Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR Whelen: Loris Hezemans smaakmaker in Grobnik en verstevigt leiderspositie in kampioenschap. Schitterend debuut Melvin de Groot.

Met een zege in de eerste wedstrijd en een derde plek in de tweede verdedigde Loris Hezemans in het Kroatische Grobnik zijn leiderspositie in het kampioenschap. In de tweede wedstrijd moest Loris de zege aan CAAL Racing coureur Gianmarco Ercoli laten. Na een prachtige inhaalwedstrijd hield de Nederlander de schade beperkt en eindigde als derde. In de EuroNASCAR 2 gingen de zeges naar de Hendriks Motorsports-coureurs Martin Doubek en Tobias Dauenhauer. Melvin de Groot maakte voor Team Bleekemolen in de EuroNASCAR 2 een schitterend debuut.


2021 Loris Podium


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR Whelen

Loris Hezemans smaakmaker in Grobnik en verstevigt leiderspositie in kampioenschap
Loris Hezemans sloot het NASCAR Whelen Euro-weekend in het Kroatische Grobnik met een overwinning en een derde plek uitstekend af. Tijdens de eerste wedstrijd op zaterdag vertrok de Nederlander vanaf pole maar moest in de eerste bocht de leiding al aan de CAAL Chevrolet Camaro van Gianmarco Ercoli afstaan. De Italiaan ging voor de startstreep echter de fout in doordat hij te dicht naast Loris stond en kreeg daarvoor een tijdstraf van 10 seconden opgelegd. Gedurende vrijwel de gehele wedstrijd bevond Loris zich achter de CAAL Racing Ford Mustang en nam ook geen enkel risico toen de 10 seconden straf aan Ercoli gemeld werd. Loris overleefde een late herstart en behaalde zijn vierde seizoensoverwinning.

Voor de Nederlander betekende het inmiddels zijn elfde NASCAR Whelen-overwinning. Loris Hezemans: "Ik wilde hem op een eerlijke en zuivere wijze passeren maar dit wordt nogal lastig als je telkens op het gras wordt geduwd. Dan hou je weinig opties meer over. Ercoli houdt er nogal van om te klagen maar dit is voor mij geen probleem. Op het einde was het voor mij gewoon erg goed en over de auto was ik meer dan tevreden. Na elk evenement ben ik dit ook over de resultaten. Tot nu toe is het een uitstekend seizoen geweest. Het gaat spannend worden maar Zolder moet ik helaas gaan missen. De redenen hiervoor worden op een later tijdstip bekend gemaakt maar ik kan jullie vertellen dat er fantastische dingen aan gaan komen."

2021 Duel Loris Ercoli Ercoli ligt hier nog voor Hezemans in Grobnik. Later zou de Italiaan bestraft worden.

Zijn teamgenoot Vittorio Ghirelli eindigde als tweede voor het team van Hendriks Motorsport. De Italiaan behaalde in zijn eerste NASCAR Whelen PRO-seizoen eerder dit jaar in Most een overwinning en is in de tussenstand van het kampioenschap één van Hezemans' sterkste rivalen. Met een tweede plek versloeg hij Jacques Villeneuve die voor het team van Academy Motorsport/Alex Caffi Motorsport als derde wist te eindigen. In de NASCAR Pro series betekende het zijn vijfde podiumresultaat. Vanaf een zevende startplek wist oud kampioen Lucas Lassere (Speedhouse Ford Mustang) als vierde te eindigen.Achter hem volgde de Israëliër Alon Day met de CAAL Racing Chevrolet Camaro.


2021 Loris kop
Loris nam in de eerste wedstrijd direct de kop.
 

De Fransman Romain Iannetta (Marko Stipp Motorsport) die een comeback in de series maakte wist zich vanaf P10 naar P6 op te werken. Achter Iannetta kwamen de DF1 Racing Camaro's van Nicolo Rocca (I) en Marc Goossens (B) resp. als zevende en achtste over de streep. Ulysse Delsaux eindigde als negende en was tevens de beste Junior-rijder.

Gianmarco Ercoli werd met een tijdstraf van 10 secs. als tiende geklasseerd en tevens tweede in de Junior Trophy. Euro NASCAR PRO debutant Leonardo Colavita was met zijn 16 jaar de jongste deelnemer in het startveld en eindigde als derde in het Junior klassement. De Zwitser Giorgio Maggi kreeg met een technisch probleem te kampen, maakte nog even kennis met het grind en werd als 18e geklasseerd. Voor Sebastiaan Bleekemolen zat niet meer dan een twaalfde plek in.
2021 Ercoli Podium
Mooi podium voor Ercoli op zondag.

Gianmarco Ercoli wint adembenemende tweede wedstrijd
In de tweede wedstrijd op zondag reed Ercoli in tegenstelling tot zaterdag een foutloze wedstrijd. De Italiaan maakte vanaf de eerste startrij een uitstekende start en ging in de tweede ronde aan Loris Hezemans voorbij en stond de leiding in de wedstrijd niet meer af. Wel kwam de Italiaan gedurende de gehele race onder enorme druk te staan. Aanvankelijk van Loris Hezemans, Alon Day en Jacques Villeneuve.

In de derde ronde van de wedstrijd maakte Hezemans, nadat hij door Alon Day gepasseerd was, een fout. De Nederlander was even uit zijn ritme geslagen, ging dwars door het grind, verloor de aansluiting en viel naar P8 terug. Een furieuze inhaaljacht volgde waarbij de Hendriks Motorsport-rijder zich al snel weer op P6 bevond. Loris vond snel aansluiting bij de Top 4 en er vormde zich een "slip streamend" groepje bestaan uit Gianmarco Ercoli, Lucas Lassere, Alon Day en Loris Hezemans. Het onvermijdelijke lag in dan eigenlijk wel een beetje voor de hand. Lassere reed Jacques Villeneuve er in het zicht van de finish af.

De voormalige F1 wereldkampioen strandde in de grindbak, wist zijn weg nog wel te vervolgen en werd als zeventiende geklasseerd. Lassere werd met een tijdstraf van 30 secs. bestraft en viel naar P11 terug. Vittorio Ghirelli, die als tweede eindigde, kreeg een tijdstraf van 5 seconden aan zijn broek omdat hij Lassere in het grind gedrukt had. Het speelde Loris Hezemans met P2 als eindresultaat mooi in de kaart. De CAAL Racing Chevrolet van Alon Day werd als derde geklasseerd.

2021 Gianmarco Ercoli
Gianmarco met Loris in zijn kielzog op weg naar de overwinning.

De Israëliër viel in de negende ronde terug naar P6 en verloor kortstondig contact met het leidende groepje. De diverse incidenten die zich voor hem afspeelden hielpen uiteindelijk toch nog aan een podiumresultaat. De Solaris Motorsport Camaro van Francesco Sini (I) werd als vijfde geklasseerd. Daarachter volgden de DF1 Racing Camaro's van Marc Goossens en Nicola Rocca. Romain Iannetta (F) eindigde met de Mark Motorsport Camaro als achtste terwijl Sebastiaan Bleekemolen met de Team Bleekemolen Mustang een keurige negende plek behaalde.

Ulysse Delsaux (F) eindige met de RDV Competition Camaro als tiende en tweede in het Junior klassement. Loris Hezemans leidt in de tussenstand van het kampioenschap met 294 punten. Zijn Hendriks Motorsport teamgenoot Vittorio Ghirelli beschikt over een achterstand van 25 punten, terwijl Gianmarco Ercoli 32 punten achterstand heeft. Op Circuit Zolder vindt gedurende het weekend 9-10 oktober de z.g. reguliere seizoensfinale plaats. Het NASCAR Whelen seizoen wordt op 30/31 oktober in het Italiaanse Vallelunga afgesloten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet