Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Porsche Cups

Porsche Supercup: Larry ten Voorde voortijdig kampioen

210912 Larry kampioen

Larry ten Voorde is opnieuw kampioen in de Porsche Mobil 1 Supercup. De rijder van het team GP Elite had aan de derde plaats in de eerste van de beide races van dit weekeinde in Monza genoeg om de titel voortijdig veilig te stellen. Daarmee prolongeert hij zijn kampioenschap van vorig jaar en wordt hij na Patrick Huisman (vier keer op rij kampioen tussen 1997 en 2000) en Jeroen Bleekemolen (kampioen in 2008 en 2009) de derde Nederlandse Supercup-kampioen die zijn titel met succes weet te verdedigen. Vandaag (vanaf 12.30 uur, live op Ziggo en Eurosport) staat de achtste en laatste race van het seizoen op het programma. Daarin gaat het voor GP Elite nog om het binnenhalen van de teamtitel.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: GP Elite

Omdat de eerder dit jaar geplande Supercup-race op Silverstone werd geschrapt vanwege de rigide reisrestricties vanuit met name Duitsland voor Groot-Brittannië, werd er voor het raceweekeinde in Monza een tweede Supercup-race ingepland, waardoor opeens een kwart van het volledige kampioenschap op de beroemde Italiaanse baan verreden wordt. Larry ten Voorde kwam met een riante voorsprong van 25 punten op zijn naaste concurrent Jaxon Evans naar Monza en wist dat hij in de zaterdagsrace alleen maar voor Evans moest eindigen om zijn kampioenstitel te prolongeren. Dat deed hij met verve: hij startte als tweede achter pole-sitter Ayhancan Güven, reed lange tijd op de tweede plaats, maar nam ook geen onnodig risico toen Dorian Boccolacci in de elfde van 15 ronden een aanval plaatste en liet de Fransman passeren. Zo kwam Ten Voorde achter Güven en Boccolacci als derde over de eindstreep, een plaats voor Evans, en was daarmee wederom kampioen.

"Ik had een goede start, al kwam ik niet voorbij Güven, die de deur hard dichtgooide", zei Ten Voorde. "Uiteindelijk kon ik ook P2 niet vasthouden, omdat ik niet teveel risico wilde nemen. Boccolacci kwam er voorbij, maar P3 was genoeg om nu al, één race voor het einde, het kampioenschap binnen te halen, waar ik mega-blij mee ben! Dank aan het team en alle sponsors, alle fans die me tot nu toe dit seizoen gepusht hebben. Nu gaan we er alles aan doen om ook nog het teamkampioenschap te winnen." Daarvoor heeft Ten Voorde de perfecte uitgangspositie, want hij start vanaf de pole-position.

In de eerste Monza-race eindigde Max van Splunteren op de tiende plaats, Daan van Kuijk als 15e, Lucas Groeneveld als 23e en Michael Verhagen als 26e. Jesse van Kuijk viel voortijdig uit.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet