Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Brandon Brown behaalt allereerste Xfinity zege Talladega

Brandon Brown behaalde zijn allereerste Xfinity-overwinning op Talladega nadat de wedstrijd twaalf ronden voor het einde, vanwege invallende duisternis voortijdig werd afgebroken. Aanvankelijk was er wat verwarring omdat het team van Brandon Jones in de overtuiging verkeerde dat hun rijder had gewonnen. Op het moment dat er geneutraliseerd werd bevond Justin Allgaier zich op P3. En ook hier heerste kortstondig de overtuiging dat men de zege had binnengehaald.

2021 Allgaier Haley Brown
Justin Allgaier, Justin Haley en de latere winnaar Brandonw Brown vechten om de zege in Talladega.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/Toyota Racing USA

Brandon Brown behaalt allereerste Xfintiy zege Talladega
Traditioneel blijven de "The Big Ones" op Talladega niet uit. En dit was op zaterdag 2 oktober jl. geen uitzondering. In het eerste wedstrijdsegment waren er veel positiewisselingen. Justin Haley moest achteraan starten en verloor al snel een ronde omdat hij het z.g. "draft-contact" verloor. Een flinke crash in de allerlaatste ronde tussen regulier kampioen A.J. Allmendinger en Sam Mayer zorgde voor een onderbreking omdat de z.g. "safer-wall" hersteld moest worden. Het eerste wedstrijdsegment kwam op naam van John Hunter Nemecheck die Jeb Burton versloeg.

2021 Truck Ray Typisch Amerikaans, de show vooraf met de enorme Truck van Johnny Ray.

Gedurende het tweede wedstrijdsegment reden Riley Herbst en Austin Cindric gedurende lange tijd aan de leiding maar werden door de Our Motorsports teamgenoten Blain Perkins en Brett Moffitt verslagen. Voor Perkins, de 2020 ARCA Menards Series West runner-up, betekende het pas zijn zevende Xfinity-deelname.

2021 Start
Dicht op elkaar in de openingsfase 

Na de pitstopcyclus nam Herbst met Haley in zijn kielzog opnieuw de leiding. Het duurde niet lang voordat die door Justin Allgaier werd overgenomen. Ook Cindric en Herbst wisselden regelmatig van positie. Met nog 45 ronden te gaan kwamen de Chevrolets van Moffitt en Burton voor hun laatste brandstofstops naar binnen. Daarachter volgde in konvooi een vloot van Ford- en Toyota-rijders.

2021 Single file
Verandert overigens snel in het z.g. "single file" rijden.

Tot 24 ronden voor het einde bleef het rustig. Toen vond "The Big One" plaats. Noah Gragson bevond zich onderaan maar werd geraakt door Brett Moffitt die van boven ineens naar beneden kwam. Ook Myatt Snider was erbij betrokken en het incident zorgde voor de tweede rode vlag van de dag. Twintig ronden voor het einde kreeg Jeffrey Earnhardt een klapband maar wist de pits te bereiken en er werd niet geneutraliseerd. Met nog 12 ronden te gaan was er opnieuw een incident waarbij Harrison Burton, Riley Herbst, Joe Nemecheck en Myatt Snider betrokken waren. Onder invallende duisternis bevonden Brown, Jones en Allgaier zich in de Top 3. Met invallende duisternis vond er geen herstart meer plaats.

2021 Brandon Brown
Brandon Brown verrassend winnaar op Talladega.

Sparks 300 Talladega
1. Brandon Brown Chevrolet 107 ronden
2. Brandon Jones Toyota 107 ronden
3. Justin Allgaier Chevrolet 107 ronden
4. Daniel Hemric Toyota 107 ronden
5. Jordan Anderson Chevrolet 107 ronden
6. Justin Haley Chevrolet 107 ronden
7. Jeb Burton Chevrolet 107 ronden
8. Austin Cindric Ford 107 ronden
9. Josh Berry Chevrolet 107 ronden
10. Joe Graf Jr. Chevrolet 107 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet