Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula 4

Spaans F4: Starts doen Dilano van 't Hoff de das om, twee keer winst Sebastian Ogaard

kopfoto ogaard.1

Dilano van 't Hoff was ook bij de vijfde ronde van het Spaans Formule 4 kampioenschap met afstand de snelste man. De 17-jarige MP Motorsport-rijder had echter op het Circuit Ricardo Tormo met slechte starts te kampen waardoor hij zijn fraaie uitgangspositie van drie polepositions slechts ten dele kon benutten. Met één overwinning en een na een fraaie inhaalrace sterke tweede plaats werd de snelheid van Van 't Hoff maar beperkt beloond, al blijft de Nederlander het kampioenschap nog altijd riant aanvoeren. De Deen Sebastian Ogaard profiteerde het beste door tot twee keer toe de overwinning voor zich op te eisen. Met een derde plaats in race twee kreeg Rik Koen de beloning van een sterk weekend waarin de 17-jarige MP Motorsport-rijder steeds in de kop meestreed. Een eerste podiumpositie was er in race één voor Maksim Arkhangelskiy, terwijl in race drie Filip Jenic voor het eerst richting het ereschavot mocht. Pepe Marti en Daniel Maciá scoorden allebei een tweede plaats, maar deden door tegenvallende resultaten in de andere races slechte zaken voor het kampioenschap.


Tekst: Remco Scheelings
Foto's: PR

Met de vorige ronde op 31 juli en 1 augustus had het Spaans Formule 4 kampioenschap een wel heel lange zomerstop achter de rug voordat de titelstrijd dit weekend voor ronde vijf mocht aantreden op het nabij Valencia gelegen Circuit Ricardo Tormo. Even ter opfrissing van het geheugen. Het 17-jarige Nederlandse talent Dilano van 't Hoff voerde na vier ronden het kampioenschap met een straatlengte voorsprong aan. De MP Motorsport-coureur wist tot nu toe vijf wedstrijden op zijn naam te schrijven en stond in totaal zelfs bij tien van de twaalf races op het podium. Van 't Hoff verzamelde daardoor 227 punten, op één punt na maar liefst twee keer zoveel als de nummer twee Sebastian Ogaard (Campos Racing). Kort achter de Deen op plek drie de Spanjaard Daniel Maciá (Formula de Campeones), gevolgd door zijn landgenoten Pepe Marti (Campos Racing) en Enric Bordás (Formula de Campeones). De achterstand op leider Van 't Hoff was niet alleen zover opgelopen door het goede presteren van de Nederlander, maar ook door het uiterst wisselvallig scoren van zijn 'achtervolgers'. Op plek acht was de 17-jarige Rik Koen (MP Motorsport) de tweede Nederlander in de tussenstand.

pingasov

Op Circuit Ricardo Tormo maakten ook weer twee nieuwe rijders hun debuut in de serie. Eind augustus bereikte Miron Pingasov de leeftijd van 15 jaar en mocht daarmee zijn eerste wedstrijdmeters in de Formule 4 maken. De Rus voegde zich bij de vloot van negen MP Motorsport-rijders, terwijl bij GRS de 16-jarige Indiër Anshul Gandhi zijn debuut maakte.

hoff.02
Dilano van 't Hoff

Pole voor Van 't Hoff
Met weer een mooi veld van 25 deelnemers begon het Spaans Formule 4 kampioenschap aan de eerste kwalificatie op Circuit Ricardo Tormo. In de eerste vrije training had Maciá de snelste tijd op de klokken gezet, voor Bordás en Van 't Hoff, terwijl in de tweede vrije training de Nederlander het duo Marti en Ogaard voor zich had moeten dulden. Opvallend waren de minimale verschillen met respectievelijk 17 en 20 rijders binnen één seconde. Des te opmerkelijker was de uitkomst van de kwalificatie, waar Van 't Hoff orde op zaken stelde. De MP Motorsport-coureur zette met een tijd van 1:33.334 nummer twee Ogaard op maar liefst 0,427 seconden en bracht in de slechts tien minuten durende kwalificatie vier ronden op de klokken die sneller waren dan de snelste tijd van de Deen. De derde tijd kwam op naam van Maciá, gevolgd door Vladiskav Ryabov (GRS), Marti, Manuel Espirito Santo als tweede vertegenwoordiger van MP Motorsport en Maksim Arkhangelskiy (Drivex), terwijl Suleiman Zanfari (MP Motorsport), een matig gekwalificeerde Bordás, Guilherme Oliviera (Campos Racing) en Koen van de plekken acht tot en met elf aan de eerste race mochten beginnen. Emely de Heus (MP Motorsport) moest bij de start van de eerste race op plek 25 plaatsnemen. Weliswaar had Van 't Hoff de concurrentie dan op bijna een halve seconde gezet, daarachter waren de verschillen met één seconde tussen de nummer 2 en 23 opnieuw bijzonder klein.

race 1 start

Eerste race

De eerste race over 25 minuten en één ronde leverde niet de verwachte fel strijdende groepen op, maar toch gebeurde er van alles met niet voor iedereen een even geslaagde uitkomst. Bij de start was Ogaard beter weg dan Van 't Hoff en pakte de kop. Nog slechter verging het Ryabov die op plek drie bleef staan en als 16de zijn weg kon vervolgen. Al in de eerste ronde was het tijd voor de safetycar nadat Oliviera zijn auto in de grindbak parkeerde. Niet voor de eerste keer dit jaar, en zelfs vandaag, was Van 't Hoff bij de herstart slecht weg en zag Maciá passeren. De MP Motorsport-piloot probeerde meteen terug te slaan, maar het tweetal raakte elkaar waardoor Van 't Hoff zijn voorspoiler verloor en richting de pits moest voor een nieuwe neus. Met een grote achterstand kon de Nederlander nog wel zijn weg vervolgen maar zou uiteindelijk als 20ste de finish passeren. Maciá had ook schade opgelopen, viel eerst terug om uiteindelijk in de pits op te geven.

ogaard
Sebastian Ogaard

Ogaard profiteerde optimaal van de aanvaring achter zijn rug en had direct een gat van bijna vijf seconden richting Marti, die plek twee in de schoot geworpen had gekregen. Andere rijders die flink hun voordeel hadden gedaan met de chaos waren Bordás, die van negen naar drie was gesprongen, Arkhangelskiy, die ook nog Espirito Santo voor zich had zien wegvallen en Koen die van elf naar vijf was gekomen. Daarmee was eigenlijk de volgorde voor de resterende elf van de in totaal zestien ronden bepaald. Aan kop reed Ogaard in vrije lucht steeds verder weg om uiteindelijk met een voorsprong van bijna elf seconden zijn derde overwinning van het seizoen voor zich op te eisen. Daarachter reed het treintje van Marti, Bordás, Arkhangelskiy, Koen en Zanfari met wisselende onderlinge verschillen. Arkhangelskiy deed nog een paar pogingen om Bordás te passeren maar de Spanjaard duwde zijn tegenstander tot twee keer toe buiten de baan waardoor de volgorde ongewijzigd bleef. Na zijn slechte start maakte Ryabov snel terrein goed, passeerde Zanfari en zat daarmee in ronde twaalf op de versnellingsbak van Koen. Juist op het moment dat Ryabov het Koen moeilijk leek te gaan maken, verloor de Rus plotseling snelheid om later in de race ook nog een keer te spinnen. Daarmee bleef de top vijf ongewijzigd en leek Koen als best geklasseerde Nederlander een keurige vijfde plaats te pakken. Achter Zanfari legde Gil Molina (MP Motorsport) beslag op plek zeven, gevolgd door Branden Lee Oxley (Drivex), Noam Abramczyck (Drivex) en Alejandro Garcia (Campos Racing).

race 1 nummers 1 en 2
Een Campos Racing één twee

Voor een aantal rijders kwam de teleurstelling na afloop toen de wedstrijdleiding alle acties op de baan nog eens goed had bestudeerd. Niet geheel onverwacht kreeg Bordás straf voor zijn acties richting Arkhangelskiy, werd twee plaatsen teruggezet en viel daarmee van drie naar vijf. Arkhangelskiy kreeg zo zijn eerste podium in de schoot geworpen. Een ander slachtoffer was Koen die zijn fraaie vijfde plaats moest inruilen voor positie negen, terwijl Zanfari door het terugzetten van Bordás en Koen met stip steeg van zes naar vier. De Heus, die een keurige race reed en als vijftiende de finish passeerde, kreeg ook nog een plekje cadeau en werd zo als veertiende geklasseerd.

heus
Emely de Heus

Uitslag race 1
1. Sebastian Ogaard, Campos Racing
2. Pepe Marti, Campos Racing
3. Maksim Arkhangelskiy, Drivex
4. Suleiman Zanfari, MP Motorsport
5. Enric Bordás, Formula de Campeones
6. Gil Molina, MP Motorsport
7. Branden Lee Oxley, Drivex
8. Noam Abramczyck, Drivex
9. Rik Koen, MP Motorsport
10. Alejandro Garcia, Campos Racing
14. Emely de Heus, MP Motorsport
20. Dilano van 't Hoff, MP Motorsport

Race 1 Arkhangelskiy
Eerste podium voor Maksim Arkhangelsky
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet