Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Ryan Blaney wint Coke Zero Sugar 400 Daytona. Larson wint reguliere titel

De reguliere seizoensfinale van de Coke Zero Sugar 400 op de Daytona International Speedway ontvouwde zich zoals verwacht de gehele zaterdagavond met dramatische actie. De leiding wisselde maar liefs 45 keer met vervolgens een wilde allerlaatste ronde die moest bepalen wie er in de Playoffs zit. Penske-coureur Ryan Blaney hield in de laatste ronde het hoofd koel terwijl er achter hem een flinke crash plaatsvond waarbij meerdere auto's betrokken waren.

2021  Racing
Het typische racen op de Daytona International Speedway totdat de "Big One" toeslaat. Ditmaal was het de laatste ronde.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/Toyota Racing USA

Ryan Blaney wint Coke Zero Sugar 400 Daytona. Larson wint reguliere titel
Voor de tweede maal binnen twee weken behaalde Ryan Blaney in de No 12 Team Penske Ford zijn tweede overwinning. In de 165 ronden tellende wedstrijd reed de uit Noord Californië afkomstige coureur er slechts zeven aan de leiding. In de met twee ronden verlengde wedstrijd passeerde Blaney de Roush Fenway Racing Ford van Chris Buescher en behaalde daarmee zijn derde seizoensoverwinning en de zevende in zijn carrière. De laatste plek voor de Playoffs ging naar Tyler Reddick die in een fel duel zijn teammaat Austin Dillon versloeg.

Ryan Blaney: "Wat denk je ervan. Dit was genieten. Ik stond in ieder geval vooraan en miste de crash en kreeg een goede duw van de No7 (Corey Lajoie) en je weet nooit hoe het gaat aflopen. Achteraan weet je niet in welk baangedeelte terecht komt. En dan heb je een grotere run nodig. Kennelijk is daar iemand verstrikt geraakt. Hoopt dat iedereen in orde is."

2021 Blaney vooraan
Close Racing in de allerlaatste ronde. Ryan Blaney (12) was de winnaar.

Lajoie was één van de coureurs, die in de allerlaatste ronde, betrokken was bij de crash in Turn 3. Hij was één van de vier coureurs, waaronder Austin Dillon, Daniel Suarez en Ross Chastain, die zich bij de laatste herstart in de Top 10 bevond en een overwinning nodig had om zich voor de Playoffs te kwalificeren. In plaats daarvan waar ze helaas allemaal bij het laatste incident betrokken dat een groot deel van de koplopers elimineerde.

Met vijf overwinningen dit seizoen mocht Hendrick Motorsports-coureur Kyle Larson zich de reguliere kampioen noemen. Zowel Larson als Hamlin waren bij de crash in de allerlaatste ronde betrokken. Larson eindigde als 21e en Hamlin als 21e. In de laatste 25 weekends leidde Hamlin, op drie wedstrijden na, in de tussenstand van het kampioenschap maar wist er geen enkele te winnen.


2021 Wallace Vuurwerk van Bubba Wallace die als tweede wist te eindigen. Dit is wel één van de fraaiste opnames die we dit seizoen tot nu tegenkwamen.

Blaney's indrukwekkende performance van de afgelopen weken betekende een tweede plek in de tussenstand van de Playoffs voor de komende weken. Hij heeft een achterstand van 28 punten op Kyle Larson. De Playoffs beginnen volgende week op Darlington Raceway. Martin Truex Jr. en Kyle Busch staan voor de Playoff-reset als derde en vierde genoteerd.

Daarachter volgen regerend kampioen Chase Elliott, Alex Bowman, Denny Hamlin en William Byron. Joey Logano, die afgelopen zaterdag 37 ronden aan de leiding reed en als 24e werd geklasseerd, volgde als negende gevolgd door zijn Team Penske-teamgenoot Brad Keselowski, Kurt Busch, Christopher Bell, Daytona 500-winnaar Michael McDowell, Aric Almirola, Reddick en Kevin Harvick. Deze 16 coureurs gaan de komende weken bepalen wie overall kampioen gaat worden.

Bubba Wallace, die met zijn 23 XI Toyota acht ronden aan de leiding reed, eindige als tweede en behaalde daarmee zijn beste seizoensresultaat in 2021. Ryan Newman, Ryan Preece en Tyler Reddick maakten de Top 5 vol. Justin Haley, die eerder op de dag de Xfinity-wedstrijd won, eindigde als zesde, eindigde als zesde gevolgd door Alex Bowman, Chase Elliott, BJ McLeod, en Josh Bilicki. Voor McLeod betekende het zijn eerste Top 10 resultaat in 76 Cup-starts.

2021 Winnaar Blaney
Prachtige overwinning voor Ryan Blaney.

Uitslag 63e Cok Zero Sugar 400
1. Ryan Blaney Ford 165 ronden
2. Bubba Wallace Toyota 165 ronden
3. Ryan Newman Ford 165 ronden
4. Ryan Preece Chevrolet 165 ronden
5. Tyler Reddick Chevrolet 165 ronden
6. Justin Haley Chevrolet 165 ronden
7. Alex Bowman Chevrolet 165 ronden
8. Chase Elliott Chevrolet 165 ronden
9. BJ McLeod Chevrolet 165 ronden
10. Josh Bilicki Ford 165 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet