie eigenlijk kwam maar ik verloor twee posities in de pitlane. Met nog 20 rondes te gaan ga je hier niemand van de snelste auto's passeren. Voor de short runs beschikten we de gehele dag niet over voldoende snelheid want het was gewoon moeilijk om iemand in "clean air" te passeren. Ik denk als wij de leiding genomen hadden dat we hem wel achter ons hadden kunnen houden. Wij kwamen hier als de "underdogs" en hadden een kansje en dit was eigenlijk toch wel genieten."

2021 Larson family
Kersvers kampioen Kyle Larson met zijn gezin.


De neutralisatie in de 282e ronde bedierf Hamlin' s kansen in de #11 Fedex Toyota volledig. Denny Hamlin: "Met nog 25 ronden te gaan zaten we er gewoon goed bij. Vooral in de long runs waren we bijzonder goed. En dit was niet al te verrassend. Ik begon Truex Jr. in het vizier te krijgen en bevond mij nog maar op een paar wagenlengtes. Maar de neutralisatie voor "debris" veranderde alles. Felicitaties aan Larson en zijn team. Deze gasten die in één seizoen tien wedstrijden winnen zijn gewoon de verdiende kampioenen. Ze hebben in de pitlane uitmuntend werk verricht Zeker tijdens de laatste stop en zo zeilde de titel binnen."

Mocht Chase Elliott de titel gewonnen hebben dan zou hij de jongste tweevoudige kampioen geweest zijn. Maar zijn #9 Chevrolet had noch de snelheid noch de juiste "track position" in de slotrun. Elliott reed in de 312 wedstrijden er 94 aan de leiding en Larson 107.

2021 Elliott Hendrick
Chase Elliott in gesprek met succesvol teameigenaar Rick Hendrick.

Chase Elliott: " Ik ben erg trots op mijn groep. We beschikten over een goede auto en deden ook een aantal dingen die wij vandaag wilden doen. Het lukte gewoon niet, en de volgorde waarop het allemaal ging, viel voor ons ook nog eens ongelukkig uit. Maar ik ben trots op ons team. Felicitaties aan Kyle en crewchief Cliff Daniels. Wat een fantastisch seizoen De verdiende kampioenen. Erg verheugd om Kyle als kampioen te zien. Als je goed coureur, goed mens bent en je ook nog eens met de goede mensen omringt dan is succes gegarandeerd. Goed om dit te zien." De beide wedstrijdsegmenten kwamen op naam van Martin Truex Jr. en Denny Hamlin.


Uitslag 34e Championshiprace
1. Kyle Larson Chevrolet 312 ronden
2. Martin Truex Jr. Toyota 312 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 312 ronden
4. Ryan Blaney Ford 312 ronden
5. Chase Elliott Chevrolet 312 ronden
6. Aric Almirola Ford 312 ronden
7. Kyle Busch Toyota 312 ronden
8. Kevin Harvick Ford 312 ronden
9. Christopher Bell Toyota 312 ronden
10. Brad Keselowski Ford 312 ronden

2021 Polish Victory Lap
Een Polish Victory Lap en een waardig kampioen.

Eindstand kampioenschap: 1. Kyle Larson 5040 pnt. 2. Martin Truex Jr. 5035 pnt. 3.Denny Hamlin 5034 pnt. 4. Chase Elliott 5032 pnt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet