GT World Challenge Europe: Lamborghini wint alle klasses in drie-uurs race op Nürburgring

De Nürburgring, die volgend jaar door de Hockenheim wordt vervangen, speelde gastheer voor de vierde race van het seizoen
De voorlaatste race van 2021 van de Fanatec GT World Challenge Europe Endurance Cup powered by AWS werd deze zondag verreden op de Nürburgring. 43 auto's namen uiteindelijk deel op het in het Eifel-gelegen circuit, nadat de McLaren van JOTA was teruggetrokken, omdat Ollie Wilkinson, vanwege zijn verwondingen van de crash in Brands Hatch, toch niet mocht rijden. Mirko Bortolotti, Andrea Caldarelli en Marco Mapelli (Orange1 FFF Racing Team) lagen van start tot finish aan de leiding. De Huracáns van het bekende Italiaanse merk zouden ook in de andere klasses niet te kloppen zijn. Rik Breukers (Madpanda Motorsport) werd als negende in de Silver Cup geklasseerd na een frustrerend weekend.
Tekst: Vincent Bruins (Twitter: @VincentJBruins)
Foto's: PR
Mapelli maakte een goede start mee vanaf pole positie en behield de eerste positie voor Raffaele Marciello (AKKA ASP) en Earl Bamber (GPX Martini Racing), terwijl Konsta Lappalainen (Emil Frey Racing) de vierde plek overnam van Luca Stolz (HRT). Achter Silver Cup-polesitter Clemens Schmid (GRT Grasser Racing Team) streden Rolf Ineichen (Emil Frey Racing) en Óscar Tunjo (Toksport WRT) om de P2 in de klasse. De Colombiaan spinde Ineichen in de rondte en dat leverde hem een straf van tien seconden op. Rinaldi Racing zou niet meer een rol spelen in de race, nadat Benja Hites schade veroorzaakte linksachter aan de Ferrari na een ambitieuze inhaalactie op Miklas Born (SPS automotive performance).
In de openingsstint waren de ogen vooral gericht op de Pro-Am-klasse. Rino Mastronardi (SKY – Tempesta Racing) - zie foto hieronder - en Dominik Baumann (SPS automotive performance) streden daar hard om de leiding. Pas toen het tijd was voor de eerste pit stops wist de laatstgenoemde voorbij te komen aan de Italiaan. Na de rijderswissels lag Caldarelli op kop en hij breidde zijn voorsprong op Marciello's teamgenoot Felipe Fraga uit tot maar liefst negentien seconden. Jonathan Hui viel terug na Mastronardi's Ferrari te hebben overgenomen, dus het gevecht om de eerste plek in de Pro-Am-klasse ging verder tussen Baumanns teamgenoot Valentin Pierburg en Rob Collard (Ram Racing).

Na de tweede en laatste geplande pit stops kwam de BMW van Jens Klingmann (Boutsen Ginion) tot stilstand op de baan en dat zorgde voor een Safety Car-periode in wat tot dan toe een kalme race was. Bortolotti kwam goed weg bij de herstart, omdat er vijf auto's tussen hem en Jules Gounon, die de Mercedes-AMG van Fraga had overgenomen, zaten. Adrien Tambay (Saintéloc Racing) zette zijn Audi in de muur, nadat zijn teamgenoot Alexandre Cougnaud al twee keer flink gespint was. Voor hen was de race afgelopen. Ricardo Feller, in de Lamborghini van Ineichen, was bezig aan een flinke opmars en door een clash tussen Mikaël Grenier (Winward Racing) en Paul Petit (Toksport WRT) kwam de Zwitser op de tweede plek in de klasse terecht achter Schmids teamgenoot Tim Zimmermann.

Bortolotti, Caldarelli en Mapelli waren dominant op de Nürburgring
Antonio Fuoco (Iron Lynx) nam teveel risico over de kerbs door de Schumacher-S en parkeerde zijn Ferrari in de bandenstapels vanaf positie negen. Een ronde later ging Mathieu Jaminet (GPX Martini Racing) zij-aan-zij met Arthur Rougier (Emil Frey Racing) onder gele vlaggen, reed over het grind dat op de baan lag en moest het bekopen door zelf ook te crashen. Dat zorgde wederom voor een Safety Car-periode. Ook na deze late herstart was Bortolotti niet te verslaan en hij won de race samen met Caldarelli en Mapelli voor Fraga, Gounon en Marciello. Nico Bastian, Maro Engel en Stolz maakten het podium af.

Hamaguchi en Keen houden hun Pro-Am-titelkansen in leven met een klassezege
In de Pro-Am-klasse had Phil Keen (Orange1 FFF Racing Team) ondertussen de leiding overgenomen, maar Collards teamgenoot Fabian Schiller vocht agressief, maar eerlijk terug. De Duitser ging vervolgens wijd door de Schumacher-S om een langzame Porsche van Dinamic Motorsport te ontwijken en verloor de zege aan Stefano Comandini, Hiroshi Hamaguchi en Keen. Chris Froggatt, Hui en Mastronardi kwamen als tweede over de streep voor Collard, Sam De Haan en Schiller.

Met 24 punten voorsprong op Aka zijn Feller, Fontana en Ineichen bijna zeker van de Silver Cup-titel
In de Silver Cup werd Zimmermann voorbijgestoken door Feller, nadat hij spinde met een lekke band met nog drie minuten te gaan. Feller, Alex Fontana en Ineichen pakten hun tweede overwinning van het seizoen. Breukers deelde zijn Mercedes-AMG met Ezequiel Pérez Companc en Ricardo Sánchez en begonnen vanaf P19 algemeen, zevende in de Silver Cup. Ze kwamen ook als zevende in de klasse over de streep, maar omdat Pérez Companc de Audi van Finlay Hutchison (Saintéloc Racing) in de rondte had getikt, werden ze teruggezet naar de negende positie.

Breukers verliet Duitsland met twee punten erbij, maar hij ligt nog wel derde in het Silver Cup-klassement
"Eigenlijk begon de dag al niet zo goed in de kwalificatie", vertelde Rik Breukers. "Mijn teamgenoot [Sánchez] spinde in zijn rondje en in het rondje dat hij daarna nog aanzette en goed op weg was, werd hij geblockt. Dus in zijn kwalificatie was hij anderhalf tot twee seconden langzamer dan de tijd die hij eigenlijk had kunnen rijden. Daardoor kwam ons gemiddelde hoger uit en moesten we op P19 starten van de 43 auto's en P7 in de klasse. Op zich hadden we het idee dat we daarmee nog wel uit de voeten konden komen en dat we nog wel voor het podium en misschien zelfs de winst zouden kunnen vechten. Helaas, diezelfde teamgenoot is gestart en had het heel moeilijk. Hij was eigenlijk gewoon te langzaam. We verloren twee tot twee en een halve seconde per rondje en dat is echt enorm. Nadat zijn stint erop zat, lagen we al anderhalve minuut achter. Dat betekende dus dat de overall leiders van de race vlak achter ons zaten om ons te 'lappen'. En als dat zou gebeuren en we liggen een hele ronde achter, dan ben je eigenlijk gezien, want als er dan daarna een Safety Car komt, betekent het dat wij die ronde niet meer terugkrijgen, terwijl de rest van de Silver Cup-auto's die voor de leider rijdt, nog het hele rondje terugkrijgt en zo weer kan aansluiten. Daardoor werd het voor ons onmogelijk om iets uit de race te halen, omdat precies toen de leider ons inhaalde er ook een Safety Car kwam. Het slechtst mogelijke scenario en enorm balen, omdat de potentie er wel inzat. De andere teamgenoot van mij [Pérez Companc] en ikzelf hebben een heel goede pace gereden. We zaten op dezelfde pace als de leiders van de race qua rondetijden. Het is heel erg zuur, vooral omdat we in het kampioenschap ook echt nog wel konden vechten voor de winst. We stonden zeven punten achter en nu zal dat te groot zijn om nog goed te kunnen maken in Barcelona, wat de laatste ronde zal zijn van de Endurance Cup. Ik weet al wel dat we waarschijnlijk een andere teamgenoot zullen hebben, dus hopelijk zullen de kansen daardoor voor ons wat beter zijn."

Vanthoor en Weerts hadden al eens eerder de Sprint Cup-titel op zak, maar voor zondag nog niet een combinatiekampioenschap
Dries Vanthoor en Charles Weerts – met hulp van Robin Frijns, omdat vaste bijrijder Kelvin van der Linde in Oostenrijk zat voor de DTM – finishten als zesde in hun Audi van Team WRT en dat was genoeg voor het Belgische duo om het GT World Challenge Europe-combinatiekampioenschap van de Endurance Cup en Sprint Cup op hun naam te schrijven. Het komt niet als een verrassing na de dominantie die ze hebben laten zien in de Sprint Cup. Ze liggen dertien punten achter op Côme Ledogar, Nicklas Nielsen en Alessandro Pier Guidi (Iron Lynx) in de Endurance Cup met nog een race op Circuit de Barcelona-Catalunya op 10 oktober te gaan. Ook de winnaars op de Nürburgring en Gounon & Marciello maken nog kans op de titel.
UITSLAG RACE