Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Polle Geusens sluit seizoen af met winst

geursens2

Polle Geusens heeft na een fraaie opmars de laatste wedstrijd van de Ford Fiesta Sprint Cup 2021 op zijn naam geschreven. De snelle Belg startte de tweede wedstrijd van de Hankook Supercar Madness Finaleraces op TT-Circuit Assen vanaf plek zes, viel zelfs nog terug naar plek negen, maar was door niemand tegen te houden in zijn opmars. Milan De Laet reed een net zo indrukwekkende race door vanaf de tiende startplek naar de tweede podiumpositie te sturen. Nikodem Wierzbicki reed geruime tijd aan de leiding maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde positie. Wierzbicki pakte daarmee wel de winst in de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar. In deze klasse pakte Esmee Kosterman na een sterk gereden race een keurige tweede positie, terwijl Marnix de Wit voor de tweede keer deze dag richting het podium mocht. In de Divisie 2 ging de winst naar Johan Land, voor de met vier plaatsen terugzetting bestrafte Laurens de Wit en Aleksander Olejniczak.


Tekst: aangeleverd bericht
Foto's: PR

Nadat de Ford Fiesta Sprint Cup het programma van de Hankook Supercar Madness Finaleraces op TT-Circuit Assen opende, mogen de Fiesta's het aan het eind van de zondagmiddag ook afsluiten. Met Laurens de Wit na race één als de winnaar van de Dutch Belgian Super Star en kampioen van de Divisie 2, en Nikodem Wierzbicki als kampioen van de Divisie 1, zijn de titels vergeven. In de afsluitende race gaat het echter niet alleen om de dagsuccessen, maar ook de posities achter de kampioenen.

wierzbicki

Wierzbicki mag de laatste race als snelste uit de kwalificatie vanaf poleposition beginnen. De kampioen van de Divisie 1 wordt geflankeerd door Tomas De Backer. Daarachter Laurens de Wit, Kenny Herremans, de winnaar van de race van vanmorgen Aleksander Olejniczak, Polle Geusens, Stefan Barewijk, Nathan Vanspringel en de jongere broer van Laurens, Marnix de Wit, terwijl Milan de Laet de top tien completeert. Achter de top tien volgen dan Gianni van de Craats, Geoffrey Vanspringel, Junior Planckaert, Esmee Kosterman, Wim Coekelbergs, Ievgen Rakhmailov, Daniëlle Geel, Johan Land en Tom Feyaerts, terwijl Lisette Grinwis na een tegenvallende kwalificatie de rij sluit.

start

Het begint al aardig te schemeren in Assen als de Ford Fiesta Sprint Cup om 16:40 uur aan de tweede race van het weekend begint. Herremans heeft in de opwarmronde een probleem ontdekt want de Belg draait meteen de pits in en daarmee blijft de vierde startplaats leeg. Eigenlijk is het hele veld bijna even goed weg en daarmee neemt Wierzbicki de leiding. Even verderop raken Olejniczak en Laurens de Wit elkaar waarbij de Pool spint. Barewijk is het volgende slachtoffer dat spint en ver terugvalt, waarna ook Van de Craats in de problemen komt en terugzakt.

de backer

De volgorde is daarmee in de eerste ronde flink door elkaar geschud: Wierzbicki, De Backer, De Laet, Nathan Vanspringel, Laurens de Wit, een naar voren geschoten Kosterman, Planckaert en de rest van het veld.

olejniczak

Wierzbicki laat er geen gras over groeien en neemt snel afstand van De Backer en De Laet, terwijl Laurens de Wit Nathan Vanspringel is gepasseerd en oprukt naar plek vier. De bij de start teruggevallen Geusens heeft ook weer de weg naar voren gevonden en komt na drie ronden als negende door.

olejniczak de wit

Bij het ingaan van de vierde ronde komt de safetycar in de baan omdat Planckaert in de grindbak tot stilstand is gekomen. Tevens krijgt Olejniczak vier plaatsen straf vanwege de aanvaring met De Wit. Achter de safetycar is de volgorde dan: Wierzbicki, die zijn opgebouwde voorsprong weer kwijt is, De Laet, De Backer, Laurens de Wit, Nathan Vanspringel, Geusens, Geoffrey Vanspringel, Olejniczak, Kosterman, Land, Marnix de Wit, Coekelbergs, Geel, Feyaerts, Rakhmailov, Grinwis en Barewijk die na zijn spin weer heeft kunnen aansluiten.

de wit

Omdat de auto van Planckaert nogal vast staat in het grind duurt de safetycarperiode langer dan gedacht. Als de Fiesta's weer worden losgelaten zijn er nog dertien minuten te rijden. Zou het Wierzbicki lukken om meteen weer afstand te nemen?

groep

De Laet heeft Wierzbicki echter weten te verrassen en neemt de leiding, Wierzbicki is tweede, daarachter De Backer, een opgerukte Geusens en De Wit die een plekje heeft moeten prijsgeven. Op zes Nathan Vanspringel terwijl achter Olejniczak een gaatje valt naar Kosterman.

kosterman

Wierzbicki lijkt een foutje te hebben gemaakt, want de Pool verliest in één ronde twee plekken en heeft een ontketende Geusens en De Backer aan zich voorbij zien gaan. Aan kop krijgt De Laet het nu te stellen met Geusens en het duurt niet lang of Geusens neemt de leiding over terwijl Wierzbicki De Backer weer terugpakt en op drie doorkomt. Achter Geusens, De Laet, Wierzbicki en De Backer rijden De Wit, Nathan Vanspringel, Olejniczak en een uitstekend rijdende Kosterman. De top tien wordt gecompleteerd door Land en Marnix de Wit.

De Laet

Op een inmiddels donker TT-Circuit Assen blijft Geusens leiden terwijl Olejniczak de zesde plaats overneemt van Nathan Vanspringel en Barewijk in het achterveld snel plekken goedmaakt en op de 13de positie doorkomt.

geusens1

Hoewel de onderlinge verschillen niet groot zijn blijft de volgorde met nog minder dan twee minuten te gaan ongewijzigd. De finish is daarmee gelijk aan de volgorde zoals die was bij het ingaan van de laatste ronde en dus is de winst voor Geusens, voor De Laet en Wierzbicki. Als vierde passeert De Backer de finish, gevolgd door Laurens de Wit, Olejniczak, Nathan Vanspringel, Kosterman, Land, Feyaerts, Geoffrey Vanspringel, Marnix de Wit, die in de laatste ronde nog een plekje heeft moeten prijsgeven, Barewijk, Rakhmailov, Geel, Grinwis en Herremans.

land

Voor aanrijdingen krijgen Olejniczak en Laurens de Wit elk vier plaatsen straf. Daarmee schuiven Nathan Vanspringel, Kosterman en Land twee plekken op en komen Laurens de Wit en Olejniczak op de posities negen en tien terecht.

marnix de wit

Daarmee is het podium in de Divisie 2 (25 jaar en ouder) Land, Laurens de Wit en Olejniczak terwijl het podium in de Divisie 1 voor rijders tot en met 24 jaar wordt ingenomen door Wierzbicki, Kosterman en Marnix de Wit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet