Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
IndyCar

Indycar: VeeKay gaf uitleg over zijn val

Rinus VeeKay ditmaal ten gevolge van een sleutelbeenbreuk op Road America als toeschouwer aanwezig. De Nederlander verwacht op 4 juli a.s. gewoon weer terug in de cockpit te zijn.

2021 VeeKay2
VeeKay komt dit weekend op Road America niet in actie maar is wel nauw bij het team betrokken.

Tekst Willem J. Staat
Foto Indycar

VeeKay gaf uitleg over zijn val
VeeKay is dit weekend helaas niet in de cockpit aanwezig maar de Nederlander gaf wel uitleg over zijn val. VeeKay verklaarde dat hij op een gewoon recht fietspad reed toen hij plotseling over het stuur werd gegooid. In een poging om niet met zijn gezicht op de grond te belanden verklaarde VeeKay dat hij zijn lichaam draaide en op zijn rug en linkerarm landde waarbij zijn sleutelbeen gebroken werd.

Deze week werden er acht schroeven in zijn sleutelbeen geplaatst maar VeeKay draagt geen mitella of gips om de verwonding te beschermen. Artsen verklaarden dat zachte bewegingen van arm en schouder zullen helpen om de arm los te houden terwijl hij geneest. De medici hebben een incisie(snede) gemaakt in een gebied dat geen invloed zou hebben van het aan- of uittrekken van het HANS systeem zodra hij naar de cockpit terugkeert.

Tweevoudig kampioen Josef Newgarden liep in 2016 een soortgelijke blessure op de Texas Motor Speedway op. Direct bij zijn comeback op Road America eindigde Josef destijds als achtste voor het team van Ed Carpenter Racing en won de daaropvolgende wedstrijd in Iowa. VeeKay zocht daarop contact met Josef die wel enkele waardevolle tips had.

"De dokter zei dat een comeback op Mid Ohio een goede doelstelling is. Exact vijf jaar geleden brak Josef Newgarden ook zijn sleutelbeen net voor deze wedstrijd en vijf dagen na de operatie reed hij alweer. Hij vertelde mij dat er goed mee om te gaan was. Ik ben geen jaloers persoon maar nu ben ik het toch wel nu ik al mijn collega's aan het werk zie. Voor het team voel ik me slecht want tot nu toe was het fantastisch." Als vervanger trok het team Oliver Askew aan, die vorige week ook al zonder voorbereiding bij Arrow Mclaren SP voor de geblesseerde Felix Rosenqvist inviel." Tijdens de eerste trainingssessie op vrijdag liet Askew de negende tijd noteren.

2021 Askew 1
Oliver Askew, voormalig concurrent uit het Road to Indy programma neemt dit weekend de plek van VeeKay in.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet