Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Teleurstellende wedstrijd voor VeeKay. Will Power dominant op de Speedway


2021 Alex Palou
Zware tegenslag voor Alex Palou.

Power domineert/Palou valt uit/VeeKay spint
Bij het ingaan van de tweede wedstrijdfase gaf Penske-coureur Will Power te kennen dat zijn auto fantastisch aanvoelde. Voor VeeKay was er weinig progressie. De Nederlander moest zijn positie in de 44e ronde Power's teamgenoot Josef Newgarden prijsgeven. De ECR-coureur was in deze wedstrijdfase gewoon twee seconden langzamer dan koploper Will Power.Debutant Christian Lundgaard was in de 50e ronde op de harde compound naar P14 teruggevallen en kwam daarbij een beetje onder druk terwijl Scott Dixon met rasse schreden volgde. Maar ook van Scott Dixon was er op deze zaterdag geen magie te verwachten. "The Iceman", altijd goed voor spektakel, eindigde kleurloos als 17e

2021 VeeKay 2
Voor VeeKay was er helaas geen herhaling van zijn mei-optreden.

Top 10 R50: Power, Herta, Grosjean, O'Ward, Palou, Harvey, Rossi, Pagenaud,Rahal Daly. In de Top 5 leverden Alexander Rossi(Andretti) en Jack Harvey(Mayer Shank) een fraai duel waarbij de Andretti-coureur zijn Honda-collega in de 57e ronde te passeren. VeeKay verloor zelfs twee posities achter Scott Dixon en Ryan Hunter Reay. Met veel onderstuur leek de auto van VeeKay niet vooruit te branden. Zowel Palou(Ganassi) en O'Ward(Arrow McLaren SP) hebben het kort voor hun laatste stop even met elkaar flink aan de stok. Vrijwel iedereen kwam in de 60e ronde voor zijn laatste stop naar binnen.

2021 Ericsson
Ericsson als enige deelnemer in de Top 10 op de Harde Compound geëindigd.

Na de laatste stops in de 65e ronde bedroeg de wedstrijdvolgorde: Power, Herta, Grosjean, Palou, Rossi, O'Ward, Harvey, Pagenaud, Rahal, Sato. VeeKay P18. De eerste neutralisatie volgde in de 68e ronde toen de Honda-motor van Alex Palou net voor het opkomen van het rechte stuk plofte. Met nog veertien ronden te gaan volgde de herstart terwijl Colton Herta op het einde van het lange rechte stuk op prachtige wijze fraai door Romain Grosjean werd uitgeremd. Daarmee verzekerde de Fransman zich definitief van P2. Ook Alexander Rossi(Andretti) en Arrow McLaren SP-rijder Pato O'Ward hadden het om P4 flink aan de stok.

Deze strijd werd in het voordeel van Rossi beslist die hiermee één van zijn betere resultaten dit seizoen wist te behalen. Door het gestuntel van Bourdais(A.J. Foyt) en Ryan Hunter Reay(Andretti) wist VeeKay twee posities te winnen en bevond zich na de herstart wederom op P15. De tweede neutralisatie volgde in de 77e ronde toen VeeKay in door Scott McLaughlin in de rondte werd getikt. De Nieuw Zeelander werd door de wedstrijdleiding voor deze actie bestraft terwijl VeeKay nog achteraan het startveld mocht aansluiten. Rinus werd teleurstellend als 24e geklasseerd.

Bi de herstart in de 79e ronde weinig veranderingen met Power opnieuw aan de leiding met daarachter Romain Grosjean, Colton Herta, Alexander Rossi, Pato O'Ward, Jack Harvey, Graham Rahal, Takuma Sato, Josef Newgaren, Marcus Ericsson. Met nog twee ronde te gaan was er even een touché tussen Josef Newgarden(die zich vanuit de staart van het veld naar P8 had weten op te werken) en Takuma Sato. Penske-coureur Will Power behaalde overtuigend zijn eerste seizoensoverwinning dit jaar. Het werd overigens wel tijd ook. Saillant detail: "In de Top 10 van de uitslag was Marcus Ericsson de enige rijder die zich op de Zwarte Compound bevond.

2021 Power Eindelijk weer eens een overwinning voor Will Power. Op de Brickyard voelt de Australiër zich meestal als een vis in het water.

Uitslag Big Spike Coolers Grand Prix Indy
1 - Will Power (Dallara-Chevy) - Penske - 85 ronden
2 - Romain Grosjean (Dallara-Honda) - Coyne - 1"1142
3 - Colton Herta (Dallara-Honda) - Andretti - 2"3498
4 - Alexander Rossi (Dallara-Honda) - Andretti - 3"4382
5 - Pato O'Ward (Dallara-Chevy) - AMSP - 4"1052
6 - Jack Harvey (Dallara-Honda) - Shank - 5"3233
7 - Graham Rahal (Dallara-Honda) - RLL - 5"8553
8 - Josef Newgarden (Dallara-Chevy) - Penske - 6"2497
9 - Marcus Ericsson (Dallara-Honda) - Ganassi - 7"0080
10 - Takuma Sato (Dallara-Honda) - RLL - 7"9449

Stand kampioenschap:
1. Palou 415; 2. O'Ward 394; 3. Dixon 381; 4. Newgarden 360; 5. Ericsson 353.‍
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet