Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Fenomenaal optreden Ty Gibbs in Xfinity Watkins Glen

Zowel in Indycar als in NASCAR in Amerika geen gebrek aan talent. De pas 18-jarige Ty Gibbs die zich dit jaar voornamelijk op de ARCA Menards-series concentreert behaalde inmiddels in tien Xfinity-wedstrijden drie overwinningen. Op Watkins Glen gaf de kleinzoon van teameigenaar Joe Gibbs een ervaren man als A.J. Allmendinger het nakijken.

2021 Ty Race
Fenomenaal optreden van Ty Gibbs in de JGT Toyota. Tien races drie overwinningen waarvan twee op de roadcourses.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Toyota Racing USA

Fenomenaal optreden Ty Gibbs in Xfinity Watkins Glen
Zelfs de coureurs die Ty Gibbs versloeg feliciteerden hem met zijn overwinning in de Skrewball Peanut Butter Whiskey 200 op Watkins Glen. Een ervaren man als A.J. Allmendinger moest genoegen nemen met P2 achter Gibbs. De tiener reed in de 82 ronden tellende wedstrijd er maar liefst 43 aan de leiding. Twee ronden voor het einde nam Gibbs definitief de leiding en versloeg A.J. Allmendinger met een verschil van slechts 0.983 secs.

Het eerste wedstrijdsegment werd volledig door Austin Cindric in de Penske Ford Mustang beheerst en telde slechts één neutralisatie voor Michael Munley die in de bandenstapels verdween. Die zou overigens later weer in de wedstrijd terugkeren voordat hij definitief met ophangingsproblemen uitviel. In het tweede segment reden Harrison Burton, Brandon Jones, Ty Gibbs en A.J. Allmendinger aan de leiding. Hier ging de zege naar laatstgenoemde met de Kaulig Chevrolet.

In de openingsfase van de wedstrijd reed Gibbs zelfs nog niet eens in de Top 10 maar een andere pitstrategie bracht hem naar voren en voor de rest van de wedstrijd in de Top 5. Bij elke herstart vond hij wel een weg om Allmendinger, Cindric en Jones te passeren. Ook in het laatste wedstrijdsegment nam Gibbs direct de leiding van zijn teamgenoot Daniel Hemric over. In de 69e ronde moest er geneutraliseerd worden evenals in de 68e ronde toen de auto van Kyle Weatherman vanwege een technisch probleem vlam vatte.

Dit incident leidde tot een geweldige eindsprint tussen Gibbs en Allmendinger richting finish dat in het voordeel van de Toyota-rijder werd beslist.Ty Gibbs kreeg van de fans een staande ovatie maar bleef er bescheiden onder. In de legendarische geschiedenis van Watkins Glen is hij nu de jongste coureur die een Xfinity-wedstrijd op zijn naam wist te schrijven. Ty Gibbs: "Waarschijnlijk was dit met A.J. Allmendinger, Justin Allgaier en Austin Cindric wel de leukste wedstrijd. Die jongens zijn zeer ervaren veteranen in de Xfinity en het betekent nogal wat om tegen ze te racen en ze ook nog eens te verslaan. Ik heb ook wel veel geleerd vandaag."

A.J. Allmendinger: " Ty verrichtte fantastisch werk, een zuivere inhaalmanoeuvre waartegen ik mij niet kon verdedigen. Ik wist hoe goed hij was, in het bijzonder in de carrousel en in de laatste paar bochten. Die auto beschikte aan de achterkant over bijzonder veel grip dat hij goed wist te gebruiken. Gewoon fantastisch werk van hem. Trots op iedereen bij Kaulig Racing. Solide dag maar niet prettig om tweede te worden."Volgende week zaterdag wordt de Pennzoil 150 op de Indianapolis Motor Speedway verreden. Aan deze wedstrijd zullen zowel Loris Hezemans als Giorgi Maggi ondervlag van Hezeberg deelnemen.

2021 Ty Gibbs 1
Ty rookte het rubber eens lekker flink op.

Uitslag
1. Ty Gibbs Toyota 82 ronden
2. A.J. Allmendinger Chevrolet 82 ronden
3. Austin Cindric Ford 82 ronden
4. A.J. Allgaier Chevrolet 82 ronden
5. Harrison Burton Toyota 82 ronden
6. Brandon Jones Toyota 82 ronden
7. Noah Gragson Chevrolet 82 ronden
8. Jeb Burton Chevrolet 82 ronden
9. Justin Haley Chevrolet 82 ronden
10. Sam Meyer Chevrolet 82 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet