Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kyle Busch sluit Xfinity-hoofdstuk met 102e zege op Atlanta af

Mogelijk was de deelname van Kyle Busch aan de Xfinity-wedstrijd op zaterdag waarschijnlijk de allerlaatste. Vijf deelnames dit jaar en vijf overwinningen met de Joe Gibbs Racing Toyota No 54 dit seizoen. En in totaal maar liefst een record aantal van 102 zeges.

2021 Atlanta Start
Start van een historische wedstrijd op de Atlanta Motor Speedway? De allerlaatste deelname van Kyle Busch aan de Xfinity-series?

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Kyle Busch sluit Xfinity-hoofdstuk met 102e zege op Atlanta af
De slotfase verliep niet zonder drama want de laatste 40 ronden was Busch in fel gevecht met zijn teamgenoot Daniel Hemric. Contact tussen beiden, zes ronden voor het einde, betekende dat Hemric in de muur verdween en Busch de leiding nam.

Kyle Busch: "Zo'n overwinning schept weinig voldoening." Net voor de 100e ronde was Hemric erin geslaagd om Busch tijdens een neutralisatie-periode in de pitlane voor te blijven. Vanaf een 14e plek marcheerde Hemric in de 105e ronde richting koppositie. Zonder terrein te verliezen bleef Busch Hemric achtervolgen. In de 119e ronde zorgde een crash van Brandon Jones voor een neutralisatie. En weer verliet Hemric als eerste de pitlane.

2021 Kyle Busch 102 Xfinity-overwinningen voor Kyle Busch. De allerlaatste?

In de 125e ronde werd de wedstrijd hervat waarbij Hemric opnieuw de leiding nam. Busch slaagde er echter niet in om zijn teamgenoot te passeren. 17 ronden voor het einde werd er voor de laatste maal geneutraliseerd en vrijwel iedereen kwam voor vers rubber en brandstof naar binnen terwijl Hemric wederom de leiding nam.

2021 Hemric Busch
Het duel tussen de teamgenoten Daniel Hemric en Kyle Busch eindigde in tranen.

Bij de herstart bevond Hemric zich achter Kyle Weatherman die besloten had om niet de pits in te gaan. Een slechte beslissing voor Weatherman want hij werd zowat door het gehele startveld opgeslokt. Direct nadat er geneutraliseerd werd bevond Busch zich weer achter Hemric. Met nog zes ronden te gaan besloten zowel Busch als Hemric voor de onderste lijn te gaan. Busch probeerde Hemric een push te geven maar laatstgenoemde ging dwars en raakte A.J. Allmendinger. Hemric raakte de muur en werd zo werd van zijn allereerste Xfinity-zege beroofd. Hij werd als 30e geklasseerd.

Kyle Busch: "Eigenlijk wilde ik hem pushen. Maar helaas ging hij een beetje dwars en ik denk dat hij aan de rechterkant ook nog een beetje geholpen werd. Om hem een beetje te helpen besloot ik de herstart achter hem te doen. In zijn totaliteit was het voor onze No 54 Toyota een goede dag maar de No 18 (Hemric) was beter en verdiende de overwinning. Het spijt me voor Denny en zijn crew. Jammer dat het zo uitpakte. Maar zo is het nu eenmaal met herstarts op Atlanta vermoed ik."Voor Busch betekende het zijn allerlaatste Xfinity-overwinning maar "zeg nooit nooit" voegde hij eraan toe.

2021 Busch 102
Voor de allerlaatste maal in Winner's Circle van de Xfinity-series? We betwijfelen het.


Credit Karma Money 250 Atlanta
1. Kyle Busch Toyota 164 ronden
2. Jeb Burton Chevrolet 164 ronden
3. Noah Gragson Chevrolet 164 ronden
4. Justin Haley Chevrolet 164 ronden
5. Ty Dillon Chevrolet 164 ronden
6. Brett Moffitt Chevrolet 164 ronden
7. Ty Dillon Chevrolet 164 ronden
8. Jeremy Clements Chevrolet 164 ronden
9. Sam Meyer Chevrolet 164 ronden
10. Austin Cindric Ford 164 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet