Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Dubbel Penske-succes op de Speedway. Droom gaat voor Austin Cindric in vervulling

Voor Team Penske werd het afgelopen zaterdag een bijzondere dag op de Speedway. Na de zege van Will Power in Indycar behaalde Austin Cindric in de Xfinity-series zijn vijfde seizoensoverwinning. Tevens betekende het de 13e in zijn carrière. Voor zowel Loris Hezemans als Giorgio Maggi werd het een teleurstellende dag. Beiden wisten zich helaas niet voor de wedstrijd op de roadcourse te kwalificeren.


2021 Start
Start van de Xfinity-wedstrijd op de Speedway.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/IMS/Toyota Racing USA


2021 Cindric Race
Voor Austin Cindric ging er een droom in vervulling door hier als Penske-rijder te winnen.


Dubbel Penske-succes op de Speedway. Droom gaat voor Austin Cindric in vervulling
Vanuit Nederlands oogpunt was het een teleurstelling dat zowel Loris Hezemans als Giorgio Maggi zich niet wisten te kwalificeren. Voor de wedstrijd op de Speedway werden maar 36 auto's toegelaten en tijdens de trainingen liet Loris de 33e tijd noteren. In de kwalificatie kwamen beiden niet verder dan een 40e en 41e tijd helaas. Beiden kwamen bijna een volledige seconde tekort op de concurrentie. Voor winnaar Austin Cindric ging er een droom vervulling. Voor Loris en Giorgio bleef die nog even uit.

2021 Loris Loris beschikte tijdens de trainingen over voldoende snelheid maar kwam niet door de kwalificatie heen jammer genoeg.

Zeventien ronden voor het einde nam Austin Cindric definitief de kop en reed in de 62 ronden tellende wedstrijd in totaal 29 ronden aan de leiding. Op een bepaald moment beschikte Cindric zelfs over een voorsprong van meer dan vier seconden. Voor de tweede achtereenvolgende maal eindigde A.J. Allmendinger als tweede op een roadcourse. Afgelopen week behaalde "Dinger" op Watkins Glen hetzelfde eindresultaat. Allmendinger's Kaulig-teamgenoot eindigde als derde.

2021 Maggi1 Ook collega Giorgio Maggi kwam niet door de kwalificatie heen.

Met een voorsprong van ruim 2.108 secs. ging Cindric als eerste over de eindstreep. Voor de uit Indiana afkomstig Cindric betekende het een fraaie thuisoverwinning. Austin Cindric: " Ongelofelijk en allereerst moet ik Roger Penske bedanken voor de kans die ik in mijn carrière heb gehad en de kans die hij de racefans gegeven heeft om van deze prachtige faciliteit te genieten. Winnen hier is geweldig en het is eigenlijk niet onder woorden te brengen wat dit hier betekent. Er is niets groters dan om hier op de Speedway te winnen."

Verrassend was de deelname van regerend Cup-kampioen Chase Elliott die als derde wist te eindigen. Chase Elliott: " Ik werd door Chad Knaus van Hendrick Motorsports gebeld en vreesde even dat ik mij voor de trainingen verslapen had en ontslagen was." Elliott kreeg het verzoek om Michael Annett in de No1 JR Motorsports Chevrolet te vervangen die overigens nog steeds herstellende is van een beenblessure. Het telefoontje leidde tot, zonder enige vorm van voorbereiding, tot een indrukwekkende vierde plek en bovendien ook nog een tot wat extra tracktime voor de Cup-wedstrijd. Achter Elliott volgden Austin Dillon, Myatt Snider, Riley Herbst, Harrison Burton en sportscar-coureur Andy Lally.

2021 Justin Haley Justin Haley eindigde in de Kaulig Chevrolet Camaro als derde.

Voor Herbst was dit een belangrijk resultaat in de tussenstand van het kampioenschap. Met een 12e plek bevindt hij zich nu voor Playoffs een beetje buiten de gevarenzone. Het top 10 resultaat van Harrison Burton kan ook indrukwekkend genoemd worden. In de openingsronde was de Toyota-rijder betrokken bij een incident achter op het circuit. Bij dit incident waren acht auto's betrokken waarvan er enkele over de "speed bump" (ofwel een enorme hobbel) behoorlijk los van de grond kwamen.

Het was duidelijk Cindric's dag op de Speedway. "De droom van elke racer. Het betekent niet alleen winnen maar ook deelnemen. Iedereen die hier binnenloopt weet wat dit betekent" aldus Cindric. De beide wedstrijdsegmenten kwamen op naam van de beide Kaulig teamgenoten A.J. Allmendinger en Justin Haley. Allmendinger was overigens zwaar teleurgesteld dat hij hier weer niet gewonnen had."

2021 Cindric
Het kussen van de bakstenen op de Brickyard is de droom van elke rijder toch?

Uitslag Pennzoil 150
1. Austin Cindric Ford 62 ronden
2. A.J. Allmendinger Chevrolet 62 ronden
3. Justin Haley Chevrolet 62 ronden
4. Chase Elliott Chevrolet 62 ronden
5. Noah Gragson Chevrolet 62 ronden
6. Austin Dillon Chevrolet 62 ronden
7. Myatt Snider Chevrolet 62 ronden
8. Riley Herbst Ford 62 ronden
9. Harrison Burton Toyota 62 ronden
10. Andy Lally Chevrolet 62 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet