Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
TCR Series

TCR Europe: Mikel Azcona kampioen. Niels Langeveld wint Benelux titel

2021 TCR Europe Barcelona Race 1 The 2021 Champion 68


Mikel Azcona met zijn Volcano Motorsport CUPRA Leon Competición, reed op zaterdag in Barcelona naar een onbedreigde overwinning en pakte daarmee zijn tweede kampioenschap in de TCR Europe. De Spanjaard reed naar zijn zesde overwinning van dit seizoen en ondanks het missen van het Zandvoort weekend was hij niet meer te achterhalen door zijn achtervolgers en won net als in 2018 de titel. Franco Girolami bleef met een achterstand van 79 punten steken op een tweede plaats algemeen. Tom Coronel had het lastig in de eerste wedstrijd en na een matige kwalificatie zat hij in de hoek waar de klappen vielen. Een schamele drie punten werd zijn deel voordat hij samen met Azcona naar de twee FIA WTCR wedstrijden in Most vloog. Door dit resultaat en het missen van de zondag race moest Coronel zijn derde plaats in het klassement afstaan aan zijn landgenoot Niels Langeveld, die met een zesde en vierde plaats zijn derde plaats in de eindstand veilig stelde. Een mooi seizoen voor Langeveld die door zijn prestaties er mede voor gezorgd had dat zijn Sébastien Loeb Racing kampioen werd bij de teams en dat de man uit Sassenheim de TCR Benelux titel op zijn naam schreef, een kampioenschap gevormd door de resultaten van de races in Zandvoort, Spa, de Nürburgring, Monza en Barcelona.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's: PR


2021 TCR Europe Barcelona Race 1 Turn 1 01


Race 1
Gestart vanaf de poleposition was Azcona het beste weg en ging als koploper de eerste bocht in, terwijl daarachter Teddy Clairet met zijn Peugeot 308 Sami Taoufik terug verwees naar een derde positie. Azcona's enige rivaal in de titelstrijd Franco Girolami moest helemaal achteraan de race aanvangen vanwege waterpomp problemen tijdens de kwalificatie. Felice Jelmini maakte het veel te bont in de openingsfase van de wedstrijd en liet zijn Hyundai, na een hele late kamikaze remactie, in de Audi van Tom Coronel lopen. Coronel kreeg met een verbluffend knappe reactie zijn wagen in het juiste spoor en kon zijn race verder vervolgen. Dat kon niet gezegd worden van de Elantra van Jelmini, die met een gebroken voorwielophanging zich in de Cupra van Felipe Fernandez boorde en in de grindbak terecht kwam. De safety car kwam de baan op om beide wagens af te voeren.

De race kwam pas in de zevende ronde weer op gang. Er volgde een flinke strijd om de elfde positie tussen Klim Gavrilov, Viktor Davidovski, Homola en Jáchym Galáš en dat zorgde ervoor dat Tom Coronel zich in deze strijd kon gaan mengen, nadat hij Girolami naar de zestiende plaats had terug verwezen. Verder vooraan passeerde de jonge Spaanse rijder Isidro Callejas zijn Brutal Fish Racing teamgenoot Martin Ryba voor de zesde plaats, terwijl Jack Young de achtste plaats afpakte van Mehdi Bennani.

In de slotronde was de enige wijziging vooraan dat Callejas Niels Langeveld terug verwees naar een zesde plaats. Azcona pakte zijn verdiende overwinning met een 1.369 seconde voorsprong op Teddy Clairet. Taoufik eindigde als derde met een ruime drie seconden achter de Peugeot. Titelkandidaat Girolami passeerde buiten de punten als 17de de finishlijn en was niet meer in staat om Azcona nog verder te bedreigen.

  2021 TCR Europe Barcelona Race 1 96 Mikel Azcona 24

UITSLAG RACE 1

2021 TCR Europe Barcelona Race 2 First Lap 05


Race 2

Zonder kampioen Azcona en Tom Coronel, die naar het Tsjechische Most waren gevlogen voor de twee FIA WTCR races op het circuit van Most, leek het er op dat in deze laatste TCR Europe race alles was toegestaan. Een race met veel bots en duw werk zorgde ervoor dat er veel straffen tijdens en na de wedstrijd werden uitgedeeld.

Door de omgedraaide reversed grid mocht Klim Gavrilov vanaf de poleposition starten. De Rus had de beste start gevolgd door Young en Callejas. Gestart vanaf een vijfde positie had Niels Langeveld het moeilijk met wat driftig aanvallende collega's. Langeveld kwam dwars te staan na een flinke tik van Jimmy Clairet en werd terugverwezen naar een achtste plaats. Aan de kop nam Gavrilov wat afstand van de in niemandsland rijdende Jack Young. Daarachter werd er flink geknokt om de plaatsen drie tot en met zeven en ook Niels Langeveld probeerde daar aan te klampen.

  2021 TCR Europe Barcelona Race 2 Chequered Flag 20

In de slotfase werd de volgorde flink gewijzigd. Na verschillende waarschuwingen werd tweede man Jack Young met een drive through bestraft vanwege het herhaaldelijk overschrijden van de track limits. Ook Jimmy Clairet kreeg een zelfde straf vanwege de botsing met Langeveld. Gavrilov won zijn eerste TCR Europe wedstrijd voor Isidro Callejas, die echter na de race werd gediskwalificeerd omdat zijn wagen na de technische controle te licht werd bevonden. Tevens kreeg Sami Taoufik een 30 seconden straf vanwege het veroorzaken van een botsing. Mehdi Bennani werd uiteindelijk als tweede geklasseerd voor Teddy Clairet. Niels Langeveld schoof door na alle straffen naar een vierde positie. Een prachtig seizoen met heel veel strijd werd in Barcelona afgesloten.


UITSLAG RACE 2


2021 TCR Europe Barcelona Race 1 96 Mikel Azcona 71


EINDSTAND 2021
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet