Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Daniel Hemric wint Xfinity titel in Phoenix

Daniel Hemric behaalde afgelopen zaterdagavond zijn eerste NASCAR National Series titel te winnen. Hij versloeg regerend kampioen Austin Cindric in een directe confrontatie richting eindstreep.

2021 Finish
Wat een geweldige manier om het kampioenschap te beslissen. Op de Finish! Zoals het hoort.  Konden we het in de F1 toch ook maar op deze wijze beslissen toch?

Tekst: Willem J.Staat
Foto's: Toyota Racing USA/NASCAR

Daniel Hemric wint Xfinity titel in Phoenix
In de allerlaatste ronde sloeg Hemric met een agressieve "bump" toe. In de laatste twee bochten ging de JGR Toyota-coureur aan Austin Cindric voorbij. Richting finishlijn toucheerden beide auto's elkaar. Met een verschil van slechts 0.030 seconden ging Hemric aan de Penske-Ford voorbij.

Daarmee kwam er voor Austin Cindric geen tweede opeenvolgende titel. Met slechts één zege in 208 Xfinity-starts behaalde Hemric tevens zijn allereerste titel en snoerde daarmee al zijn critici de mond. "Zal Hemric ooit een wedstrijd winnen?"

2021 Nemecheck  Cindric
Nemecheck en Cindric nemen de leiding bij de start van de wedstrijd.


Het antwoord kwam van zijn crewchief David Rogers, enkele seconden nadat de winnende Toyota de finishlijn had gepasseerd. "Wat dacht je van kampioen? Je hoeft die stomme vraag nooit meer te horen." "Nooit meer" kwam het antwoord van de kersverse kampioen.

2021 Close Racing
Een prachtige wedstrijd in Phoenix.

Hemric verlaat de No 18 JGR Toyota in ruil voor een Kaulig-zitje in 2022. Hemric bood geen excuses aan over "de winnende move" die Cindric in de met twee ronden verlengde wedstrijd van een tweede titel beroofde. Daniel Hemric: "Ik had gewoon een blackout en wist gewoon dat ik als eerste over de streep moest komen. Voor de eerste onderbreking liet ik hem gewoon teveel afstand nemen.

Toen ik Turn 1 inreed wist ik dat het close zou worden. Maar voor een kans als deze reed ik het hart uit mijn ziel. Winnen op het tweede hoogste niveau van de sport. Wat een eer." Daarbij produceerde de kersverse kampioen een fraaie achterwaartse salto.

"Hoe zit het met die racefans? Is die achterwaartse salto niet genoeg voor jullie? Ik heb hier verdomd lang op moeten wachten. Cindric nam zijn verlies met volmaakte gratie.

2021 Salto
Een prachtige achterwaartse salto van de kersverse kampioen.

Austin Cindric: "Zolang je er iemand niemand niet afbeukt kun je het geen "dirty racing" noemen. Als iedereen op de tribune ervan genoten heeft is het toch prachtige autosport. Ik waardeer de kans om voor zo'n groot podium voor Roger Penske te mogen racen, vertegenwoordig Ford Performance, al onze sponsoren die ons dit seizoen ondersteund hebben.

Het zou geweldig geweest zijn om dit goed afgerond te hebben. Ik had het gevoel over een dominante auto te beschikken. Het voelde alsof we alles goed deden. We kwamen alleen een beetje te kort." Voor het team van Roger Penske stelde Cindric wel het kampioenschap voor teameigenaren veilig. Een schrale troost.

2021 Hemric kampioen
Daniel Hemric, de nieuwe Xfinity-kampioen met familie en crew.

De twee andere Championship4 coureurs hadden tot het einde van de wedstrijd nog kansen. Kort voor het einde raakte Noah Gragson na een herstart in de 193e ronde de muur en werd als twaalfde geklasseerd. Een loszittend wiel beroofde A.J. Allmendinger in de 181e ronde van al zijn kansen. Het betekende de achtste van tien neutralisaties.

In de 204 ronden tellende wedstrijd reed Cindric maar liefst 113 ronden aan de leiding. Harrison Burton eindigde als derde gevolgd door Riley Herbst, Justin Haley, John Hunter Nemecheck, Brandon Jones, Brad Moffitt, Justin Allgaier en Sheldon Creed. De beide wedstrijdsegmenten kwamen op naam van Austin Cindric en Daniel Hemric te staan.

Uitslag 23rd Annual Xfinity Series Championship Race Phoenix
1. Daniel Hemric Toyota 204 ronden
2. Austin Cindrici Ford 204 ronden
3. Harrison Burton Toyota 204 ronden
4. Justin Haley Chevrolet 204 ronden
5. John Hunter Nemecheck 204 ronden
6. Brandon Jones Toyota 204 ronden
7. Brett Moffitt Chevrolet 204 ronden
8. Justin Allgaier Chevrolet 204 ronden
9. Sheldon Creed Chevrolet 204 ronden
10. Michael Annett Chevrolet 204 ronden

Eindstan kampioenschap: 1. Daniel Hemric 4040 punten 2. Austin Cindric 4035 punten. 3. Noah Gragson 4025 punten. 4. A.J. Allmendinger 4023 punten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet