Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Heroïsche zege Kyle Larson op Roval Charlotte. Payback actie Harvick Elliott

Niemand minder dan " James Bond" Daniel Craig mocht de startvlag op de Roval van Charlotte hanteren. Voor regerend kampioen Chase Elliott werd het spannend of hij al dan niet de playoffs zou behalen. De HMS-rijder kreeg gedurende het laatste segment een "payback" actie van Kevin Harvick. Dit naar aanleiding van een eerder incident op Bristol drie weken geleden.Uiteindelijk schakelde Harvick zichzelf later in de wedstrijd uit. Kyle Larson was de grote winnaar. De HMS-rijder verloor in de beginfase veel tijd omdat er een aandrijfriem en een batterij in zijn Chevrolet vervangen moest worden. Aanvankelijk leken alle kansen op de eindzege verkeken.Maar zowel de crew van Hendrick Motorsports als Larson leverden een ongelofelijke prestatie door alsnog de wedstrijd te winnen. Voor Larson betekende het zijn 14e NASCAR-zege en de zevende dit seizoen.

2021 Start
Niemand minder dan Daniel Craig mocht de groene startvlag zwaaien. Of was het toch James Bond in een nieuw avontuur?

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Heroïsche zege Kyle Larson op Roval Charlotte. Payback actie Harvick Elliott
Een werkelijk heroïsch resultaat voor het team van Hendrick Motorsports en Kyle Larson. Vanuit kansloze positie de wedstrijd winnen. Gedurende de wedstrijd moest er door Larson's crew een batterij en een aandrijfriem vervangen worden. Zowel rijder als crew leverden een heroïsche prestatie door de wedstrijd te winnen. Aan het einde van de wedstrijd sloeg Kyle Larson keihard toe.

Voor de NASCAR Men's Cup-wedstrijd op de Roval van Charlotte werd eveneens volgens de tussenstand van het kampioenschap gestart waarbij Denny Hamlin direct de leiding nam. Achter hem volgden de Penske Fords van Brad Keselowski en Joey Logano waarbij laatstgenoemde al in de tweede ronde zijn teammaat passeerde. Een spin van Aric Almirola in de vijfde ronde zorgde gelukkig niet voor een neutralisatie.

In de negende ronde kwamen Kyle Busch, Kevin Harvick, Christopher Bell, Martin Truex Jr. Corey Lajoie, Erik Jones, Chase Briscoe, Chris Buescher, Matt DiBenedetto, Daniel Suarez, Cole Custer en Aric Almirola onder groen voor vers rubber naar binnen. Denny Hamlin, Kurt Busch, Austin Dillon, Ross Chastain en William Byron volgden één ronde later onder de z.g. "competition caution."

2021 Hamlin 1
Denny Hamlin nam in de wedstrijd meerdere malen de leiding.

Na de eerste herstart namen de beide Penske Fords de leiding waarbij Keselowski een tikje van Alex Bowman moest incasseren en vervolgens in de rondte ging. Het betekende dat Brad naar de 38e plek terugviel. Ryan Newman zorgde in de 19e ronde voor de eerste neutralisatie doordat hij een band verloor nadat hij eerder als gespind was. Vrijwel iedereen ging voor brandstof en vers rubber naar binnen. Door deze interruptie kwam A.J. Allmendinger aan de leiding maar moest die al snel prijs geven aan Chase Elliott die voor de tiende maal een segment dit seizoen op zijn naam schreef.

Bij de tweede herstart was het Kyle Busch in de JGR-Toyota de leiding nam. Kort daarna spinde Chase Briscoe en zorgde voor de vierde neutralisatie waarbij de JGR-Toyota van Kyle Busch opnieuw de leiding nam terwijl A.J. Allmendinger met P13 net buiten de Top 10 viel.

2021 Busch 1
Kyle Busch in actie. Dit zien we graag. Nog spectaculairder dan op de ovals toch?

Stand 40e ronde: Kyle Busch, Harvick, Byron, Dillon, Suarez, Elliott, Hamlin, McDowell, Custer, Lajoie. Het team van Hendrick Motorsports gokte als eerste met William Byron door hem vier ronden voor het einde van het tweede segment een undercut te laten maken. Verschillende teams opteerden daarop voor deze zelfde strategie. Kort voor het einde van het tweede segment moest Kevin Harvick (SHR Ford) zijn positie aan Chase Elliott (HMS Chevrolet) prijsgeven. Kyle Busch behaalde in de 50e ronde zijn 19e segement-overwinning.

2021 Busch 2
Een prachtige plaat nadat Kyle Busch van brandstof is voorzien en wegstuift.

Payback time
Bij de start van het laatste segment namen HMS Chevrolets van William Byron en Austin Dillon de leiding gevolgd door Denny Hamlin, Daniel Suarez de leiding terwijl er in de 54e ronde een "payback"- momentje tussen Kevin Harvick (SHR Ford) en Chase Elliott (HMS Chevrolet) was. De Ford-rijder tikte Elliott duidelijk in een spin. Ook Cole Custer was bij het incident betrokken en spinde van de baan. Revanche voor het feit dat Elliott eerder dit jaar Harvick van een overwinning op Bristol beroofde. En juist dit incident bracht Elliott's prolongatie richting the "Round of 8" kortstondig in gevaar.


2021 Chase Elliott in
Chase Elliott moest er voor knokken om in de playoffs te blijven.

De beide HMS Chevrolets namen bij herstart opnieuw de herstart terwijl A.J. Allmendinger (Kaulig Chevrolet) kort daarna helaas zijn auto aan de kant moest parkeren.

2021 KH Out
Kevin Harvick maakte zichzelf gewoon belachelijk in Charlotte.......

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet