Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Loris Hezemans uitgevallen in Xfinity Roval Charlotte. Hattrick voor Allmendinger

Loris Hezemans moest vier ronden voor het einde van de Xfinity-wedstrijd op de Roval van Charlotte met technische problemen opgeven. De Nederlander had een goed begin van de wedstrijd maar werd constant geplaagd door problemen met de stuurinrichting en het gaspedaal. Daniel Hemric, Austin Cindric en A.J. Allmendinger bepaalden het gezicht van de wedstrijd. Allmendinger was in de slotfase erg sterk en behaalde op de Roval van Charlotte zijn derde achtereenvolgende Xfinity-overwinning.

2021 Allmendiger Gibbs Burton
Gedrang in de openingsfase met Allmendinger, Gibbs en Burton.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Toyota Racing USA

Loris Hezemans uitgevallen in Xfinity Roval Charlotte. Hattrick voor Allmendinger.
Een hattrick voor A.J. Allmendinger (Kaulig Racing) op de Roval van Charlotte en na het winnen van de reguliere titel is hij nu duidelijk een grote kanshebber in de playoffs. Jeb Burton, Myatt Snider, Riley Herbst en Jeremy Clements werden in de wedstrijd van vandaag hiervoor uitgeschakeld. De volgende acht coureurs gaan door naar de volgende ronde; Austin Cindric, Justin Allgaier, Daniel Hemric, A.J. Allmendinger, Justin Haley, Brandon Jones, Noah Gragson en Harrison Burton. Voor Loris Hezemans werd het alleen maar een kwestie om zoveel mogelijk ervaring te verzamelen. De Nederlander had vrijwel direct vanaf het begin in zijn MBM  Toyota met technische problemen te kampen en moest kort voor het einde opgeven. De beide wedstrijd segmenten kwamen op naam van Daniel Hemric.

2021 Loris actie 3
Loris had een vrij goede openngsfase maar toen begonnen de technische problemen.

Op basis van de voorgaande wedstrijden mocht Penske-coureur Austin Cindric vanaf pole vertrekken en Loris Hezemans kreeg op basis van zijn resultaten startplek 34 toegewezen. Op de Roval Charlotte namen Cindric en Allgaier direct de leiding. Er vormde zich direct een kopgroep bestaande uit Cindric, Allgaier en de Toyota's van Daniel Hemric en Brandon Jones. Een spin van voormalig Indycar-coureur Sage Karam zorgde in de eerste ronde al voor de eerste neutralisatie. In één ronde was Loris met zijn MBM Toyota van P34 naar P25 opgeklommen. Bij de herstart nam Cindric opnieuw de leiding terwijl Allgaier bijna de controle verloor. Twee ronden later raakte hij de muur terwijl Loris een aantal posities verloor.

2021 Cindric
Austin Cindric gaat mogelijk voor een tweede titel.

Stand 10e ronde: Hemric, Cindric, Gragson, Brandon Jones, Haley, Allmendinger, Ty Gibs, Herbst, Clements, Burton. Hezemans P30. Eerder miste Cindric de chicane waardoor hij de kop verloor en Hemric de kop nam. Gray Gaulding (Chevrolet) zorgde in de 11e ronde voor de tweede neutralisatie. Loris Hezemans kampte in deze fase met remproblemen waarbij tevens de stuurkolom bijgesteld moest worden. Onder neutralisatie besloot de Nederlander om toch niet naar binnen te gaan.

Bij de tweede herstart namen Cindric (Team Penske) en Daniel Hemric (JGR Toyota) opnieuw de leiding gevolgd door Noah Gragson (JR Motorsports Chevrolet) en de beide Kaulig Chevrolets van A.J. Allmendinger en Justin Haley. Rondom de 16e ronde begon zich een kopgroepje te vormen bestaande uit Hermic, Cindric en Allgaier. Hezemans P24. Eén ronde later kwam Austin Cindric als eerste voor zijn reguliere stop naar binnen.

2021 Hemric
Twee wedstrijdsegmenten kwamen op naam van Daniel Hemric die vaak een verwoede strijd met Austin Cindric leverde.

Stand 20e ronde: Hemric, Allmendinger, Gragson, Gibbs, Haley, Jones, Herbst, Harrison Burton, Jeb Burton, Jeremy Clements. Hezemans P23. Vanwege een beschadigde wielophanging aan de auto van Kris Wrigt werd het eerste wedstrijdsegment onder neutralisatie beëindigd. Vanwege te snel rijden in de pitlane werd Loris voor de herstart naar de achterste regionen terugverwezen evenals Justin Allgaier overigens.

Direct na de derde herstart vormde zich een treintje bestaande uit Austin Cindric, Sam Mayer, Daniel Hemric en Noah Gragson. Hezemans P29. Josh Bilicki beschadigde in de 27e ronde met een sprong over de curbstones zijn Chevrolet zodanig (geen remmen) dat de wedstrijd met een Code Rood onderbroken moest worden.


Stand 30e ronde: Cindric, Mayer, Hemric, Allmendinger, Haley, Gragson, Gibbs, Karam, Paradus. Kort daarop ging een aantal mensen voor hun reguliere stop naar binnen. De vierde herstart volgde in de 32e ronde waarop Austin Cindric opnieuw het snelste weg was. Daarachter Hemric, Mayer, Haley, Gibbs, Paradus, Snider, Allmendinger, Karam, Gragson. Hezemans P34.

Drie ronden later volgde opnieuw een neutralisatie om de brokstukken van Brett Moffitt's auto van de baan te verwijderen. Het leidde tot aan een korte tussensprint naar het voorlaatste wedstrijdsegment waarbij de beide JGR-teamgenoten Ty Gibbs en Harrison Burton elkaar toucheerden. Hemric schreef ook het tweede segment op zijn naam.

2021 Allgaier Roval
Voor Justin Allgaier verliep de wedstrijd niet bepaald vlekkeloos maar eindigde toch nog als negende.

Stand 40e ronde: Hemric, Haley, Snider, Gragson, Clements, Jones, Burton, Gibbs, Allmendinger, Herbst, Karam, Allgaier. Hezemans P35. Gibbs besloot echter om niet naar binnen te gaan en nam bij de herstart direct de leiding. Daarachter volgden Rookie Sam Mayer, Austin Cindric en A.J. Allmendinger waarbij de twee laatstgenoemden in de 45e ronde van positie wisselden.

De Kaulig Chevrolet van Allmendinger ging duidelijk in de aanval en werd door de veteraan, in de chicane achterop de Roval, op prachtige wijze verschalkt. De Toyota-rijder viel naar P4 terug.


2021 Loris actie 2

Kort voor het einde van de wedstrijd moest Loris definitief opgeven.Stand 50e ronde: Allmendinger, Cindric, Mayer, Gibbs, Karam, Haley, Hemric, Allgaier, Herbst, Labbe. Hezemans P36. Achter Allmendinger kwam Austin Cindric in de slotfase behoorlijk onder druk te staan van JR Motorsports-coureur Sam Mayer. In de 58e ronde verloor Cindric even de controle maar Mayer wist niet te protesteren terwijl Allmendinger's teamgenoot Justin Haley vanaf P4 aansluiting kreeg bij de om P2 strijdende coureurs.

2021 Allmendinger
Hattrick voor A.J. Almendinger in Charlotte.


Stand 60e ronde: Allmendinger, Cindric. Mayer, Haley, Hemric, Gibbs, Karam, Labbe, Allgaier, Ty Dillon. P35 Hezemans. In de strijd om de tweede plek begon zich vijf ronden voor het einde een prachtig treintje te vormen bestaande uit Cindric, Mayer, Hayley, Hemric en Gibbs waardoor Allmendinger zijn voorsprong verder kon vergroten. Vier ronden voor afloop van de wedstrijd moest Loris Hezemans helaas definitief opgeven.

Een touché tegen de muur van Tommy Joe Martins vier ronden voor het einde zorgde voor de zevende en laatste neutralisatie waardoor de wedstrijd met drie ronden verlengd moest worden. De herstart volgde in de 65e ronde. Allmendinger had een goede herstart maar Cindric had vanaf P2 een wat mindere. Vervolgens had Mayer een flinke toché met Ty Gibbs en verslikte zichzelf in de chicane evenals wat andere deelnemers in de Top 10. Mayer kwam als tiende over de streep.

Grootste slachtoffer was voormalig Indycar-coureur Sage Karam die een Top 10 resultaat in rook zag opgaan en als veertiende over de streep kwam. Brandon Brown, vorige week nog winnaar op Talladega, kwam zelfs nog achterstevoren over de streep.

2021 Allmendiger winnaar
Sterk optreden van A.J. Allmendinger in de tweede wedstrijdgedeelte werd met zege beloond.

Drive for the Cure 250
1. A.J. Allmendinger Chevrolet 68 ronden
2. Austin Cindric Ford 68 ronden
3. Daniel Hemric Toyota 68 ronden
4. Justin Haley Chevrolet 68 ronden
5. Brandon Jones Toyota 68 ronden
6. Noah Gragson Chevrolet 68 ronden
7. Preston Pardus Chevrolet 68 ronden
8. Myatt Snider Chevrolet 68 ronden
9. Justin Allgaier Chevrolet 68 ronden
10. Sam Mayer Chevrolet 68 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet