Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Vierde seizoensoverwinning voor opkomende ster Ty Gibbs in Xfinity Kansas

Ty Gibbs zette zijn fenomenale rookie NASCAR Xfinity rookie seizoen voort met een vierde overwinning tijdens de Lottery 300 op de Kansas Speedway. Voor Loris Hezemans werd het de vierde mogelijkheid dit seizoen om ervaring op te doen. De Nederlander werd als 32e geklasseerd.

2021 Start
Start van de Kansas Lottery 300.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Toyota Racing USA

Vierde seizoensoverwinning voor opkomende ster Ty Gibbs in Xfinity Kansas
In de 190e van de 200 ronden tellende wedstrijd ging Gibbs met zijn Toyota aan de Ford van regerend kampioen Austin Cindric voorbij en versloeg de Penske-rijder met een negende Top 5 finish in zijn 16e start in de series. Over de winnende move verklaarde Gibbs het volgende: "Hij kwam een beetje in de vrije lucht maar vertraagde tussen Turn 3 en Turn 4. Daardoor kon ik zijdelings langs hem "draften" en afstand van hem nemen. Tussen deze bochten kreeg ik ook een aantal malen onderstuur (loose) maar ik kon aan de linkerzijde van hem wat "draften" en afstand nemen. Ongelofelijk om dit jaar in de Xfinity-series al vier overwinningen te hebben."

De overwinning van Gibbs als niet-Playoff-coureur betekent dat er na de wedstrijd volgende week op Martinsville drie coureurs naar de Championship 4 zullen promoveren. Dit is goed nieuws voor A.J. Allmendinger en Austin Cindric die beiden dit jaar meermaals van leiding in de tussenstand wisselden. (Allmendinger won overigens al het reguliere kampioenschap).

Zowel Cindric als Allmendinger verlaten Kansas met 47 punten boven de z.g. streep ofwel "cut-off" en er moet heel wat gebeuren willen beiden de plek op Phoenix Raceway 6 november a.s. niet halen.

2021 Burton Pech voor Harrison Burton (20) in Kansas.

Austin Cindric: "Ik heb het gevoel dat ik vandaag goed mijn "track position" wist te behouden door constant te zijn en geen fouten te maken. In tegenstelling tot winnaar Gibbs reed Cindric maar liefst 151 ronden aan de leiding. Naarmate het koeler werd, hoe vrijer ik werd. Ik dacht dat de bandencyclus mij zou helpen maar het hielp niet. Ik had deze wedstrijd graag willen winnen. Maar het is beter dan te crashen zoals in een Playoff-wedstrijd drie jaar geleden. Ik ben als tweede geëindigd, heb veel ronden aan de leiding gelegen maar het had veel erger kunnen zijn."

Inderdaad. Cindric had het lot kunnen ondergaan van Noah Gragson of Harrison Burton die beiden in de 179e ronde uitvielen door een verkeerd ingeschatte beweging van Sam Mayer waardoor Burton's spinnende Toyota Gragson's Chevrolet raakte en beiden de muur ingingen en moesten opgeven. Burton en Gragson werden resp. als 34e en 35e geklasseerd. In het Playoff-klassement zakten beiden naar de zesde en achtste plek. Om naar de Championship 4 te prolongeren moeten beiden in Martinsville winnen.

Harrison Burton: "We waren snel vandaag. Wij hadden het gevoel dat dit de wedstrijd was waarin we eindelijk konden laten zien waartoe we in staat waren. Het zijn een paar zware frustrerende weken geweest."

2021 Pitstop Gibbs
Prachtig uitgevoerde pitstop van Ty Gibbs.

Justin Allgaier, die als negende eindigde, bevindt zich in de tussenstand negen punten boven de grens voor de Championship 4 en heeft twee punten voorsprong op Kansas-polesitter Daniel Hemric die zich na een spin in de 97e ronde nog wist te herstellen en als 15e eindigde.

Ondanks te snel rijden in de pitlane (93e ronde) vond Ty Gibbs toch weer snel de aansluiting in het tweede wedstrijdsegment. Justin Haley verbeterde met een vierde plek zijn kansen voor de Championship 4 waarvoor hij nu als vijfde genoteerd staat. A.J. Allmendinger schreef het eerste wedstrijdsegment op zijn naam. Met een 32e plek werd het voor Loris Hezemans andermaal een wedstrijd om zoveel mogelijk ervaring te verzamelen.

2021 Ty Gibbs
Andermaal een zege voor de jeugdige Ty Gibbs. Dit belooft wat voor de toekomst.

Kansas Lottery 300
1. Ty Gibbs Toyota 200 ronden
2. Austin Cindric Ford 200 ronden
3. A.J. Allmendinger Chevrolet 200 ronden
4. Justin Haley Chevrolet 200 ronden
5. Ryan Sieg Ford 200 ronden
6. Brett Moffitt Chevrolet 200 ronden
7. Michael Annett Chevrolet 200 ronden
8. Sam Mayer Chevrolet 200 ronden
9. Justin Allgaier Chevrolet 200 ronden
10. Myatt Snider Chevrolet 200 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet