Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kyle Busch wint economy run Pocono. Zegeserie Hendrick Motorsports gestopt

Ondanks een auto in de vierde versnelling en een alternatieve strategie wist Kyle Busch op Pocono zijn tweede seizoenszege te behalen. De JGR Toyota-coureur stopte ook de zegeserie van Hendrick Motorsports dat de afgelopen weken maar liefst zes achtereenvolgende overwinningen behaalde.

2021 Pocono R2
Brad Keselowski wordt door teamgenoot Ryan Blaney geholpen maar onder druk van de JGR Toyota's en HMS Chevrolets.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR/Toyota Racing USA

Kyle Busch wint Economy run Pocono. Zegeserie Hendrick Motorsports gestopt
Tweemaal een dramatische slotfase op Pocono. Afgelopen zaterdag won Alex Bowman in de allerlaatste ronde nadat zijn Hendrick Motorsports-teamgenoot Kyle Larson met een klapband geconfronteerd werd. De tweede wedstrijd op Pocono die 10 ronden zondag tien ronden meer telde eindigde in een Economyrun waarbij in de slotfase meerdere deelnemers voor een z.g. "splash/dash" stop naar binnen moesten. Gedurende het tweede wedstrijdsegment lag Busch geruime tijd op kop maar kreeg met versnellingsbakproblemen te kampen. De vierde versnelling bleef hangen. Er moest een ingenieur aan te pas komen om Busch te overtuigen om toch door te gaan.

2021 Busch winaar Eindelijk een tweede zege voor Kyle Busch in de JGR Toyota.

Omdat een groot aantal rijders werd vanwege een overstap naar de reserve-auto voor de wedstrijd van zondag naar de staart van de grid terugverwezen waaronder Anthony Alfredo, Ross Chastain, Cole Custer, Kyle Larson, Corey Lajoie, Ryan Newman en Ryan Preece terwijl Justin Allgaier de eerder op de avond de in de Xfinity-series gecrashte Justin Haley verving.
Voor de tweede wedstrijd mocht Chris Buescher met zijn SHR-Ford vanaf pole vertrokken maar evenals gisteren werd Anthony Alfredo het slachtoffer van een klapband na een touché met de muur. En ook bij de Trucks kende Alfredo weinig succes want ook daar moest hij al na twee ronden opgeven.

Na de herstart in de zesde ronde nam Chris Buescher de leiding maar werd ironisch genoeg al snel door Michael McDowell gepasseerd en wel in de auto waarmee Buescher in 2016 zijn enige Cup-zege op Pocono wist te behalen. Het eerste wedstrijdsegment kwam op naam te staan van Martin Truex Jr. gevolgd door Aric Almirola, Brad Keselowski, Ryan Blaney en Bubba Wallace.


2021 Bowman
Alex Bowman reed een groot aantal ronden aan de leiding maar verslikte zich in het brandstofverbruik.

Terwijl Truex Jr. besloot om tussen beide wedstrijdsegmenten naar binnen te gaan besloten Ryan Blaney en Brad Keselowski (die zo goed als zeker naar Roush Fenway Racing overstapt) dit niet te doen terwijl Kyle Larson na contact met de Toyota van Denny Hamlin wat lichte schade opliep. In de 35e ronde werd de wedstrijd vrij gegeven met Keselowski en Bell op kop. Penske-coureur Brad Keselowski reed ruim dertien ronden aan de leiding terwijl vele andere deelnemers zijn voorbeeld volgden.

Na deze stop kreeg Kyle Busch de leiding in handen maar ging in de 73e ronde met versnellingsbak problemen naar binnen. Een teamlid wist Busch na een check-up in de cockpit te overtuigen om de wedstrijd te continueren. Daarna nam de Toyota van Bubba Wallace voor drie ronden de kop. Het tweede segment kwam op naam van William Byron gevolgd door Denny Hamlin, Brad Keselowski, Christopher Bell, Chase Elliott, Martin Truex Jr., Kurt Busch, Aric Almirola en Ross Chastain.


2021 R2
Start van R2 met een omgedraaide startgrid.

William Byron en Denny Hamlin namen bij aanvang van het derde segment de kop. Maar een klapband van Erik Jones zorgde voor contact met Cole Custer en een onderbreking wegens "debris" Byron besloot om naar binnen te gaan terwijl Christopher Bell en Chase Elliott achter de pace-car bleven circuleren.

De herstart volgde in de 96e ronde en Alex Bowman nam opnieuw de leiding. Ganassi-coureur Ross Chastain ging bij Christopher Bell in de aanval maar moest met een lekke band naar binnen. Twee ronden later ging Bell wel erg dwars hetgeen in contact met Chase Elliott resulteerde. Beide rijders moesten naar binnen maar de wedstrijdleiding greep niet in. Vervolgens ging Bowman in de 114e ronde naar binnen waardoor Keselowski de kop overnam. Vanaf de 114e ronde reden zowel Alex Bowman als Brad Keselowski geruime tijd op kop.

2021 Hamlin Stop
Hamlin moest in de slotfase toch nog naar binnen.

Met nog negen ronden te gaan reed Alex Bowman op kop maar de HMS-coureur moest vier ronden voor het einde voor een "splash/dash" naar binnen en zou als twaalfde eindigen. Daarna kwam de leiding in handen van Denny Hamlin en Kyle Busch. Maar ook Hamlin zou het niet redden en moest voor een "splash/dash" naar binnen.

Hamlin kwam als 14e over de streep. Daarna lag de weg vrij voor Kyle Busch die in zijn JGR-Toyota met de laatste druppel in de tank als eerste over de streep kwam. Voor Busch betekende het na Kansas zijn tweede seizoenszege en de zesde op Pocono. Ook erg sterk was het optreden van Bubba Wallace die als vijfde over de finish kwam. Kyle Larson eindigde als tweede gevolgd door Brad Keselowski en Kevin Harvick.Volgende week keert de NASCAR-Cup voor het eerst in 65 jaar terug naar Elkhart Lake. Tim Flock won in 1956 deze wedstrijd.

2021 Kyle Busch winnaar
Tweede seizoensoverwinning in Pocono voor Kyle Busch.


Uitslag Explore the Pocono Mountains 350
1. Kyle Busch Toyota 140 ronden
2. Kyle Larson Chevrolet 140 ronden
3. Brad Keselowski Ford 140 ronden
4. Kevin Harvick Ford 140 ronden
5. Bubba Wallace Toyota 140 ronden
6. Ryan Blaney Ford 140 ronden
7. Alex Bowman Chevrolet 140 ronden
8. Ryan Preece Chevrolet 140 ronden
9. Tyler Reddick Chevrolet 140 ronden
10. Joey Logano Ford 140 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet