Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Noah Gragson behaalt eerste Xfinity overwinning na sterke run Darlington

Kort na de bekendmaking van zijn terugkeer bij het team van JR Motorsports volgend jaar, snelde Noah Gragson op Darlington naar zijn eerste seizoensoverwinning, waarmee tevens een plek in de NASCAR Xfinity Playoffs wist te veroveren.

2021 Old School Racen
"Old School" Racing op Darlington.

Tekst: Willem J Staat
Foto's: NASCAR/Toyota Racing USA

Noah Gragson behaalt eerste Xfinity overwinning na sterke run Darlington
Nadat Denny Hamlin in de 139e ronde vanwege een overtreding van zijn crew in de pitlane naar de staart van het veld werd gestuurd opende dit de weg voor Noah Gragson. Vier ronden voor het einde nam hij de leiding van Daniel Hemric over.

Voor Gragson betekende het zijn eerste seizoensoverwinning, de derde in zijn carrière en de eerste op Darlington. In de 143e ronde nam hij de leiding van Hemric over en stond die niet meer af. Brokstukken van Hemric één ronde later veroorzaakten de achtste neutralisatie en een verlenging van de wedstrijd. Bij de herstart nam Gragson opnieuw de leiding en versloeg de Toyota van Harrison Burton met een voorsprong van slecht 0.218 secs. Regerend kampioen Austin Cindric eindigde als derde en in de tussenstand van het kampioenschap bedraagt het verschil met Allmendinger slechts één punt. Na de laatste neutralisatie zorgde een loszittend wiel er bij Allmendinger voor dat hij slechts als 20e eindigde.

2021 Hamlin 2021 Denny Hamlin was de grote favoriet maar zijn crew verknalde de wedstrijd.

Noah Gragson nadat hij de hekken had beklommen: "Het was te lang geleden. Jammer voor Hamlin maar er gebeurde kennelijk iets met hem in de pitlane. Het racen was genieten. Bij de pitstops hebben we goede afstellingen verricht. En zoals U zegt veel te lang geleden. Veel frustraties dit jaar en veel dingen vielen niet onze kant uit en nu krijgen we eindelijk momentum wanneer het nodig is. Ik wil iedereen van het No 9 team dan ook bedanken."

Hamlin leek met zijn Toyota duidelijk op zijn zesde Xfinity-overwinningen af te koersen. Een spin van Brandon Jones zorgde in de 138e ronde voor een neutralisatie. Hamlin behoefde alleen maar twee banden te wisselen. Zijn crew had echter te vroeg equipment over de muur en werd daarvoor bestraft waardoor Hamlin geen rol van betekenis meer speelde. Het betekende dat Gragson in de 152e ronde als eerste werd afgevlagd en voor de vijfde achtereenvolgende maal in de Top 7 belandde.

2021 Hemric
Allerlaatste stop voor Daniel Hemric.

Van het incident met A.J. Allmendinger had Austin Cindric duidelijk voordeel. Austin Cindric: "Wij hebben de gehele dag goed werk geleverd om te presteren maar we waren gewoon niet perfect. Ik ben er wel trots op van wat we vandaag met de Mustang bereikt hebben. Het was wel de beste wedstrijd die ik ooit op Darlington gereden op kracht en niet teveel zwakke punten gewonnen heb. Als team zijn er de gehele week veel gesprekken nodig om alles op orde te krijgen. Dus hebben we vandaag veel fouten van mij rechtgezet. Daar voel ik mij heel goed bij. Toen wij vandaag hier opkwamen dagen was het een bouwplaats en nu is het een racebaan. Althans zo zie ik het. We waren de eerste auto's die op het nieuwe asfalt reden dat steeds meer grip kreeg. Het werd schoongereden en dit was duidelijk merkbaar."

Justin Haley, die vorige week nog op Daytona won, eindigde als vierde gevolgd door zijn Kaulig-teamgenoot Jeb Burton, Justin Allgaier, Tyler Reddick, Jeremy Clements, Myatt Snider en Alex Labbe.

In totaal telde de wedstrijd acht neutralisaties die 41 ronden telden en wisselde de kop tussen acht rijders maar liefst 19 keer. In totaal reden Denny Hamlin en Noah Gragson resp. 43 en 40 ronden aan de leiding. Hemric en Gragson wonnen tevens beide wedstrijdsegmenten.

2021 Gragson
Noah Gragson voor de eerste maal winnaar op Darlington.

Uitslag 39e Sport Clips Haircuts VFW Help a Hera 200 Darlington
1. Noah Gragson Chevrolet 152 ronden
2. Harrison Burton Toyota 152 ronden
3. Austin Cindric Ford 152 ronden
4. Justin Haley Chevrolet 152 ronden
5. Jeb Burton Chevrolet 152 ronden
6. Justin Allgaier Chevrolet 152 ronden
7. Tyler Reddick Chevrolet 152 ronden
8. Jeremy Clements Chevrolet 152 ronden
9. Myatt Snider Chevrolet 152 ronden
10. Alex Labbe Chevrolet 152 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet