Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Denny Hamlin met zege Las Vegas door naar de volgende Play-off ronde

Met een zege op de Las Vegas Motor Speedway kwalificeerde JGR-coureur Denny Hamlin zich automatisch voor de volgende Play-off ronde. "Viva Las Vegas" riep Hamlin enthousiast via de boordradio toen hij het zwart-wit geblokt passeerde. De eeuwige titelkandidaat reed in 267 ronden tellende wedstrijd er 137 aan de leiding. In 20 deelnames op de Las Vegas Motor Speedway betekende het zijn eerste overwinning daar.

2021 Winnaar Hamlin
Prachtige overwinning voor Denny Hamlin in Las Vegas.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Toyota Racing USA/NASCAR

2021 Start
Larson en Hamlin nemen het commando in Las Vegas.

Denny Hamlin met zege Las Vegas door naar de volgende Play-off ronde
De inmiddels 40-jarige Hamlin versloeg regerend kampioen Chase Elliott met een voorsprong van 0.442 secs. In de laatste tien ronden knabbelde de HMS-Chevrolet telkens iets van Hamlin's voorsprong af, zeker omdat hij optimaal van het verkeer wist te profiteren, maar slaagde er niet in om de JGR Toyota-rijder te passeren. Hamlin's teamgenoten Kyle Busch en Martin Truex Jr. eindigden resp. als derde en vierde terwijl Ryan Blaney de top 5 completeerde. De Top 5 bestond uitsluitend uit Play-off rijders. Tyler Reddick, die vorige week de Play-offs niet haalde, eindigde als zesde nadat hij gedurende lange tijd in de Top 3 gereden had.

De Top 10 werd gecompleteerd door Brad Keselowski (Penske), Kurt Busch (Ganassi), Kevin Harvick (Stewart Haas Racing) en Kyle Larson. Keselowski, Harvick en Larson strijden nog steeds mee om de titel. Hamlin won het tweede wedstrijdsegment en reed in totaal zevenmaal aan de leiding. Met nog 39 ronden te gaan nam hij die overigens definitief. Alleen in de slotfase kwam hij in een relatieve "cleane" wedstrijd onder druk van Chase Elliott te staan. Behalve een "competition yellow" en twee voor de wedstrijdsegmenten telde de wedstrijd slechts één neutralisatie voor de crash van Joey Gase.

2021 Larson Hamlin Byron Driebreed racen. Larson, Hamlin en Byron.

Ten gevolge van een klapband verloor Gase de controle over zijn Chevrolet en ging werkelijk keihard de muur in. Uit voorzorg werd Gase na onderzoek in het Infield Care Centre toch naar het ziekenhuis getransporteerd.

Denny Hamlin: "Het voelt zo goed aan om in Las Vegas te winnen. De laatste paar keer ben ik er dichtbij geweest maar ik miste gewoon de doorbraak hier. De auto's was geweldig om de concurrentie af te houden en ik ben blij dat ik mij de komende weken geen zorgen hoef te maken. Maar ik zal wel hard werken om te blijven winnen."Voor Hamlin betekende het overigens zijn 46e Cup-overwinning.

2021 Truex  McLeod
P4 voor Martin Truex Jr.
  Chase Elliott was teleurgesteld dat hij niet gewonnen had maar was wel enthousiast over P2. Het betekende zijn twaalfde Top 5 resultaat dit seizoen. Zeker na een pitstopstrategie die hem in de wedstrijd overigens ook nog eens een ronde achterstand opleverde. Chase Elliott: "We zaten er dicht genoeg bij maar het was onvoldoende en in het verkeer had hij het moeilijk met de No 21 van Matt DiBenedetto . Super dichtbij eigenlijk en ik ben trots op ons NAPA Team. De afgelopen weken hebben we op een heel niveau gepresteerd alleen hebben we er geen geweldige resultaten voor terug gehad. Ik kijk nu uit naar de volgende twee wedstrijden. Het gaat wild worden."

2021 Busch Hamlin
Kyle Busch in gevecht met winnaar en teamgenoot Denny Hamlin.

Zijn teamgenoot Kyle Larson zag eruit als de te kloppen coureur. De HMS-rijder reed 95 ronden aan de leiding en behaalde zijn 15e segmentzege dit seizoen. Door een totaal andere pitstrategie verloor hij terrein waarvan hij niet meer herstelde om nogmaals de leiding te pakken. Terwijl Hamlin zich automatisch voor de volgende ronde van de Play-offs (de ronde van acht) kwalificeerde beschikt hij over een voorsprong van 22 punten op Kyle Busch.

Een zevende plek overall leverde Brad Keselowski een achtste plek in de tussenstand van het kampioenschap op. Na de volgende wedstrijden op Talladega en de ROVAL van Charlotte gaan er acht rijders door naar de volgende Play-off ronde. HMS-coureur William Byron kreeg in de slotfase van de wedstrijd met bandenproblemen te kampen en eindigde als 18e en bevindt zich met vier punten beneden de gevarenzone. Hetzelfde geldt voor Alex Bowman en Christopher Bell.


2021  Hamlin doughnut
De traditionele doughnut mag niet ontbreken.

Uitslag 4e Annual South Point 400 Las Vegas
1.Denny Hamlin Toyota 267 ronden
2. Chase Elliott Chevrolet 267 ronden
3. Kyle Busch Toyota 267 ronden
4. Martin Truex Jr. Toyota 267 ronden
5. Ryan Blaney Ford 267 ronden
6. Tyler Reddick Chevrolet 267 ronden
7. Brad Keselowski Ford 267 ronden
8. Kurt Busch Chevrolet 267 ronden
9. Kevin Harvick Ford 267 ronden
10. Kyle Larson Chevrolet 267 ronden

2021 Fan vlag
En de finishvlag is uiteraard voor één van de fans.

Play-off klassement
1. Kyle Larson 3096 pnt. 2. Denny Hamlin 3082 pnt. 3. Kyle Busch 3074 pnt. 4. Martin Truex Jr. 3070 pnt. 5. Ryan Blaney 3063 pnt. 6. Chase Elliott 3061 pnt. 7. Joey Logano 3045 pnt. 8.Brad Keselowski 3043 pnt. 9. William Byron 3039 pnt. 10. Kevin Harvick 3036 pnt. 11. Alex Bowman 3030 pnt. 12.Christopher Bell 3018 pnt.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet