Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR Whelen: Melvin de Groot schittert op Circuit Zolder. Zeges voor Longin en Day in EuroNASCAR PRO

Voor Melvin de Groot werd het afgelopen zondag een schitterende dag op Circuit Zolder. De Nederlander behaalde in de EuroNASCAR 2-wedstrijd op zondag zijn allereerste overall podium door als derde te eindigen. De Team Bleekemolen-coureur was tevens beste bij de Legends en de rookies. In één wedstrijd maar liefst drie podiums. De EuroNASCAR Pro-wedstrijden leverden een overwinning op voor de lokale held Stienis Longin en de Israëlier Alon Day.


2021 Longin 1
Super comeback van Stienis Longin in de Euro NASCAR Pro.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR Whelen/PR

Melvin de Groot schittert op Circuit Zolder. Zeges voor Longin en Day in EuroNASCAR PRO
Loris Hezemans en Jacques Villeneuve waren om inmiddels bekende redenen de grote afwezigen op Circuit Zolder. Daarvan kon de concurrentie in de tussenstand van het kampioenschap van profiteren. Voor Hezemans bleef de schade echter bepekrt. Vanwege de Corona-pandemie had het team van PK Carsport aan het begin van het seizoen al aangekondigd dat men dit jaar slechts alleen aan de wedstrijd op Circuit Zolder zou deelnemen.

Stienis Longin won de eerste wedstrijd afgelopen zaterdag op overtuigende wijze en domineerde de 18 ronden tellende wedstrijd volledig. Voor Longin was het één van de mooiste dagen in zijn carriere. Wel was de Belg er na een jaar afwezig van onder de indruk hoe dat de snelheid zich van de EuroNASCAR bolides ontwikkeld had.

De wedstrijd moest echter al na één ronde geneutraliseerd worden nadat Yevgen Sokolovskiy in de grindbak bleef steken terwijl Henri Tuomaala, Ian Eric Waden en Leonardo Colovita in de hairpin clashten waardoor een safetycar-interventie noodzakelijk was. In de vijfde ronde werd de wedstrijd opnieuw vrijgegeven. Daarbij maakten de CAAL Racing teamgenoten Alon Day en Gianmarco Ercoli contact met elkaar. Alon Day slaagde er niet in om Day van de leiding te verdringen en viel zelfs naar de 17e plek terug.

Ercoli werd zelfs als 21e geklasseerd. Beiden slaagden er niet in om van de Loris Hezemans' afwezigheid in de tussenstand van het kampioenschap te profiteren.

De 43-jarige Lucas Lasserre (de allereerste kampioen in NASCAR Whelen ofwel Racecarseries) eindigde als rijder, teambaas, engineer als twee en behaalde zijn eerste podium dit seizoen. Marc Goossens behaalde op zijn thuiscircuit zijn eerste podium dit weekend en eindigde als derde nadat hij in de Jacky Ickx Chicane Vittorio Ghirelli nog wist te verschalken. Vittorio Ghirelli, uitkomend voor het team van Hendriks Motorsport, had een fantastisch duel met Goossens en miste nipt het podium. De 27-jarige Italiaan kwam op Goossens net iets te kort.

2021 Longin 2
Comeback man Longin liet duidelijk doorschemeren dat het voor volgend seizoen mogelijk naar meer smaakte.

Nicola Rocca (DF1 Racing) verzamelde met een vijfde plek een behoorlijk aantal punten. Academy/Alex Caffi Motorsport-coureur Patrick Lemarie, die Jacques Villeneuve verving, kwam als zesde over de eindstreep. De Zwitser Giorgio Maggi pakte voor het team van Hendriks Motorsport de zevende plek en was tevens beste Junior in zijn Ford Mustang. Vanaf een 15e plek beleefde Sebastiaan Bleekemolen een uitermate sterk optreden door met de Team Bleekemolen Mustang als achtste te eindigen. Achter hem eindigde de Fransman Ulysse Delsaux in de RDV Competiton Chevrolet als negende gevolgd door de Not Only Motorsport Camaro van Davide Dallara en werd als eerste geklasseerd bij de bronzen en zilveren rijders.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet