Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kyle Larson supersterk op de Texas Motor Speedway. Chaos in eindfase

Het team van Hendrick Motorsports was op de Texas Motor Speedway eigenlijk oppermachtig. Kyle Larson domineerde vrijwel de gehele wedstrijd en behaalde zijn achtste seizoensoverwinning en de 14e in zijn carriere. Daarmee is de Hendrick Motorsports-coureur de eerste rijder die zich voor de finale van de Final Four voor de seizoensfinale in Phoenix wist te kwalificeren. Voor de komende wedstrijden behoeft Larson zich geen zorgen te maken. Eigenlijk beschikte Kyle gedurende de gehele wedstrijd over rugdekking van zijn teamgenoot William Byron. Christopher Bell eindigde als derde gevolgd door Brad Keselowski, Kevin Harvick en Ryan Blaney. Kevin Harvick was gedurende de gehele wedstrijd wel een factor maar het kwam er aan het slot niet echt uit.

2021 Kyle Larson 1
Kyle Larson was op de Texas Motor Speedway een klasse apart.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kyle Larson supersterk op de Texas Motor Speedway. Chaos in eindfase
Met een achtste seizoensoverwinning stelde Hendrick Motorsports-coureur Kyle Larson als eerste zijn plek voor de Final Four in Phoenix veilig. Bubba Wallace zorgde in de beginfase al voor "The Big On" waar bij acht auto's uitgeschakeld werden. In de 334 ronden tellende wedstrijd reed Larson er maar liefst 256 aan de leiding. De slotfase van de wedstrijd op de Texas Motor Speedway kende een chaotisch verloop waarin steeds agressiever gereden werd. Daarbij geraakten een aantal playoff-rijders in de problemen en die zullen er in de komende wedstrijden hard aan moeten trekken. Grootste verliezers in Texas waren Chase Elliott en Joey Logano.

Bubba Wallace veroorzaakt "Big One"
Voor de NASCAR-wedstrijd op de Texas Motor Speedway kwam de HMS-Chevrolet van Chase Elliott meermaals niet door de keuring heen en werd naar de achterste startrijen verbannen. In totaal werden er acht rijders naar de achterste startrijen verbannen.De geplande "Competition Caution" kwam in de 25e ronde. Kyle Busch werd vanwege te snel rijden in de pitlane als eerste bestraft. Vrijwel direct na de herstart een megacrash in het middenveld waarbij Bubba Wallace de controle over zijn Toyota verloor. JGR Toyota-coureur Kyle Busch kwam er redelijk ongeschonden doorheen. Voor acht rijders betekende het einde wedstrijd. Naast Wallace moesten ook Alex Bowman, Ricky Stenhouse Jr., Ryan Newman , Ryan Preece, Justin Haley, Cody Ware en Joey Gase de strijd staken.

2021 Race Larson wordt op de hielen gezeten door Kyle Busch, Denny Hamlin, Ryan Blaney, Joey Logano en Martin Truex Jr.

Na de herstart nam William Byron (Hendrick Motorsports) terwijl zijn teamgenoot Chase Elliott zich al naar P8 had weten op te werken. Daarna begon de wedstrijd zich enigszins te stabiliseren. In de 81e ronde ging Larson voor de eerste maal aan Byron voorbij. Voor de tweede plek werd er binnen één ronde in "zes"- bochten tussen drie auto's viermaal gepasseerd! Achter Larson en Byron volgden Reddick, Hamlin, Elliott, Blaney, de JGR-Toyota brigade bestaande uit Busch, Bell, Truex Jr. met daarachter de Chevrolet van Erik Jones.

In de 93e ronde kwam Kyle Larson(Hendrick Motorsports) als eerste voor brandstof naar binnen. Daarachter volgden Joey Logano (Penske), Chase Elliott en Denny Hamlin. Alleen Logano liet zowel brandstof bijvullen als nieuwe banden monteren. Een strategische zet van Kyle Busch om iets eerder dan de concurrentie naar binnen te komen leverde hem de overwinning van het eerste wedstrijdsegment op.


2021 Keselowski 1
Brad Keselowski reed vrijwel de gehele middag in de kopgroep.

Daarachter volgden Ryan Blaney, Kyle Larson, Kurt Busch, William Byron, Chase Briscoe, Denny Hamlin, Chase Elliott, Tyler Reddick, Brad Keselowski. In de pitlane won Ryan Blaney twee posities maar Byron verloor er twee. Een bestraffing voor te snel rijden leverde Busch eigenlijk een voordeeltje op. Hij wist hierdoor voldoende brandstof te besparen om het wedstrijdsegment op zijn naam te schrijven.

Na de herstart voor het tweede segment namen Busch en Larson het commando gevolgd door William Byron. Elliott en Harvick leverden een felle strijd om de vierde plek. Elliott viel kort daarna naar P7 terug. Daarna gingen de Fords van Blaney en Harvick om P4 in gevecht.

Stand 150e ronde: Larson, Byron, Busch, Reddick, Blaney, Harvick, Elliott, Keselowski, Logano, Hamlin. Drie ronden later kwam laatstgenoemde voor een korte stop naar binnen en klaagde over vibraties die door de rechtervoorband veroorzaakt werden. Door deze stop viel Elliott tijdelijk naar P20 terug. Logano volgde in de 160e ronde met een stop voor vers rubber.

Vanwege brokstukken op de backstretch moest er in de 165e ronde geneutraliseerd worden. Daarna nam Larson met een flinke voorsprong opnieuw de leiding gevolgd door Kyle Busch, William Byron, Brad Keselowski, Ryan Blaney en Kurt Busch. Kyle Busch moest al heel snel zijn positie aan William Byron prijsgeven. Brad Keselowski verloor in het eerste wedstrijd bijna een ronde maar wist zich in het twee uitstekend te herstellen door P4 in te nemen.

2021 Hamlin
Denny Hamlin eindigde net buiten de Top 10. Het zat wederom niet mee.

Stand 200e ronde: Larson, Byron, Blaney, Harvick, Keselowski, Kurt Busch, Briscoe, Hamlin, Reddick, Kyle Busch. In diezelfde ronde beklaagde Elliott zich wederom op P15 over vibratieproblemen. Negen ronden later schreef Larson het tweede wedstrijdsegment op zijn naam. In de eerste 210 ronden reed Kyle er maar liefst 97 aan de leiding. Achter Larson werd dit wedstrijdsegment vooral gedomineerd door rijders die zich niet voor de playoffs gekwalificeerd hadden. Zowel Elliott als Logano wisten niet echt te presteren. Meer dan een 12e en een 15e plek zat er niet in.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet