Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
DTM

DTM: Start-finishzege Kelvin van der Linde

210807 DTM R1 Zolder Start
Bij de start nam Kelvin van der Linde met de Abt-Audi de leiding en stond die niet meer af

Op Monza deed hij het op zondag, op Zolder deed hij het op zaterdag: pole-position en start-finishzege. Kelvin van der Linde was met zijn Abt-Audi dominant in de DTM. Als eerste rijder dit jaar behaalde hij voor de tweede keer de beste startplaats en voegde daaraan later de tweede zege toe. Mede omdat zijn naaste concurrent, Ferrari-rijder Liam Lawson, al in de eerste ronde betrokken raakte bij een aanrijding en daardoor geen punten scoorde, vergrootte Van der Linde zijn voorsprong als leider in de tussenstand. Zijn Abt-Audi-teamgenoot Mike Rockenfeller eindigde als tweede, Alex Albon werd met de AlphaTauri-Ferrari als derde geklasseerd.

Tekst: René de Boer (vanuit Zolder, Twitter: @renedeboer)
Foto's: DTM/Michael Kunkel

In de kwalificatie kwam Van der Linde al sterk voor de dag. Met zijn tijd van 1:27,054 minuten gaf hij de concurrentie het nakijken, al was het verschil met de als tweede geklasseerde Maximilian Götz (HRT-Mercedes) slechts 0,021 seconden. Daarachter volgden Marco Wittmann met de Walkenhorst-BMW en Alex Albon als de best geklasseerde Ferrari-rijder, maar die had nog een gridstraf van vijf plaatsen te pakken omdat hij tijdens de vrije training van gisteren bij een rode vlag (veel) te snel was. Zo klom Vincent Abril in de tweede HRT-Mercedes op naar de vierde startplaats.

210807 DTM R1 Albon
Albon kreeg een gridstraf van vijf plaatsen, maar werd wel keurig derde

Bij de start van de wedstrijd nam Van der Linde de leiding, terwijl Wittmann bij het aanremmen van de Eerste Linkse de tweede plaats overnam van Götz. Achterin het veld ging Esmee Hawkey in de rondte, maar kon haar race voortzetten. Verderop in de ronde ging het echter mis bij het aanremmen van de chicane voor de Sacramentsheuvel. Juncadella raakte Maini en zorgde daarmee voor een kettingreactie, waarbij ook Liam Lawson betrokken was. Voor Maini en Lawson eindigde de race in de grindbak, Juncadella reed met een zwaar beschadigde auto terug naar de pits en viel daar uit. De safety-car kwam in actie met Van der Linde aan de leiding voor Wittmann, Rockenfeller, Götz, Abril, Muth en Ellis.

In de vijfde ronde werd de race weer vrijgegeven, maar zonder positiewisselingen. Aan het eind van de zesde ronde kwamen de eerste rijders al binnen voor pitstops. In de achtste ronde stopte Van der Linde, die voor Wittmann weer de baan op kwam. Direct daarna verloor Wittmann nog een plek aan Abril. In de elfde ronde maakte Rockenfeller zijn stop en kwam daarna achter Van der Linde, maar voor Abril weer de baan op, een geslaagde 'overcut' van het Abt-team, dat daarmee de eerste twee plaatsen in handen had.

210807 DTM R1 Zolder Finish KvdL
Kelvin van der Linde won, Mike Rockenfeller completeerde het dubbele succes voor Abt Sportsline

In de 14e ronde stopte Albon en liet bij het wegrijden eenmaal de motor van zijn Ferrari afslaan. Hij kwam achter Van der Linde en Rockenfeller weer de baan op. Daarna ontspon zich een leuke strijd, want Albon zette Rockenfeller meer en meer onder druk, maar de Duitser verdedigde met verve en kreeg weer een beetje lucht, toen Albon bij het aanremmen van de chicane achter de paddock teveel onderstuur had en kort via de nooduitgang moest. Uiteindelijk won Kelvin van der Linde voor Rockenfeller, Albon, Abril, Wittmann en de Belgische rijder Esteban Muth, die met zijn Lamborghini, speciaal voor zijn thuisrace uitgevoerd als 'art car' door de Belgische prinses Delphine, heel keurig als zesde eindigde en daarmee zijn beste resultaat tot nu toe in de serie behaalde.

210807 DTM R1 Muth
Esteban Muth eindigde met zijn Lamborghini als zesde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet