Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Götz wint, titelstrijd wordt pas morgen in slotrace beslist

211009 DTM R1 Start
Felle strijd tussen Ferrari-rijder Liam Lawson en Audi-rijder Kelvin van der Linde

De strijd om de DTM-titel wordt pas morgen in de laatste race van het seizoen op de Norisring beslist. Red Bull-Ferrari-rijder Liam Lawson eindigde in de zaterdagsrace als derde, één plaats voor zijn naaste rivaal Kelvin van der Linde in de ABT-Audi en heeft met nu 18 punten voorsprong de beste uitgangspositie, maar met nog 28 punten te verdelen, is de strijd nog open. Sterker nog, de Duitser Maximilian Götz is nu ook weer in de race, nadat hij met de HRT-Mercedes de zaterdagsrace won en slechts één punt achter Van der Linde staat.

Tekst: René de Boer (vanuit Neurenberg, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ITR

Normaal gesproken is het raceweekeinde op de Norisring altijd een zomers spektakel, maar ook in oktober, bij prachtig herfstweer, was het op zaterdag al een waar feest. Liam Lawson had zich met zijn derde pole-position van het seizoen de beste uitgangspositie verschaft, terwijl met Kelvin van der Linde als tweede in de kwalificatie de beide titelkandidaten naast elkaar op de eerste rij.

211009 DTM R2 Start 2

Bij de start nam Lawson de leiding, maar in de eerste bocht kwam Van der Linde aan de binnenkant, miste zijn rempunt en verloor zo zes plaatsen. Ook elders in het veld was er het nodige contact. Ellis kwam als eerste uit de hairpin, voor Lawson, Cassidy en Götz. In de vierde ronde passeerde Götz Cassidy en nam daarmee de derde plek over. Drie ronden later was hij ook Lawson voorbij en reed daarmee al op de tweede plaats, nog eens drie ronden later voerde de bebrilde Mercedes-rijder het veld aan, nadat hij Ellis bij het ingaan van de Dutzendteichkehre aan de binnenkant voorbij stak.

211009 DTM R1 van boven

In de 21e ronde was er licht contact tussen Ellis en Lawson in de Schöller-S, waarop Ellis in de rondte ging, maar wel de race kon voortzetten. Van der Linde maakte in de 23e ronde zijn pitstop, Lawson volgde een ronde later en kwam net voor Van der Linde weer de baan op. Laatstgenoemde had het vervolgens rondenlang aan de stok met Cassidy, die zijn stop nog moest maken. Götz had virtueel de leiding in handen voor Maini, die mede dankzij een snelle stop goed naar voren was gereden, Lawson, van der Linde en Auer.

211009 DTM R1 Goetz
Maximilian Götz behaalde zijn tweede zege

Toen Cassidy in de 45e ronde eindelijk zijn stop maakte, had Götz ook daadwerkelijk weer de leiding in handen en reed uiteindelijk de overwinning naar huis, voor Maini, Lawson, Van der Linde en Cassidy. Voor Götz, die op de Norisring zijn thuisrace beleeft en ook lid is van de organiserende Motorsport Club Nürnberg, was het een emotionele zege. Maini behaalde met de GetSpeed-Mercedes zijn eerste podiumplaats in de DTM. Voor de vierde titelkandidaat voorgaand aan dit weekeinde, Marco Wittmann, die ook een thuisrace reed, zijn de kansen nu definitief verkeken, want hij eindigde met de Walkenhorst-BMW andermaal buiten de punten. Daarmee valt de beslissing morgen in de slotrace, de strijd gaat tussen Lawson (224), Van der Linde (206) en Götz (205).

211009 DTM R1 Podium
Podium met vlnr Maini, Götz en Lawson
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet