Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Bandendrama voor Kyle Larson. Alex Bowman wint eerste wedstrijd Pocono

Een double-header voor de Cup op Pocono dit weekend. Het team van Hendrick Motorsports is duidelijk de maatstaf in 2021. Kyle Larson leek op een derde overwinning af te stevenen. Larson had er 19 ronden voor nodig om zijn teamgenoot Alex Bowman te passeren. In het zicht van de finish klapte de linker voorband van de HMS Chevrolet. Bowman profiteerde en bezorgde het team van Hendrick Motorsports de zesde seizoensoverwinning. Kyle Larson eindigde als negende.

2021 Larson
 Voorlopig geen vier achtereenvolgende overwinningen voor Kyle Larson......

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Bandendrama voor Kyle Larson. Alex Bowman wint eerste wedstrijd Pocono
Kyle Larson leek gedurende lange tijd sinds 2007 de eerste coureur sinds Jimmie Johnson te worden. Die behaalde toen vier achtereenvolgende overwinningen.De Pocono Organics CBD 325 leverde een verrassende overwinning voor Hendrick Motorsports-coureur Alex Bowman op. Drie ronden voor het einde passeerde Kyle Larson zijn Hendrick Motorsports-teamgenoot maar zag in het zicht van de finish een vierde seizoensoverwinning in rook opgaan. Bij de laatste herstart besloot Larson achter Kyle Busch te starten i.p.v. de binnenkant. Een plek die doorgaans aan de auto op P2 wordt gegeven.

2021 Busch
Kyle Busch won vrij gemakkelijk het eerste wedstrijdsegment.

Teamgenoot Bowman startte echter vanuit die positie. Polesitter Larson beschikte vrijwel de gehele dag over de snelste auto en ging de laatste 20 ronden een mooi duel met zijn teamgenoot Bowman aan. Met nog drie ronden te gaan ging Larson definitief aan zijn teamgenoot voorbij en een vierde zege leek binnen handbereik te liggen.In Turn 2 begonnen de problemen met de rechter voorband en in Turn 3 klapte hij. Bowman ging in de allerlaatste bocht aan zijn teamgenoot voorbij en pakte een onverwachte overwinning. Kyle Busch eindigde als tweede gevolgd door Bowman's teamgenoot William Byron.

2021 Chase Elliott
Regerend kampioen Chase Elliott ditmaal niet zo sterk als zijn teamgenoten.

De Busch Brothers pakten ieder een wedstrijdsegment.Kyle Busch schreef na 25 ronden het eerste op zijn naam nadat Cole Custer (Stewart Haas Ford) met een crash voor de eerste neutralisatie had gezorgd. De crash ontstond door een misverstand met merkgenoot Brad Keselowski. Het tweede wedstrijdsegment kwam op naam van Kurt Busch die over dezelfde strategie als Joey Logano beschikte.

Kyle Busch nam bij aanvang van het derde segment de leiding maar twee ronden werd hij door Larson gepasseerd. Met nog iets meer dan veertig ronden te gaan kwamen Kevin Harvick en Martin Truex Jr. beiden als eerste naar binnen. Larson volgde in de 91e ronde voor zijn allerlaatste stop. Dit betekende dat zowel Kyle Busch als Denny Hamlin kortstondig op kop reden. Zowel Austin Dillon als Matt DiBenedetto werden beiden voor incidenten in de pitlane met een "drive-through" bestraft.

2021 Larson koploper Kyle Larson was sterk in de laatste 19 ronden.

Bij de laatste pitstopcyclus kwam Michael McDowell in de 103e ronde aan de leiding. Vorig jaar reed McDowell onder dezelfde wedstrijdomstandigheden overigens op kop. Het duurde slechts vier ronden toen er wegens "debris"(ofwel brokstukken) werd geneutraliseerd. In totaal reed Alex Bowman in de 130 ronden tellende wedstrijd 16 ronden aan de leiding en betekende dit de vijfde Cup-overwinning in zijn carriere en de eerste op Pocono. Larson reed één ronde minder aan de leiding. Voor de tweede wedstrijd op zondag wordt voor de eerste 20 gebruik gemaakt van een omgedraaide grid volgorde en mag Chris Buescher (Roush Fenway Racing) vanaf pole vertrekken.

2021 Bowman
Alex Bowman kreeg de zege op een presenteerblaadje.

Kyle Larson na zijn verplichte bezoek aan het medisch centrum: " Ik vind het jammer dat we deze overwinning niet behaald hebben. Cool dat Alex het nog deed om de streak van Mr. Hendrick gaande te houden. Ik baal ervan dat we HendrickCars. com niet in Victory Lane gekeregen hebben maar zullen zondag proberen om aan een nieuwe reeks te beginnen."

Kyle Busch: " We waren een tikkeltje langzamer dan Larson en konden hem tegenhouden. Ook de No 48 Bowman deed dit maar uiteindelijk passeerde hij hem wel met 20 wagenlengtes of zoiets. Bovendien hadden wij moeite in "het verkeer" en we hebben onvoldoende in huis om hier doorheen te komen. Iedereen hier hindert elkaar maar ons een beetje extra." Larson vertrekt voor de tweede wedstrijd op zondag met de reserve-auto en zal achteraan moeten starten.


2021 Bowman winnaar
Alex Bowman verrassend winnaar.

Uitslag Pocono Organics 325
1. Alex Bowman Chevrolet 130 ronden
2. Kyle Busch Toyota 130 ronden
3. William Byron Chevrolet 130 ronden
4. Denny Hamlin Toyota 130 ronden
5. Ryan Blaney Ford 130 ronden
6. Kurt Busch Chevrolet 130 ronden
7. Joey Logano Ford 130 ronden
8. Kevin Harvick Ford 130 ronden
9. Kyle Larson Chevrolet 130 ronden
10. Brad Keselowski Ford 130 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet