Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Battle of the Busch Brothers in Atlanta

Voor de eerste maal sinds lange tijd kwam het op de "Atlanta Motor Speedway" tot een directe confrontatie tussen de Kurt en Kyle Busch. Hier drukten beiden hun stempel op de wedstrijd. Lange tijd bleef de vraag open wie de wedstrijd in zijn voordeel zou weten te beslissen. Uiteindelijk bezorgde Kurt Busch zich met een overwinning het fel begeerde ticket voor de Playoffs.

2021 Battle of the brothers
De Busch Brothers domineerden op de verouderde Atlanta Motor Speedway.


Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/Toyota Racing USA

Battle of the Busch Brothers in Atlanta
Een week voor de wedstrijd werd bekend gemaakt dat de oeroude "old school" baan van de Atlanta Motor Speedway opnieuw geasfalteerd en omgebouwd ging worden. De wedstrijd moest niet vanwege dreigende regen met een Code Rood onderbroken worden maar het loskomende asfalt. 24 jaar geleden was deze baan voor de laatste maal geasfalteerd. Na een korte onderbreking kon de wedstrijd eigenlijk zonder problemen hervat worden.

2021 Asfalt 2
24 Jaar niets meer aan gedaan.

Op het verouderde asfalt startte de lokale held Chase Elliott vanaf pole maar moest in de wedstrijd de leiding al na korte tijd aan Kyle Busch afstaan. Elliott profiteerde niet lang van zijn goed uitgangspositie want hij verremde zich in de pitlane en moest met de Hendrick Motorsports Chevrolet weer aan de staart van het veld aansluiten. Het eerste wedstrijdsegment leverde een 1-2 voor Kyle en Kurt Busch op, terwijl Denny Hamlin in de JGR-Toyota als derde eindigde. In het tweede segment eindigden de Busch Brothers in omgekeerde volgorde. De derde plek werd nu door Hendrick Motorsports-coureur Alex Bowman ingenomen. Voordat aanvang van het laatste wedstrijdsegment werd de wedstrijd ruim twintig minuten onderbroken om het loskomende asfalt te herstellen.

2021 Asfalt 1
En toen brak het asfalt op........

Bij de herstart namen de Busch Brothers opnieuw het heft in handen. Alleen de Hendrick Motorsports-coureurs Kyle Larson en Alex Bowman wisten het tempo van beiden enigszins bij te houden. Bij de allerlaatste stop en longrun onder groen leek de beslissing 50 ronden voor het einde gevallen te zijn. Kurt moest zijn leidende positie aan de JGR-Toyota van zijn jongere broer Kyle afstaan. "Het verkeer" zou Kyle 24 ronden voor het einde aardig opbreken. Hij reed zich vast op Ross Chastain, de Ganassi-teamgenoot van zijn broer die Kurt wel een klein beetje hielp.

2021 Busch Brothers duel
Wat is er mooier dan een duel tussen twee racende broers op het scherpst van de snede?

Kyle Busch gaf zich niet direct gewonnen en probeerde zeven ronden voor het einde zijn broer via de onderste lijn te passeren nadat eerdere missies via de bovenste lijn mislukten. Hij slaagde er even in om zijn broer te passeren maar moest ook deze poging afbreken omdat hij met te hoge snelheid in Turn 3 de muur angstig dichtbij zag komen. En daarmee viel definitief de beslissing. Ross Chastain hielp gewoon zijn teamgenoot voor de cruciale pass.

Voor de inmiddels 42-jarige Kurt Busch betekende het zijn vierde overwinning op Atlanta en de 34e in zijn carrière. Met deze overwinning maakt de voormalige kampioen misschien kans op een zitje voor het volgende seizoen. Het contract tussen Kurt Busch en het team van Chip Ganassi loopt eind dit jaar af. Trackhouse Motorsports van Justin Marks heeft inmiddels het team overgenomen en het is onzeker of er dan nog plek voor Kurt Busch is.

2021 Busch Brothers 1
Felicitaties na afloop tussen beide broers.

Kurt Busch: "We hebben Kyle verslagen! De 42 deed zijn werk als teamgenoot en bood gewoon tegenstand. Op zo'n teamgenoot kan ik niet trotser zijn." Ross Chastain: "Kurt vroeg mij om hulp en ik deed het. Als team hebben we één doel en dit is winnen." Zelf eindigde Ross als 21e. Kurt Busch won met een voorsprong van 1,237 secs.

Kyle Busch moest knarsetandend toegeven dat zijn broer vandaag gewoon beter was. "Ik dacht dat ik hem even had en dit klopte maar de wedstrijd viel niet in ons voordeel uit." Voor de beide Hendrick Motorsports-coureurs werd het een teleurstellende dag. Chase Elliott eindigde als zevende terwijl Kyle Larson voor zijn allerlaatste pitstop wegens te snel rijden bestraft werd. Hij kwam als 18e over de streep. Voordat de Playoffs in september beginnen staan er nog vijf wedstrijden op de kalender. Volgende week racet de NASCAR Cup op de éénmijls oval van New Hampshire.


2021 Kurt doughnut Prachtige afsluiter van Kurt Busch met de Ganassi Chevrolet.

Uitslag: Quaker State 400 Atlanta Motor Speedway
1. Kurt Busch Chevrolet 260 ronden
2. Kyle Busch Toyota 260 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 260 ronden
4. Alex Bowman Chevrolet 260 ronden
5. Ryan Blaney Ford 260 ronden
6. Tyler Reddick Chevrolet 260 ronden
7. Chase Elliott Chevrolet 260 ronden
8. Christopher Bell Toyota 260 ronden
9. Matt Di Benedetto Ford 260 ronden
10. Brad Keselowski Ford 260 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet