Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Ford Fiesta Sprint Cup

Ford Fiesta Sprint Cup: Nikodem Wierzbicki, kwam, zag en overwon op Circuit Zolder

202109126141

Nikodem Wierzbicki pakt zijn eerste overwinning op Circuit Zolder. Na een wereldstart vanaf de poleposition vergrote hij zijn voorsprong op de achtervolgers. Ook onder een hele late safetycar periode blijft de Pool rustig. Met nog één ronde te racen geeft hij geen kadootjes weg en wint voor Laurens de Wit en Milan De Laet. Een fraaie race met af en toe wat scherpe kantjes. Het vele publiek, gekomen voor de FIA Truck Grand Prix, genoot met volle teugen.


Teksten foto's: PR

202109125913


Wierzbicki reed al eerder op Circuit Zolder, als deelnemer van de Poolse KIA Cup en tijdens de Zolder Superprix dit seizoen in de Ford Fiesta Sprint Cup. Dat het Belgische circuit tot één van zijn lievelingsbanen behoort liet de 18-jarige student gisteren al blijken door de snelste te zijn in de twee vrije trainingen én in de kwalificatie.

20210912 1RL02683

De Pool start de eerste race vanaf de poleposition met naast hem de Belg Philippe Huart en achter hem klassementsaanvoerder Laurens de Wit en de ervaren Kenny Herremans. Is de sympathieke Wierzbicki bestand tegen de druk en kan hij zijn snelheid ook verdelen over meerdere ronden om naar zijn eerste algemene overwinning te rijden?

20210912 1RL02677

Heel veel pech voor Gianni van de Craats, die in de opwarmronde zijn wagen aan de kant moet zetten. Wierzbicki houdt het hoofd koel en blijft na de start aan de leiding, voor Huart en De Wit. Aleksander Olejniczak en Geoffrey Vanspringel hebben het hardplastic paaltje in de Boutsen Chicane geraakt. De auto van Van Springel is behoorlijk beschadigd, de stukken hangen erbij. Een paar Fiesta brokstukken liggen op de baan. Wierzbicki neemt wat afstand van zijn achtervolgers. Laurens de Wit zit vlak achter Huart. Het leidende drietal heeft een flink gat geslagen naar Milan De Laet op plaats vier met daarachter Nathan Vanspringel en de prima presterende Aleksander Olejniczak. Kenny Herremans is teruggezakt naar de zevende positie.

202109125825

In de haast om Huart te passeren raakt De Wit een paaltje en verliest zijn rechter buitenspiegel. De ontketende Wierzbicki bouwt zijn voorsprong gestaag uit. Daarachter kan De Wit Huart niet bedreigen. Olejniczak verliest een aantal plaatsen. Johan Van Loo moet zijn wagen in de pits parkeren met technische problemen. Laurens de Wit pakt de tweede plaats over van Huart, die zelfs terugzakt naar de vijfde plaats. Een ronde later herpakt Huart zich ten koste van Nathan Vanspringel en neemt de vierde plaats in. Tomas De Backer rijdt rond op een vijfde plaats.

20210912 1RL02798

Nikodem Wierzbicki, die gisteren nog zei niet voor het klassement te rijden en dit jaar alleen maar veel te willen leren, heeft inmiddels een voorsprong opgebouwd van bijna zes seconden op tweede man Laurens de Wit, die in zijn ritme komt en langzaam het gat verkleint. Huart en Vanspringel raken elkaar in de strijd om de vierde plaats, waardoor Vanspringel door het gras wordt gedrongen.

202109125965

Philippe Huart wordt aangetikt in de Villeneuve-chicane, waarbij opnieuw Vanspringel en Tomas De Backer betrokken zijn. Er wordt flink scherp gereden.

20210912 1RL02836

Wim Coekelbergs komt te hard de Boutsen chicane in, raakt het paaltje en de Fiesta slaat vier maal over de kop. Gelijk komt de safetycar de baan op om de race te neutraliseren. De ongelukkige rijder stapt meteen uit en de medical car is er snel bij voor een nader onderzoek. Coekelbergs is gelukkig in orde.

202109125836

Het hele veld schuift weer in elkaar. Nikodem Wierzbicki is zijn opgebouwde voorsprong aan kop kwijt. De wagen is snel weggetakeld en de safetycar komt naar binnen, waardoor er nog één enkele ronde te racen overblijft.

202109125715

Nikodem Wierzbicki laat zich niet gek maken en wint de wedstrijd voor Laurens de Wit en Milan De Laet. Nathan Vanspringel wordt vierde voor Tomas De Backer en Kenny Herremans. Junior Planckaert pakt de zevende plaats voor Polle Geusens en Aleksander Olejniczak. Maxim De Witte komt als tiende over de finish.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet