Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: Teleurstellende wedstrijd voor VeeKay. Will Power dominant op de Speedway

Voor Rinus VeeKay werd het op de IMS geen herhaling van zijn overwinning op 15 mei helaas. Het werd een teleurstellende wedstrijd voor de Nederlander die in de staart van het veld eindigde. Bandenstrategie met de Rode Compound bepaalde het wedstrijdaanzien. In tegenstelling tot de harde versie functioneerde die gewoon beter op het asfalt van de Brickyard. Eindelijk behaalde Will Power op de Indianapolis Motor Speedway zijn allereerste seizoensoverwinning. Eind 2020 zegevierde Power voor de laatste maal, eveneens op de Indianapolis Motor Speedway. Debutant Christian Lundgaard wist zijn goede uitgangspositie niet te verzilveren maar behaalde bij zijn debuut een twaalfde plek. In de tussenstand van het kampioenschap veranderde er nauwelijks iets.

2021 Stop Power
Uitstekende strategie bij Team Penske. Het werd tijd dat Power weer eens een wedstrijd won. De laatste was bijna alweer een jaar geleden.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Indycar


2021 Start 1
Incidentloze start op de Roadcourse van de Speedway.

Teleurstellende wedstrijd voor VeeKay. Will Power dominant op de Speedway
In een enigszins saaie vertoning op de roadcourse van de Speedway behaalde Penske-coureur Will Power zijn eerste seizoensoverwinning. Romain Grosjean(Dale Coyne) eindigde voor de tweede maal op de roadcourse van de Speedway dit jaar als tweede. Voor VeeKay zat er helaas geen herhaling van zijn mei-optreden in. De Nederlander kampte met een nukkige auto, onderstuur en soms matige pitstops. Ondanks het ontbreken van een luchtslang op zijn helm eindigde Colton Herta(Andretti) als derde.

Het kwalificatieresultaat van Christian Lundgaard en de aanwezigheid van Alexander Albon trok veel belangstelling vanuit de F1-wereld de afgelopen twee dagen. Tijdens de warm-up vanochtend was Marcus Ericsson met een tijd van 1.11.3705 de snelste man op de baan. VeeKay liet hier de zeventiende tijd noteren. Hoewel de Nederlander zich in de Top 10 had gekwalificeerd was hij gisteren totaal niet tevreden. Helaas werd die lijn ook al snel in de wedstrijd voortgezet.

2021 Lundgaard Christian Lundgaard had zelf misschien iets meer verwacht. Hij eindigde bij zijn Indycar-debuut als 12e.

Pato O'Ward, Christian Lundgaard, Simon Pagenaud, Graham Rahal, Ed Jones, Max Chilton, Felix Rosenqvist waren de enigen die bij de start voor de Rode Compound opteerden. De wedstrijd kende een vlekkeloze start waarbij Pato O'Ward direct de leiding nam gevolgd door Power, Grosjean, Herta, Lundgaard, Harvey, Palou, Rossi, VeeKay, Daly.

VeeKay viel al in de tweede ronde naar P11 terug en beklaagde zich over onderstuur. Gedurende de rest van de wedstrijd slaag de Nederlander er door soms matige stops en een nukkige auto niet echt in om aansluiting bij de koplopers te vinden. Eén ronde later gingen ook Rahal en Ed Jones aan de Nederlander voorbij. In de 10e ronde was Ganassi-coureur Scott Dixon op P23 de allereerste deelnemer die vanaf P24 voor een undercut koos en de rode banden liet monteren.


2021 VeeKay 1
Dramatisch resultaat voor VeeKay.

Daarna volgden Takuma Sato(RLL) en James Hinchcliffe (Andretti) en de rest van het startveld terwijl Chilton en Newgarden op het infield een momentje beleefden. VeeKay bevond zich na zijn reguliere stop op P22. Met een voorsprong van ruim negen seconden kwam O'Ward in de 16e ronde voor zijn eerste stop naar binnen. Het betekende dat Christiaan Lundgaard bij zijn Indycar-debuut voor het eerst kortstondig aan de leiding reed.

Korte tijd later ging de Deen voor zijn eerste stop naar binnen en koos voor de Rode Compound die vanwege het door NASCAR achtergelaten rubber toch iets beter werkte. Daarna speelde hij in de wedstrijd ook niet echt een rol van betekenis meer. Newgarden, O'Ward en Cody Ware waren in de 20e ronde de enige deelnemers die zich nog op de harde compound bevonden. O' Ward bevond zich als enige nog op de zwarte band.

Top 10 R25: Power, Herta, O'Ward, Grosjean, Rossi, Harvey, Palou, Rahal, Pagenaud, Lundgaard. VeeKay P16. In de 30e ronde vond Rahal op de achtste plek aansluiting bij een groepje auto's dat door Jack Harvey werd aangevoerd.

VeeKay vooraan
In de openingsfase bevond VeeKay zich nog achter Palou in de Top 10.

Top 10 R35: Power, Herta, Grosjean, O'Ward, Rossi, Harvey, Palou,Rahal, Pagenaud, Lundgaard. Palou en Rossi wisselden in deze ronde van positie terwijl VeeKay Arrow SP McLaren-rijder Felix Rosenqvist voor P12 wist te passeren. Ook de tweede pitstopcylus kondigde zich in deze ronde aan. Kort voor zijn reguliere stop had Romain Grosjean te kennen gegeven dat zijn linker achterband het begon te geven. De Fransman bevond zich al 20 ronden lang op de Rode Compound maar liet opnieuw "Reds" monteren. Alleen Rosenqvist, Rahal, Jones, Lundaard en Kellett bevonden zich nu op het harde rubber. Een uitstekende bandenstrategie van Dale Coyne Racing werd met P2 beloond.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet