Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Racing Shows

Racing Shows: InterClassics Brussels toont unieke racewagens uit imposante racecarrière Jacky Ickx

Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 november brengt InterClassics Brussels een eerbetoon aan de succesvolste Belgische coureur allertijden: Jacky Ickx. Tijdens de zesde editie van de oldtimerbeurs in Brussels Expo zijn de meest iconische wagens uit de imposante racegeschiedenis van Ickx te zien waaronder de Porsche 911 "953" Paris-Dakar en Lotus Cortina. Elke auto markeert een belangrijk punt in zijn carrière. Ickx staat bekend als multitalent waardoor de collectie vele raceklassen beslaat. Formule 1, Le Mans, Paris-Dakar en touringcars ontbreken dan ook niet.


2021 Ickx aankondiging

Aangeleverd bericht
Foto's PR


1984 Porsche 911 "953" Paris-Dakar
Jacky Ickx heeft zich bewezen als een begenadigd woestijnrijder. Hij nam in 1981 voor het eerst deel aan Paris-Dakar met een Citroën CX, helaas zonder succes. De twee daaropvolgende jaren deed hij opnieuw mee, dit keer met een Mercedes-Benz G-Klasse. In 1983 wint hij als enige Belg ooit de loodzware rally. Zowel de Citroën als Mercedes-Benz zullen te bewonderen zijn in Paleis 5. Het werd echter écht interessant toen Ickx in 1984 Porsche wist te overtuigen om speciaal voor "Le Dakar" een 4x4 versie van de 911 te bouwen. Het verwachtte succes voor Jacky Ickx bleef uit. Na een kabelbrand viel hij terug naar plaats 139 maar wist alsnog als 6e te finishen. René Metge, eveneens fabrieksracer voor Porsche heeft de champagne wél geproefd. Voor Porsche smaakte dit succes naar meer, waarna de 959 werd ontwikkeld. Tot op de dag van vandaag wordt deze Porsche als de meest geavanceerde Dakar-racer ooit gezien.

Zowel de Porsche 911 als Mercedes-Benz G-Klasse worden ter beschikking gesteld door respectievelijk het Porsche Museum in Zuffenhausen en Mercedes-Benz Museum in Stuttgart.


2021 Lotus Cortina

1964 Lotus Cortina
Zoals veel historische touringcars begon deze sportsedan zijn leven als keurige Engelse familieauto. Aangepakt door sportwagenfabrikant Lotus bleek de Ford Cortina echter tot veel meer in staat! De verbeterde ophanging, motorupgrade en lichtgewicht onderdelen zorgde voor een racer waar de gevestigde orde rekening mee dient te houden. Om de nieuwe snelle Cortina te promoten besloot de importeur van Ford België om aanstormend talent Jacky Ickx achter het stuur te zetten. Dit bleek de doorbraak voor de jonge Ickx. Hij maakt furore en op zijn 19e rijdt hij z'n eerste internationale race. In Boedapest staat Ickx aan de start met een Cortina van renstal Mann Racing. Doordat dit een fabrieksteam betrof mocht Ickx de auto delen met "racing-royalty". Eerdere coureurs die plaatsnamen in de Cortina waren Jim Clark en Graham Hill. Samen goed voor 4 F1-kampioenschappen. Deze specifieke Cortina is afkomstig uit een Britse privéverzameling en daardoor een uniek onderdeel van de Ickx expositie tijdens InterClassics Brussels.


2021 Dakar

Naast de Ickx expositie belicht InterClassics ook de geschiedenis van het Britse Elva. Onbekend bij het grote publiek, echter was dit de voorloper van het succesvolle sportwagenmerk McLaren. In samenwerking met Minister van Staat Guy Verhofstadt (Elva kenner en verzamelaar) en McLaren Brussels wordt de korte maar boeiende historie gepresenteerd tijdens de beurs van 19 tot en met 21 november 2021 in Brussels Expo.

InterClassics Brussels vindt plaats van vrijdag 19 tot en met zondag 21 november 2021 in paleis 5, 6, 7 en 9 van Brussels Expo. De klassieke autobeurs trekt traditiegetrouw veel kopers en liefhebbers. Entreekaarten zijn online met korting te koop: Online prijs volwassenen € 15,00 t.o.v. dagkassa prijs volwassenen € 17,50. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Toegang is op vertoon van uw COVID-Safe ticket waardoor maatregelen zoals de mondkapjesplicht en social distancing vervallen. Meer informatie over de beurs is te vinden op de website www.interclassics.be.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet