Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Sportscars

Sportscars: Interview met Jean-Marc Finot, directeur Stellantis Motorsport: "We moeten laten zien dat elektrisch ook spannend kan zijn"

210707 Finot portret liggend
Jean-Marc Finot is verantwoordelijk voor alle autosportactiviteiten binnen de Stellantis-groep

Jean-Marc Finot was al verantwoordelijk voor de autosportactiviteiten van de PSA-groep met de merken Citroën, DS en Peugeot. Later kwam daar ook Opel bij en sinds de fusie van PSA met de FCA-groep, waartoe onder andere Fiat, Chrysler, Alfa Romeo, Maserati en Abarth behoren, leidt Finot alle autosportprojecten van het Stellantis-concern. Finot studeerde af aan de Ecole Nationale Superieure d'Arts et Métiers in Parijs en begon in 1986 zijn carrière als ingenieur bij Peugeot. Hij gaf leiding aan diverse afdelingen, ondermeer op het gebied van chassistechnologie en voertuigdyamica. In 2012 werd hij vicepresident voor research, innovatie en advanced engineering bij Peugeot, sinds 2016 geeft hij leiding aan de autosportactiviteiten. De presentatie van de Peugeot 9X8-hypercar was voor AUTOSPORT.NL een perfecte gelegenheid voor een interview met Finot.

Tekst: René de Boer (vanuit Satory, Twitter: @renedeboer)
Foto's: Peugeot Sport

Wat is uw visie op de situatie met de hypercars en de LMDh-prototypes?

"Wij hebben om verschillende redenen voor het LMH-reglement (hypercars, RdB) gekozen. Een van die redenen is de vrijheid van het ontwerp. Er is geen vastgestelde vorm waaraan de auto moet voldoen. Zo lang je maar binnen de grens van een downforce-coëfficiënt van 4 en een luchtweerstandscoëfficiënt van 1 blijft, mag je ontwerpen wat je wilt. Voor ons was dat een goede manier om er zeker van te zijn dat de auto herkenbaar is als een Peugeot en om de designcode van Peugeot in de auto te hebben. Omdat we een autofabrikant zijn, was het ook belangrijk voor ons om een auto te hebben die volledig door Peugeot Sport is ontworpen, in plaats van een auto van een constructeur te kopen en alleen onze interne verbrandingsmotor erin te zetten. Dat was voor ons niet het doel. De hybride-infrastructuur heeft dezelfde architectuur als onze Peugeot 508 Peugeot Sport Engineered als productiemodel. Dezelfde ingenieurs werken aan beide programma's, het was van belang om die verbindingen tussen onze raceauto en onze sportwagen voor op de weg te hebben. Ook was het belangrijk dat we onze accu zelf konden ontwikkelen, want we hebben een joint-venture met TotalEnergies in ACC (Automotive Cells Company), die in de toekomst in Europa toonaangevend op het gebied van accutechnologie moet worden. Dat is een gezamenlijke activiteit met TotalEnergies en Saft. Deze partners wilden we ook voor het raceproject aan boord hebben, dus vele redenen om voor LMH te kiezen. Natuurlijk hadden we voor deze auto de nodige ontwikkelingskosten, omdat we hem zelf ontwikkeld hebben, maar we zijn ervan overtuigd dat de 'running costs' dankzij de manier waarop de auto hebben ontworpen en de efficiëntie die we binnen Stellantis Motorsport hebben, doordat we ook de kwaliteiten van andere afdeling kunnen gebruiken, niet anders zijn dan de 'running costs' in de LMDh-klasse."

Was het besluit ten gunste van de hypercar intern al gevallen voordat de LMDh-optie door de ACO en IMSA werd aangekondigd?

"Nee, die beslissing hebben we na de aankondiging genomen, we hebben beide reglementen geëvalueerd en de keuze voor de hypercar gemaakt."

Hoe loopt het met de integratie van de sportactiviteiten van alle verschillende merken binnen de Stellantis-groep?

"Stellantis Motorsport is wat voorheen PSA Motorsport was (met Peugeot, DS, Citroën en Opel, RdB), want aan de FCA-kant (de Fiat/Chrysler/Alfa-groep) waren er geen grote autosportprogramma's, dus nu zijn we Stellantis Motorsport. Natuurlijk zijn we in contact met onze nieuwe collega's, we denken na over wat andere sportprogramma's zouden kunnen zijn, of dat nu om klantensport gaat of over fabrieksprogramma's of over sportwagens voor op de weg. Besprekingen zijn gaande, maar beslist is er niets."

Is GT's met Maserati ook een optie?

"Op dit moment zijn er geen voorkeuren. Een paar dagen geleden was ik bijvoorbeeld in Vallelunga om eens naar Pure ETCR te kijken. We hebben Formule E (met DS), we hebben WEC (met Peugeot), maar we staan voor alles open. Wat ik wel kan zeggen, is dat in onze strategie autosport een 'business tool' is, een ondersteuning van onze zakelijke activiteiten, en daarbij moeten we ons marktaandeel bij geëlektrificeerde auto's vergroten, hetzij volledig elektrisch, hetzij met hybride, dus we moeten laten zien dat elektrische auto's ook spannend kunnen zijn en rijplezier bieden. Ze rijden soepel, ze hebben een groot koppel al bij lage toerentallen, je kunt het centraal zwaartepunt verlagen voor een beter rijgedrag door het gewicht van de accu's heel laag bij de bodemplaat te plaatsen. We gebruiken autosport om te laten zien dat het bij elektrificatie niet alleen om duurzaamheid gaat, maar dat het ook kan gaan om auto's die heel begerenswaardig kunnen zijn. Dat is de reden dat al onze autosportprogramma's elektrisch zijn, of dat zullen worden."

Zou het wat zijn om Alfa Romeo met een echt fabrieksprogramma in de autosport te laten terugkeren, in plaats van alleen maar de merknaam zoals nu in de Formule 1?

"We praten over Alfa Romeo, maar ook over Fiat, over Abarth, over Dodge... Wat we moeten nagaan, is wat het DNA van de merken is, als het gaat om 'story telling'. We kijken naar projecten als we goede redenen hebben om te denken dat we competitief zijn, want het gaat tenslotte om autosport, maar we moeten ook de effectiviteit op het gebied van marketing van series of kampioenschappen en die vergelijken met andere marketinginstrumenten."

De toekomst van de lange-afstandsracerij ziet er erg goed uit, met diverse fabrikanten die hun deelname al hebben aangekondigd of naar mogelijkheden kijken. Een goed tijdstip om hierbij betrokken te zijn?

"Ja, absoluut! We hebben anderhalf jaar geleden de keuze gemaakt voor het WEC voor Peugeot als merk en dat was een goed tijdstip. Lange-afstandsracen zit in het DNA van Peugeot en we moeten onze elektrische aandrijflijn met hybride-technologie ontwikkelen, dus er was technische ondersteuning, maar we hebben ook ondersteuning vanuit de marketing voor onze nieuwe Peugeot 508 Peugeot Sport Engineered. Met de veranderingen in het reglement met een flinke vermindering van de kosten in vergelijking met de vroegere LMP1 bereikte de marketingeffectiviteit van het WEC het verwachte niveau, waarmee aan een aantal doelstellingen werd voldaan en dat was de reden waarom wij het besluit genomen hebben. We geloven dat we daarmee goed zaten, want sinds onze aankondiging zijn er ook andere autofabrikanten bij gekomen of zullen nog in dit kampioenschap stappen. Nooit eerder waren er in de lange-afstandsracerij zoveel officieel deelnemende fabrikanten. Zelfs in de gouden tijden, aan het eind van de jaren zestig of in de jaren negentig, waren er niet zoveel fabrikanten!"

210707 Peugeot auto

Wat was uw reactie toen u voor het eerst hoorde van het idee om een raceauto zonder achtervleugel te bouwen?


"Dat is niet helemaal zoals we het hebben aangepakt. We moeten voldoen aan een bepaalde specificatie ten aanzien van downforce en efficiëntie, en we doen wat we kunnen doen! De manier van communicatie naderhand is interessant, want er is geen achtervleugel en dat is nieuw, maar de reden is gewoon dat we het kunnen doen, op basis van de 'fluid dynamics', en nu moeten we het circuit op om te kijken of dat klopt. Maar op basis van de berekeningen is het op dit moment niet nodig om een achtervleugel te hebben."

Heeft de ACO hieraan gedacht, of waren ze ook verrast?

"Ik denk niet dat ze hieraan gedacht hebben. Maar het is interessant en ook om deze reden denken we dat dit reglement heel doordacht is, want het is heel open en met een open reglement als dit kun je bepaalde innovaties invoeren die je bij de gebruikelijke reglementen, waarin je aan bepaalde voorschriften qua ontwerp moet voldoen en zo, nooit zou hebben. Ik denk dat het goede is, dat we met een wit vel papier konden beginnen, terwijl Toyota, dat al lange tijd in de LMP1 racete, bepaalde modules moest meenemen en ook een manier van denken heeft die vanuit de LMP1 komt. Dat is natuurlijk niet per definitie negatief: ik zou ook best een paar technische elementen vanuit de LMP1 willen hebben! Bovendien moeten we ook ervaring opbouwen in de lange-afstandsracerij, want we nemen het op tegen tegenstanders die al tien, twaalf of zelfs 70 jaar actief zijn op de lange afstand en daarmee dus ook veel ervaring hebben, dus we zijn nog erg bescheiden!"
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet