Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR Whelen: Alon Day en Vittorio Ghirelli winnen in Most. Sebastiaan Bleekemolen derde

Voor het team van Hendriks Motorsport werd het in Most een uitstekend weekend. Loris Hezemans reed tweemaal in de punten en een fraaie dubbeloverwinning in de tweede wedstrijd waarin regerend EuroNASCAR 2 kampioen Vittorio Ghirelli zijn allereerste NASCAR Pro-zege pakte. Sebastiaan Bleekemolen reed een uitstekende wedstrijd en eindigde hier als derde. De beide EuroNASCAR2 wedstrijden leverden eveneens succes voor Hendriks Motorsport op. Hier zegevierde de Duitser Tobias Dauenhauer tweemaal.

201 Nederlands podium
Prachtig Nederlands podium met een Italiaanse winnaar. Vlnr. Loris Hezemans, Vittorio Ghirelli en Sebastiaan Bleekemolen na het succes in de tweede wedstrijd.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR Whelen/Bart Dehaese

Alon Day en Vittorio Ghirelli winnen in Most. Sebastiaan Bleekemolen derde in R6
De eerste wedstrijd op zaterdag werd onder droge omstandigheden gestart waarbij Loris Hezemans direct de leiding nam. Direct bij de start geraakten zowel Jacques Villeneuve en Giorgio Maggi in de problemen. Terwijl Maggi veel terrein verloor wist Villeneuve zijn weg achter Hezemans op P2 te vervolgen. Alon Day geraakte in de openingsfase betrokken bij een incident tussen Andrea Nori en Vittorio Ghirelli en viel ver buiten de Top 10 terug.

Onder de plotseling veranderende weersomstandigheden nam Romain Iannetta(Marko Stipp Motorsport Chevrolet Camaro) kortstondig de leiding voordat hij door Jacques Villeneuve (Academy Motorsport/Alex Caffi EuroNascar FJ) gepasseerd werd. De gestrande Solaris Motorsport Chevrolet Camaro van Francesco Sini zorgde voor een safetycar juist op het moment dat de oud wereldkampioen voor regenbanden de pits indook.

Tegelijkertijd was Alon Day(CAAL Racing Chevrolet Camaro) bij een ander incident betrokken maar nam wel de leiding in de wedstrijd. Het leverde een verrassende overwinning voor de Israëliër op die er in 2019 niet in slaagde om in Most te winnen. Na Brands Hatch betekende het voor Day zijn tweede seizoensoverwinning in de EuroNASCAR Pro-series.

2021 NASCAR Whelen 1 Alon Day was een klasse apart in de eerste wedstrijd op zaterdag.

Alon Day: "Ik weet echt niet precies van wat er in de eerste ronde gebeurde. Ik zag dat Villeneuve van achteren werd aangetikt en spinde gewoon. Gewoon geweldig om dit te overwinnen. Toen het begon te regenen heeft de crew van CAAL Racing schitterend werk verricht. Zij monteerden de regenbanden en deze overwinning is dan ook voor hun. Ik was slechts passagier en onder de omstandigheden waren extreem zwaar omdat de regen zo hard naar beneden viel. Ik wed dat het voor iedereen een spectaculaire wedstrijd was."

Voor CAAL Racing werd het een dubbeloverwinning want Day's teamgenoot eindigde met de #54 Chevrolet Camaro als tweede. Onze zuiderbuur Marc Goossens reed vanaf P19 een uitstekende wedstrijd en behaalde met P3 zijn allereerste podiumpositie dit seizoen. Achter hem eindigden de beide Hendriks Motorsport Ford Mustangs van Vittorio Ghirelli en Nicola Rocca resp. als vierde en vijfde.

Ondanks een schuiver in de eerste ronde wist Giorgio Maggi nog voor zijn teamgenoot Loris Hezemans als zevende te eindigen. Sebastiaan Bleekemolen complementeerde de Top 10. Zowel Hezemans als Bleekemolen verloren iets teveel tijd in de pits om weer terug aansluiting bij de kop te vinden.

Race 2 Start
Een flinke klapper bij de start in de tweede wedstrijd.

Vittorio Ghirelli overtuigend winnaar R6
De zesde wedstrijd van het EuroNASCAR Pro-kampioenschap leverde een overtuigende overwinning voor regerend EuroNASCAR2 Pro kampioen Vittorio Ghirelli op. De Italiaan leidde van start tot finish. Ghirelli overleefde een wilde start maar werd direct door Sebastiaan Bleekemolen onder druk gezet. Later in de wedstrijd moest Bleekemolen zijn tweede positie aan Loris Hezemans prijsgeven maar behaalde wel zijn tweede podiumresultaat dit seizoen.

Vittorio Ghirelli:" Een fantastische overwinning. Ik bevond mij in een goed ritme en reed elke ronde aan de leiding. Ik was in staat om de wedstrijd onder controle te houden en het gat te overbruggen. Wat moet ik zeggen? Het team van Hendriks Motorsport heeft uitmuntend werk verricht. De strijd om het kampioenschap is in volle gang en we blijven gewoon pushen."

In de elfde ronde passeerde Ghirelli's teamgenoot Sebastiaan Bleekemolen en verstevigde met P2 zijn leiderspositie in de tussenstand van het kampioenschap. Daarmee was voor Bleekemolen de kous nog niet af. De Nederlander kwam onder flinke druk van Jacques Villeneuve te staan. De voormalige F1 wereldkampioen uit 1997 slaagde er echter niet meer in Sebastiaan van P3 te verdringen. De Clio Cup-expert heeft duidelijk zijn weg in de EuroNASCAR Pro gevonden!

2021 Loris
Loris Hezemans, leider in de tussenstand van het kampioenschap werd aardig verwend.

Twee ronden voor het einde wist oud kampioen Lucas Lassere de Hendriks Motorsport Ford Mustang van Giorgio Maggi nog te passeren die als zesde eindigde. Voor Maggi betekende het overigens wel een overwinning in de Junior Trophy voor rijders beneden de 25 jaar. Achter Maggi eindigden de RDV Competition bolides van de Fransen Frederic Gabillon en Ulysse Delsaux als zevende en achtste. De Fin Henri Tuomaala eindigde met zijn DF1 Racing Camaro als negende gevolgd door zijn teamgenoot Nicola Rocca. Voor de Fin betekende het overigens wel P1 in het Challenge klassement(zilveren en bronzen rijders) van de EuroNASCAR Pro. Met een elfde plek viel Marc Goossens nipt buiten de Top 10.

De start van de wedstrijd begon overigens chaotisch toen Francesco Sini's Solaris Camaro bij contact met meerdere auto's even gelanceerd werd. Daarbij liepen verschillende auto's schade op en was er een korte safetycar-interventie. Alon Day, die zaterdag nog de eerste wedstrijd won, moest met een technisch defect in de zesde ronde opgeven. In de tussenstand van de EuroNASCAR Pro-series heeft 2019 kampioen Loris Hezemans een voorsprong van 18 punten op zijn teamgenoot Vittorio Ghirelli. Gianmarco Ercoli bezet de derde plek. Sebastiaan Bleekemolen staat hier nu als vijfde genoteerd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet