Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
TCR Series

WTCR: Tarquini wint race 1, Coronel op podium, Vervisch wint race 2 (lang)

210711 WTCR Coro podium
Tom Coronel behaalde als derde in de eerste race de eerste podiumplaats voor de nieuwe Audi

Routinier Gabriele Tarquini leidde van start tot finish en won zo de eerste van de twee WTCR-races op Motorland Aragón. Voor de Italiaanse Hyundai-rijder was het zijn eerste WTCR-zege sinds april 2019. Mikel Azcona eindgde in eigen land met de Cupra als tweede, terwijl Tom Coronel als derde eindigde en zo de eerste WTCR-podiumplaats voor de dit jaar nieuwe Audi RS 3 LMS binnenhaalde. Uiteraard won Coronel ook de WTCR Trophy voor privérijders. In de tweede race was de overwinning voor de Belgische Audi-fabrieksrijder Frédéric Vervisch, die daarmee na de eerste pole van gisteren ook de eerste zege voor de nieuwe Audi RS 3 liet aantekenen. Thed Björk (Lynk & Co) eindigde als tweede, Gilles Magnus zorgde ervoor dat er twee Belgische Audi-rijders op het podium stonden. Tom Coronel was ditmaal minder fortuinlijk: een technisch defect betekende voor hem het voortijdig einde van de race.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCR/DPPI

210710 WTCR Start R1
Start van de eerste race met Tarquini vanaf pole aan de leiding voor Azcona en Ehrlacher

Het spektakel in de eerste race bleef relatief beperkt. Tarquini maakte optimaal gebruik van zijn pole-position en nam de leiding, voor Azcona en Ehrlacher, die echter al in de openingsronde flink onder druk kwam van Tom Coronel, die in de Audi als vierde was gestart. Aanvankelijk waren Coronels aanvalspogingen nog niet succesvol, maar onze landgenoot, die inmiddels Audi-merkgenoten Magnus en Berthon achter zich had, hield Ehrlacher flink onder druk. Dat leidde tot succes aan het eind van de tweede ronde, waarin Coronel de derde plaats veroverde. Berthon passeerde Ehrlacher eveneens en pakte daarmee de vierde positie. Vooraan reed Tarquini zonder problemen zijn ronden, met Azcona inmiddels op redelijke afstand, maar Berthon was sneller dan Coronel, waarop hij in de zevende ronde de derde plaats kon overnemen.

210711 WTCR Tar R1
Voor Gabriele Tarquini was het de eerste overwinning sinds april 2019

Na tien ronden kwam Tarquini als winnaar over de eindstreep, voor Azcona. Berthon gaf in de slotronde de gewonnen positie weer terug aan Coronel, omdat ook de Fransman er niet meer in was geslaagd om het gat naar Azcona dicht te rijden. Zo werd Coronel als derde geklasseerd en was het eerste podiumresultaat voor de nieuw Audi RS 3 LMS een feit. Berthon werd vierde voor Ehrlacher als beste Lynk & Co-rijder, daarachter volgen met Magnus, Michelisz, Vervisch en Vernay telkens afwisselend een Audi- en een Hyundai-rijder, terwijl Thed Björk de top tien completeerde. De Honda's kwamen er met meer gewicht ditmaal helemaal niet aan te pas: de best geklasseerde Honda-rijder was Guerrieri als 15e.

Zoals Tarquini vanaf pole-position de 'reversed grid'-race controleerde, was pole-sitter Frédéric Vervisch oppermachtig in de trweede wedstrijd. De Belg nam bij de start de leiding voor Thed Björk en Giles Magnus, terwijl Azcona de motor van zijn Cupra liet afslaan. Norbert Michelisz kwam duidelijk snelheid tekort en verloor in de vierde ronde de vierde plaats aan Jean-Karl Vernay. Ook Berthon, Coronel en Tarquini openden de aanval op Michelisz, terwijl iets verder naar voren Björk meer en meer onder druk kwam van Magnus. Korte tijd later strandde de Audi van Coronel als gevolg van een technisch defect, waardoor de safety-car in actie kwam. Berthon en Tarquini hadden inmiddels Michelisz al ingehaald. Bij de herstart kwam de eerste plaats van Vernay niet in gevaar en zo reed de Belg de overwinning naar huis, voor Björk en Magnus. Vernay vergrootte als vierde zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het kampioenschap. Achter hem volgden Berthon, Tarquini en Ehrlacher, Engstler, Huff en Muller.

210710 WTCR Vervisch Magnus
Twee Belgische Audi-rijders op het podium in de tweede race met winnaar Frédéric Vervisch (l.) en Gilles Magnus, die derde werd
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet