Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kyle Busch behaalt 100e Xfinity-zege in Nashville Tennessee

Een uniek record voor Kyle Busch.Tijdens de Tennessee Lottery 250 vestigde de JGR-Toyota op zaterdag een uniek record. In de Xfinity-series is de JGR-rijder de allereerste coureur die 100 overwinningen wist te behalen. Op de eeuwige ranglijst staat Mark Martin met 49 overwinningen als tweede genoteerd.

2021 Start
Start van een historische wedstrijd in Tennessee.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Kyle Busch behaalt 100e Xfinity-zege in Nashville Tennessee
JGR-coureur Kyle Busch schreef zaterdag op de Nashville Superspeedway autosportgeschiedenis door zijn 100e Xfinity-zege te behalen. Zeventien jaar geleden behaalde Busch op Richmond Raceway zijn allereerste Xfinity-zege en 17 jaar later de 100e. Op de eeuwige ranglijst verbeterde Busch het record van Mark Martin (49 overwinningen) In de NASCAR-geschiedenis is Busch de derde coureur die driecijferige overwinningen op zijn CV heeft staan. De legendarische Richard Petty staat met 200 Cup-overwinningen bovenaan en David Pearson haalde maar liefst 105 zeges.

Voor de tweede achtereenvolgende week wist Kyle Busch Kaulig-veteraan Justin Allgaier na een aantal herstarts achter zich te houden. Busch versloeg Allgaier met een voorsprong van 1.111 secs. In drie starts dit seizoen behaalde Busch drie overwinningen. Het was overigens de tweede maal dat hij vanaf pole wist te winnen. Justin Allgaier liet echter wel duidelijk weten dat hij eigenlijk een beetje baalde om telkens als tweede achter Busch te eindigen.

2021 Allgaier
Justin Allgaier is het eigenlijk beu om tweede viool te spelen.

Justin Allgaier: "Telkens tweede worden is gewoon..... ik ga er niet om liegen. Toen ik van Kyle de leiding overnam dacht ik wel dat ik weg kon rijden. Maar bij al die herstarts op het einde had hij mij gewoon in zijn greep. En ook het feit dat ik "loose" was, maakte het verschil. We beschikten gewoon niet meer over voldoende snelheid. Ik ben wel trots op mijn team die voor de tweede achtereenvolgende week een snelle auto naar het circuit bracht. Wij blijven gewoon doorgaan."

Overigens was het zaterdag de eerste maal sinds 2011 dat er weer op 1.333 mijls baan van Nashville geracet werd. Harrison Burton eindigde voor het team van Joe Gibbs als derde terwijl Allgaier's teamgenoot Josh Berry een productieve dag had. In het eerste segment startte hij als 22e en eindigde als achtste. Een slecht getimede stop in de slotfase van de wedstrijd leverde een ronde achterstand op. Uiteindelijk kwam Berry tijdens zijn thuiswedstrijd vierde over de finish. Zijn vijfde Top 5 in 13 races dit seizoen.

Austin Cindric won het openingssegment maar raakte in de slotfase bij een crash betrokken waardoor hij als 32e geklasseerd werd. Ondanks die crash blijf Cindric wel leider in de tussenstand van het kampioenschap.

2021 Busch Hemric Cindric Busch, Hemric en Cindric in duel.

Austin Cindric: " Een flinke klapper op start/finish. Na de trainingen hadden we vooruitgang geboekt maar de wegligging werd steeds minder. Wel heb ik weer veel geleerd vandaag. Het was gewoon onze dag niet."

Het team van Kaulig Racing maakte de afgelopen week al bekend dat zij met Justin Haley in 2022 een overstap naar de Cup maken. A.J. Allmendinger zal voor het team een part-time schema afwerken. Kyle Busch Motorsports dat in de Truckseries actief is zou volgens ingewijden volgend jaar eveneens een stap naar de Cup overwegen.


2021 Historische wedstrijd De gewonnen gitaren werden door Busch meestal kapot gesmeten. Deze echter niet. Die krijgt een ereplek. Tevens won hij ook het tweede wedstrijdsegment.

Uitslag Tennessee Lottery 250
1. Kyle Busch Toyota 189 ronden
2. Justin Allgaier Chevrolet 189 ronden
3. Harrison Burton Toyota 189 ronden
4. Josh Berry Chevrolet 189 ronden
5. A.J. Allmendinger Chevrolet 189 ronden
6. Brandon Jones Toyota 189 ronden
7. Jeb Burton Chevrolet 189 ronden
8. Noah Gragson Chevrolet 189 ronden
9. Austin Hill Toyota 189 ronden
10. Riley Herbst Ford 189 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet