Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula 4

Spaans F4: Starts doen Dilano van 't Hoff de das om, twee keer winst Sebastian Ogaard

Tiende pole voor Van 't Hoff
De tweede kwalificatie, die op zondagochtend werd verreden en de startopstelling voor race drie moest bepalen, werd opnieuw volledig gedomineerd door Van 't Hoff. Met een tijd van 1:33.233 zette de MP Motorsport-piloot Filip Jenic op maar liefst 0,559 seconden, en dat terwijl het gat tussen de nummers 2 en 22 niet meer dan één seconde bedroeg. De voor Teo Martin Motorsport uitkomende Jenic deed het met zijn tweede plaats een heel stuk beter dan ik de eerste kwalificatie. Nadat er weer de nodige tijden wegens track limits waren geschrapt, bleek Ogaard zich voor de derde positie te hebben gekwalificeerd, gevolgd door Marti, Espirito Santo, Zanfari, Noah Degnbol, Arkhangelskiy, Garcia en Kelstrup. Koen zette de twaalfde tijd op de klokken, terwijl De Heus de 23ste tijd liet noteren.

Koen Oliviera
Rik Koen

Verwarring, maar Van 't Hoff wint
De startvolgorde voor race twee werd bepaald door de een na snelste ronde uit de eerste kwalificatie. Daarmee dus opnieuw van 't Hoff op pole, gevolgd door Ogaard, Marti, Ryabov, Maciá, Arkhangelskiy, Degnbol, Espirito Santo, Molina en Koen. En weer had Van 't Hoff een matige start waardoor Ogaard de leiding kon nemen. Nog slechter verging het op plek drie Marti die bleef staan en pas als 16de zijn weg kon vervolgen. In de eerste ronde raakten Molina en Arkhangelskiy elkaar waardoor dit duo ook meteen was uitgeschakeld voor een topklassering. Door deze aanvaring was er na de eerste ronde meteen een flink gat tussen de top vier bestaande uit Ogaard, van 't Hoff, Maciá en Ryabov en een keurig vanaf plek tien om de problemen heengereden Koen op plek vijf.

race 2 strijd

Rondenlang volgde Van 't Hoff Ogaard als een schaduw, dreigde af en toe maar ondernam geen roekeloze acties. Het duo reed zich iets los van Maciá en Ryabov, terwijl Koen een duel met Bordás in zijn voordeel wist te beslechten en veilig op vijf rondging. Het venijn zat echter dit keer in de staart van de 18 minuten en één ronde durende race. De banden van Ogaard leken hun beste tijd gehad te hebben want opeens zette Van 't Hoff zijn auto naast die van de Deen en pakte de leiding. Maciá en Ryabov hadden door deze actie kunnen aansluiten waarbij de Spanjaard nog brutaler was en niet alleen Ogaard maar ook Van 't Hoff wist te passeren. Ryabov mengde zich ook in deze strijd terwijl Koen profiteerde door niet alleen aan te sluiten maar zelfs een worstelende Ogaard een plaats terug te verwijzen en naar plek vier te klimmen. Diverse keren werd binnen een paar bochten van positie gewisseld, maar toen na een ronde de rust in de groep van vijf was weergekeerd, leidde Maciá, voor Van 't Hoff, met een paar meter daarachter Ryabov en Koen, terwijl Ogaard moeite had om het tempo te kunnen blijven volgen. Omdat in hun ijver om posities te winnen dan wel te verdedigen diverse rijders uit de top vier wel erg ver buiten de track limits waren gekomen, was wel duidelijk dat er na de finish nog straffen zouden volgen. In ongewijzigde volgorde passeerde de top vijf een ronde later de lijn, met Maciá op één, gevolgd door Van 't Hoff, Ryabov, Koen en Ogaard.

race 2 win

Gelukkig wachtte de wedstrijdleiding dit keer niet lang en werden er meteen tijdstraffen uitgedeeld. Maciá moest daardoor de winst laten aan Van 't Hoff en viel terug naar plek twee, terwijl Ryabov zelfs teruggezet werd van drie naar zes. Daarmee erfde Koen de derde podiumpositie, pakte Ogaard toch nog plek vier en promoveerde Bordás naar de vijfde positie. Daarachter dus pas Ryabov, terwijl de top tien gecompleteerd werd door Abramczyck, Jenic, Degnbol en Garcia. Marti zag na zijn slechte start zijn opmars eindigen op plek elf, terwijl De Heus als 19de de finish passeerde.

race 2 podium

Uitslag race 2

1. Dilano van 't Hoff, MP Motorsport
2. Daniel Maciá, Formula de Campeones
3. Rik Koen, MP Motorsport
4. Sebastian Ogaard, Campos Racing
5. Enric Bordás, Formula de Campeones
6. Vladiskav Ryabov, GRS
7. Noam Abramczyck, Drivex
8. Filip Jenic, Teo Martin Motorsport
9. Noah Degnbol, MP Motorsport
10. Alejandro Garcia, Campos Racing
19. Emely de Heus, MP Motorsport

ogaard 3

Opnieuw Ogaard
Voor de derde race mocht Van 't Hoff dus opnieuw op pole plaatsnemen en de grote vraag was natuurlijk of de MP Motorsport-piloot nu wel de leiding zou kunnen nemen. Het startleed bleek voor Van 't Hoff echter nog allerminst geleden. Dit keer bleef de MP Motorsport-piloot zelfs helemaal staan, net als trouwens Marti op plek vier en Espirito Santo op plek vijf. Een stuk beter verging het Jenic die de kop nam, voor Ogaard, Zanfari, Arkhangelskiy ,een opnieuw vanaf plek twaalf sterk gestarte Koen, Kelstrup en Garcia. Van 't Hoff kon pas op plek acht invoegen, terwijl Marti en Espirito Santo nog verder in de rangschikking duikelden.

marti 1
Pepe Marti

Van 't Hoff startte meteen een opmars, had bij de eerste doorkomst al twee man te pakken om even later ook Koen en vervolgens met een fraaie actie buitenom Arkhangelskiy te passeren. De MP Motorsport-piloot was daarmee in ronde drie achter Jenic, Ogaard en Zanfari aangeland op plek vier. In het strijdende groepje met Koen raakten Arkhangelskiy en Garcia elkaar op het rechte stuk waardoor de laatste, gelukkig zonder al teveel schade, in de vangrail verdween. In dezelfde ronde zag Maciá zijn race na een spin eindigen in de grindbak. Met op twee verschillende plaatsen auto's naast de baan was het weer eens tijd voor de safetycar.

race 3 kopgroep

Bij de zevende doorkomst werd het veld weer losgelaten en dit keer was Van 't Hoff wel goed weg, passeerde vrijwel direct Zanfari en begon achter de leidende Ogaard druk uit te oefenen op Jenic. Achter dit drietal ontspon zich een mooie strijd tussen Zanfari, een aandringende Koen en Bordás, waarbij dit drietal weer werd gevolgd door de sterk naar voren gekomen debutant Pingasov en Espirito Santo, die weer op de hielen werden gezeten door Ryabov en Kelstrup.

race 3 jenic
Filip Jenic

In een poging Zanfari te passeren werd Koen naast de baan gedrukt en verloor een aantal plaatsen, terwijl even later aan de fraaie race van Pingasov een eind kwam toen zijn wielen inhaakten bij die van Ryabov. Het tweetal strandde in de grindbak, maar dit keer was het voor de wedstrijdleiding geen reden voor een safetycar. Met nog twee ronden te gaan werd de druk voor Jenic te groot en met een fraaie actie wist Van 't Hoff de tweede positie over te nemen. Direct zette de MP Motorsport-rijder de achtervolging in op de inmiddels bijna een seconde weggelopen Ogaard. In de slotronde had Van 't Hoff de versnellingsbak van de leider te pakken, maar de tijd was te kort om nog een inhaalpoging te ondernemen waardoor Ogaard opnieuw de winst opstreek. Op inmiddels ruime achterstand van Van 't Hoff pakte Jenic zijn eerste podiumpositie. Achter de top drie vielen Zanfari en Espirito Santo nog weg waardoor Bordás plek vier kon overnemen, voor Koen. Op zes dan Zanfari, gevolgd door Marti, Kelstrup, Campos en Espirito Santo. De Heus viel vier ronden voor het eind uit en werd als 20ste geklasseerd.

race 3 podium 2

Uitslag race 3

1. Sebastian Ogaard, Campos Racing
2. Dilano van 't Hoff, MP Motorsport
3. Filip Jenic, Teo Martin Motorsport
4. Enric Bordás, Formula de Campeones
5. Rik Koen, MP Motorsport
6. Suleiman Zanfari, MP Motorsport
7. Pepe Marti, Campos Racing
8. Georg Kelstrup, MP Motorsport
9. Jorge Campos, Teo Martin Motorsport
10. Manuel Espirito Santo, MP Motorsport
21. Emely de Heus, MP Motorsport

Daarmee was het eigenlijk weer hetzelfde liedje als bij de vorige ronden van het kampioenschap. Behalve Ogaard die met twee overwinningen en een vierde plaats veel punten binnenhaalde, scoorden de andere achtervolgers van Van 't Hoff opnieuw zeer wisselvallig. De Nederlander gaat daarmee na zijn overwinning en tweede plaats, ondanks zijn eerste nul score van dit jaar in race één, nog altijd riant aan de leiding.

Ronde 6 van het kampioenschap staat gepland voor het weekend van 2 en 3 oktober op het circuit van Jerez, terwijl het slotweekend op 13 en 14 november wordt verreden op het Circuit de Barcelona Catalunya.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet