Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR Xfinity: Zege voor Austin Cindric op Pocono. Loris Hezemans maakt opnieuw indruk

Regerend kampioen Austin Cindric behaalde op Pocono zijn tweede seizoensoverwinning en de 12e in zijn carriere. Cindric sloeg in de tweede wedstrijdhelft toe nadat het eerste gedeelte door de Toyota's van Harrison Burton en Daniel Hemric werd beheerst. Burton spinde uit de wedstrijd en Hemric kwam als zesde over de streep. Maar weer een uitstekend optreden voor Loris Hezemans die als 27e over de streep kwam.

2021 Start Pocono
Start in Pocono met voor de tweede maal een Nederlander in de Xfinity-series.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Zege voor Austin Cindric op Pocono. Loris Hezemans maakt opnieuw indruk
Loris Hezemans maakte op Pocono bij zijn tweede Xfinity-optreden dit seizoen opnieuw indruk. De Nederlander reed van P39 een bijna foutloze wedstrijd en kwam als 27e over de streep. In de beginfase bevond Loris zich zelfs op P21. De Nederlander maakte in de beginfase alleen een klein foutje in de pitlane door zijn pitbox voorbij te rijden. Ondanks een aanlopend achterspatbord besloot de Nederlander in de slotfase toch wat risico te nemen en geen pitstop meer te maken.

Vanwege de Corona-maatregelen kan er bij de verschillende NASCAR-evenementen nog steeds gekwalificeerd of getraind worden en moest Loris op basis van zijn vorige resultaat achteraan beginnen. De wedstrijd leverde een overwinning op voor regerend kampioen Austin Cindric die in de slotfase nog even onder druk van de jonge Ty Gibbs kwam te staan. Influencer Sam Mayer maakte in de openingsfase eveneens een uitstekend debuut maar viel door gebrek aan ervaring steeds verder terug en kwam als 18e over de streep.

De wedstrijd van Loris
Vanaf een 39e plek proftiteerde Loris Hezemans van de eerste neutralisatie veroorzaakt door Sam Mayer die na een touché van Santino Ferrucci de muur raakte. Daardoor won de Nederlander maar liefst negen plekken. In de 17e wedstrijd werd de wedstrijd opnieuw vrijgegeven met beide Toyota's van Harrison Burton en Hemric op kop. Loris won bij die herstart direct twee posities maar moest die na één ronde alweer aan de Toyota's van David Starr en Jesse Little prijsgeven.

2021 Harrison Burton 1
Harrison Burton gooide de wedstrijd gewoon weg.

Door een stop bij een verkeerde pitbox moest de Nederlander vanaf P38 weer opnieuw beginnen.Direct na de herstart een harde klap van Justin Haley die na een touché van debutant Sam Mayer de muur raakte en vervolgens ook nog eens door de Chevrolet van Ryan Vargas geraakt werd. Haley kon de auto ongedeerd verlaten maar moest wel even tot zichzelf komen. Het incident tussen Haley en Mayer leverde een kortstondige Code Rood op.

Het eerste wedstrijdsegment kwam op naam van Harrison Burton te staan. De herstart volgde in de 27e ronde met Justin Allgaier op kop gevolgd door de beide Toyota's van Daniel Hemric en Harrison Burton met Loris op P33. De Nederlander wist direct drie posities goed te maken. In de 32e ronde nam de JGR-Toyota van Hemric opnieuw de leiding. In de 35e ronde zorgde Harrison Burton na een spin voor een derde neutralisatie.

Dit incident bracht Loris met een paar goede aanpassingen zelfs terug op P21! Het tweede wedstrijdsegment kwam op naam te staan van Ty Gibbs met de No54 JGR Toyota, gevolgd door Noah Gragson, Brandon Jones, Myatt Snider, Riley Herbst, Austin Cindric, Jeb Burton, A.J. Allmendinger, Jos Berry en Justin Allgaier.

Ty Gibbs nam bij de herstart in de 43e ronde direct de leiding gevolgd door Austin Cindric, Noah Gragson, Jeb Burton, Myatt Snider, Justin Allgaier, A.J. Almmendinger, Brendon Brown, Michael Annett, Brett Moffitt. Een spin van Riley Herbst zorgde wederom voor een neutralisatie met Loris op P25. Net voor de spin van Herbst moest Gibbs zijn eerste positie aan Austin Cindric afstaan.

2021 Justin Allgaier
Derde plek voor Justin Allgaier.

Na de herstart in de 49e ronde nam de Chevrolet van Noah Gragson de leiding gevolgd door Austin Cindric, Ty Gibbs, Myatt Snider, Brandon Brown, Justin Allgaier, Jeb Burton, A.J. Allmendinger, Sam Mayer en Daniel Hemric. Hezemans P25. 35 ronden voor het einde kwamen A.J. Allmendinger en Myatt Snider openden in de 55e ronde de pitwindow. In de 60e ronde maakte Loris zijn allereerste pitstop onder groen in de Xfinity-series en die verliep perfect. Daarna bevond Loris zich op P33

Hemric verspeelt zijn kansen
In de 70e ronde kwam de leider in de wedstrijd, Daniel Hemric, voor zijn laatste reguliere stop naar binnen en liet alle vier banden vervangen en werd voor de tweede maal bestraft wegens te snel rijden in de pitlane en verspeelde daarmee definitief zijn kansen op de eindzege. Stand in de 75e ronde, Austin Cindric, Ty Gibbs, Justin Allgaier, Ryan Sieg, Noah Gragson, A.J. Allmendinger, Brandon Jones, Jeb Burton, Brett Moffitt, Myatt Snider. Hezemans P30.

Niet alleen Daniel Hemric verspeelde zijn kansen maar ook JR Motorsports debutant Sam Mayer, die in de 60e ronde zijn pitbox voorbij reed. Resumerend was het voor de Nederlander wederom een leerzaam optreden waarbij hij tijdens zijn tweede Xfinity-wedstrijd dit seizoen voor de tweede maal het zwart-wit geblokt zag! Een perfecte stop onder groen en niet bij incidenten van anderen betrokken. Een wedstrijd met duidelijk zichtbare progressie. (later meer)

Uitslag Pocono Green 225
1. Austin Cindric Ford 90 ronden
2. Ty Gibbs Toyota 90 ronden
3. Justin Allgaier Chevrolet 90 ronden
4. Noah Gragson Chevrolet 90 ronden
5. A.J.Allmendinger Chevrolet 90 ronden
6.Daniel Hemric Toyota 90 ronden
7. Brandon Jones Toyota 90 ronden
8. Jeb Burton Chevrolet 90 ronden
9. Josh Berry Chevrolet 90 ronden
10. Myatt Snider Chevrolet 90 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet