Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
BMW M2 CS Racing Cup Benelux

Div: Podium Colin Caresani in Duitse BMW M2 Cup op Red Bull Ring

Caresani opening
Colin Caresani deed het goed bij zijn eerste optreden in de Duitse BMW M2 Cup

Nadat Maxime Oosten vorige maand op de Nürburgring als gastrijder deelnam aan de Duitse BMW M2 Cup, kwam afgelopen weekeinde Colin Caresani, koploper in de Nederlandse VRM BMW M2 Cup, op de Red Bull Ring in het Oostenrijkse Spielberg als gastrijder in de Duitse Cup in actie. Hij kwam in het voorprogramma van de DTM sterk voor de dag: in beide races streed hij goed voorin mee, met de tweede plaats op zaterdag als beste resultaat. Komend weekeinde is Caresani er ook in Assen weer bij, want ook dan start de Duitse BMW M2 Cup naast de DTM.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: BMW M2 Cup/Gruppe C

Caresani RBR sfeer
Racen in het prachtige landschap van Steiermark

Het optreden op de Red Bull Ring in de Oostenrijkse deelstaat Steiermark was voor Caresani een beetje een thuiswedstrijd, want hoewel hij de Nederlandse nationaliteit heeft en ook met Nederlandse licentie rijdt, komt zijn vader, Roman Caresani, oorspronkelijk uit die – fraaie - hoek van Oostenrijk. Het racevirus heeft Colin niet van een vreemde, want ook opa Kees Kooij, die eveneens meereisde naar Oostenrijk, is a decennialang in de autosport actief, ondermeer jarenlang als voorzitter van de HARC en samen met Roman Caresani een van de stuwende krachten achter de Historic Grand Prix Zandvoort.

Caresani 1

Colin Caresani kijkt met plezier terug op het weekeinde op de Red Bull Ring. "Het was supergaaf om daar te zijn: mijn eerste internationale autorace-evenement en zo'n DTM-evenement is heel erg gaaf om aan deel te nemen. Alles was super georganiseerd, het zag er allemaal erg strak en professioneel uit en het was gewoon één groot, fantastisch feest!"

Caresani 2

Zowel het circuit in Spielberg als de 365 pk sterke uitvoering van de BMW M2 Racing, waarmee in de Duitse cup gereden wordt, waren voor Caresani nieuw, want in de Nederlandse cup is de 450 pk-uitvoering in gebruik, bovendien in combinatie met Hankook-banden, terwijl in de Duitse cup op Goodyear gereden wordt. "We wisten dat het best lastig zou worden vanwege mijn beperkte ervaring met dit materiaal", zei hij. In de praktijk bleek het nadeel echter beperkt, want in de vrije training gaf de Nederlandse gastrijder een duidelijk visitekaartje af door gelijk de tweede tijd van de in totaal 16 deelnemers te laten aantekenen. In de kwalificatie reed Caresani de snelste tijd, maar hij werd drie plaatsen teruggezet als gevolg van het kruisen van de witte lijn bij het inrijden van de pitstraat.

Caresani 3
Drie breed de Niki Lauda-Kurve uit voor de bergop-passage

Zo startte hij de eerste race als vierde, reed vlot naar voren en werd uiteindelijk als tweede geklasseerd. "Bij de start was ik iets teruggevallen naar P5, maar ik kon na de eerste bocht al een plek goedmaken en vervolgens opklimmen naar de tweede plaats. De 'pace' was geweldig, ik was sneller dan de rest van het veld vooraan. In de laatste ronde heb ik nog geprobeerd om een aanval te plaatsen op de leider, maar die verdedigde goed. Toch, mijn eerste podium bij mijn eerste race in deze cup, wat zeker niet slecht was."

Caresani 4

De tweede race was een stuk turbulenter. Caresani startte opnieuw vanaf de vierde plaats. "Het was één grote chaos", vertelde hij naderhand. "Ik werd overal rond geduwd, er werd over de 'track limits' ingehaald in de eerste bocht en na de start lag ik al meteen op P8 of P9. Vanaf daar werd het heel lastig om nog naar voren te komen. Het was een kwestie van uit de problemen blijven en goed nadenken over de positie en de lijnen. Daardoor kon ik toch nog terugkomen naar P3, maar toen was er een safety-car. Bij de herstart probeerde ik een aanval te plaatsen voor P2, maar daarbij maakte ik zelf een fout, waardoor ik terugviel naar P4, en in bocht vier werd ik er vol afgereden, waarvoor die andere coureur ook 30 seconden kreeg. Zo was ik zevende, klom nog op naar de vierde plaats, maar kreeg naderhand 30 seconden voor 'track limits', waardoor ik uiteindelijk alsnog achtste werd. Het was opmerkelijk hoe agressief er gereden werd, de wedstrijdleiding nam ook heel andere beslissingen dan in race 1 of in de kwalificatie, dat was ook wat vreemd."

Caresani 5
Colin Caresani (links) op het podium na de eerste race, in het midden winnaar Theo Oeverhaus en rechts Louis Henkefend, de leider in het kampioenschap

Niettemin is Caresani tevreden over het weekeinde. "Natuurlijk, het resultaat is met P2 en P8 niet super, maar ik heb echt wat kunnen laten zien in dit veld met serieuze jongens: Theo Oeverhaus, die won, rijdt ook vooraan mee in de DTM Trophy en Michael Schrey, die ook gastrijder was, staat derde in de DTM Trophy, terwijl ik zeker in de tweede race qua 'pace' een stuk beter was dan die twee, dus daar ben ik best trots op! Dat probeer ik nu voort te zetten naar het DTM-weekeinde in Assen!"

Caresani 6
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet