Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Curbs veroorzaken 2x "The Big One" IMS roadcourse. A.J. Allmendinger wint in knotsgek slot Verizon 200

Afgelopen zaterdag eindigde A.J. Allmendinger(Kaulig Chevrolet) nog als tweede in de Pennzoil 150 Xfinity-wedstrijd en was teleurgesteld. Zondag pakte "Dinger" in een knotsgek slot van de Verizon de hoofdprijs op de Brickyard en won de eerste wedstrijd op de roadcourse. Tot aan de 74e ronde was het een prachtige wedstrijd met beide HMS Chevrolets van Kyle Larson en Chase Elliott op kop. En toen speelden de curbs parten......

2021 Allmendinger 2
Mooiste moment in de carriere van A.J. Allmendinger.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/IMS/Toyota Racing USA

Curbs veroorzalen 2x "The Big One IMS Roadcourse. A.J.Allmendinger wint in knotsgek slot Verizon 200
Tot aan de 74e ronde was het een prachtige wedstrijd met twee spannende wedstrijdsegmenten waarin Tyler Reddick tweemaal als eerste over de streep ging. Een neutralisatie voor "debris" ofwel brokstukken zette de gehele slotfase op zijn kop. Aan de curb in Turn 6 moesten, tussen de twee wedstrijdsegmenten in, telkens werkzaamheden verricht worden.

Nieuw was het probleem niet want gisteren moest er na de Xfinity-wedstrijd al een curb bij het uitkomen van de bocht verwijderd worden. De andere die het afsnijden van de bocht moest voorkomen werd door de organisatie niet verwijderd. En die gaf ook al tijdens de Indycar-wedstrijd problemen. Meerdere auto's kozen al het luchtruim.....

2020 Openingsronde
Elliott, Keselowski, Logano en Byron in de openingsfase. Laatstgenoemde trok overigens het gehele weekend met VeeKay op!


Na de herstart ging het gigantisch fout. De curbs tussen Turn 5 en 6 waren finaal kapotgereden. William Byron, Kyle Busch, Christopher Bell en Daniel Suarez gingen in de rondte maar de Penske-Ford van Joey Logano ging evenals Ryan Preece keihard de bandenstapels in. Beide rijders bleven ongedeerd.

Joey Logano: "Ik was op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Gewoon pech." Het betekende een Code Rood die ongeveer 20 minuten duurde. Het rijden onder geel duurde echter iets langer. De beschadigde curb werd verwijderd en de wedstrijd kon opnieuw hervat worden.

En hoewel de betrokken curb verwijderd was ging het zoals verwacht opnieuw fout. De in het midden liggende curb om de snelheid eruit te halen zou duidelijk als springplank fungeren. Daytona 500 winnaar Michael McDowell(die op twee wielen stuntte) en Austin Dillon zorgden voor de nodige chaos en een tweede Code Rood die gelukkig wel korter duurde dan de eerste.

Na een kortere Code Rood volgde er voor de tweede maal een herstart waarbij Denny Hamlin opnieuw de leiding nam terwijl Chase Briscoe(SHR-Ford) zich verremde en een flink stuk van de baan afsneed. Briscoe kwam achter de JGR Toyota van Hamlin weer terug op de baan. Een touché van de Ford-rijder betekende andermaal het einde van Hamlin's kansen op een eerste seizoensoverwinning.

2021 Busch Bell Reddick
Kurt Busch, Christopher Bell en Tyler Reddick in fel gevecht.

Na de wedstrijd kwam het even tot een verbale confrontatie tussen de twee rijders maar beide betrokkenen bleven rustig. Denny Hamlin: "Ik ben niet kwaad maar dit was pure domheid." Chase Briscoe: "Als ik hem was zou ik ook kwaad zijn. Ik wist niet dat ik voor het afsnijden bestraft werd. Ik heb dit niet gehoord. Anders zou ik zeker niet meer tegen hem geracet hebben. Maar dit is immers de Brickyard." Terwijl Hamlin en Briscoe uit het zicht verdwenen nam A.J. Allmendinger in de Kaulig Chevrolet Camaro de leiding en behaalde voor dit team direct de hoofdprijs. Dit seizoen nam Kaulig Racing slechts aan geselecteerde wedstrijden deel.

2021 Davison Ware
Davison en Ware in de problemen. Oorzaak? Curbs....
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet