Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kyle Busch behaalt 99e Xfinity-overwinning in Texas

Kyle Busch behaalde zaterdagavond zijn 99e Xfinity-overwinning op de Texas Motor Speedway. Voor Busch betekende het tevens zijn tiende zege op deze oval. Zesmaal reed hij in een totaal van 171 ronden aan de leiding hier. Ook won Busch bij de allereerste roadcourse op Austin enkele weken geleden. Nog één race en dan heeft hij het unieke record van 100 wedstrijden in deze serie op zijn CV staan. Nu is de hamvraag. Gaat Busch door met de Xfinity of stopt hij?


2021 Brandon Jones Busch start
Brandon Jones en Kyle Busch bepaalden het gezicht van de wedstrijd in Texas.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Kyle Busch behaalt 99e Xfinity-overwinning in Texas
Vanaf een veertiende startplek wist Busch de wedstrijd op zijn naam te schrijven. A.J. Allmendinger(Kaulig Racing) vertrok vanaf pole en reed de eerste zes ronden aan de leiding die al snel werd overgenomen door Brandon Jones(JGR Racing). Tot aan de Competition Caution behield Jones de kop. In het eerste wedstrijdsegment reed Busch kortstondig aan de leiding voordat hij door Austin Cindric en Daniel Hemric werd gepasseerd.

2021 Allmendinger A.J. Allmendinger reed in de openingsfase op kop

Het tweede segment werd volledig door Kyle Busch gedomineerd. Er was slechts één incidentje toen Jeb Burton na contact met Josh Berry van de baan spinde. Het slotsegment werd gekenmerkt door maar liefst zes neutralisaties en de nodige crashes. Wel waren de JGR Toyota's gewoon dominant als Busch, Burton en Hemric met regelmaat van positie wisselden. Justin Allgaier doorbrak heeft JGR-feestje door na een herstart in de 117e ronde de leiding te nemen. Een spin van Jones in de 139e ronde zorgde voor een neutralisatie.

In totaal reed Justin Allgaier 23 ronden aan de leiding maar was niet bij machte om die na drie herstarts naast Kyle Busch te behouden. Kyle Busch: " Op een gegeven moment was ik een voorsprong aan het opbouwen en ik had zoiets van dit O, dit gaat gemakkelijk worden. Het was nogal moeilijk om hem achter me te houden omdat wij zo gelijk waren. Alleen bij het dubbelen van het verkeer had er wel eens een beslissing kunnen vallen. Bij de laatste twee herstarts koos Busch telkens de binnenwaartse lijn waarbij tweemaal een push van Austin Cindric kreeg. Austin Cindric: "Hij ging toch niet voor de punten en dit speelde mij wel in de kaart. " Anderzijds was dit nu exact de auto die Busch achter hem nodig had.

2021 Noah Gragson
Noah Gragson voert een groepje auto's aan maar speelde geen rol in deze wedstrijd.

Met nog 29 ronden te gaan was er wel een heel erg twijfelachtige neutralisatie toen Jones "loose" was en in Turn 4 spinde zonder iets te raken maar verwierf snel de controle over zijn Toyota terug. Een zware crash van Harrison Burton in de 163e ronde zorgde voor een laatste neutralisatie waardoor de wedstrijd verlengd moest worden. Overigens won Burton in oktober vorig jaar hier.

Inmiddels heeft Busch het dubbele aantal overwinningen van Mark Martin(49) en Sam Ard(50) behaald. Busch heeft altijd gezegd als hij de 100 zou behalen hij met de Xfinity zou stoppen. Kyle Busch twijfelt nu in ieder geval en vindt dat hij er toch maar eens met teameigenaar Joe Gibbs over moet hebben."

2021 Kyle Busch winnaar
Nog één wedstrijd en dan het magische aantal van 100 Xfinity-overwinningen. Stopt Busch nu wel of niet?

Uitslag Alsco Uniforms 250 Texas Motor Speedway
1. Kyle Busch Toyota 171 ronden
2. Justin Allgaier Chevrolet 171 ronden
3. Austin Cindric Ford 171 ronden
4. Daniel Hemric Toyota 171 ronden
5. Brandon Jones Toyota 171 ronden
6. A.J.Allmendinger Chevrolet 171 ronden
7. Noah Gragson Chevrolet 171 ronden
8. Brett Moffitt Chevrolet 171 ronden
9. Justin Haley Chevrolet 171 ronden
10. Michael Annett Chevrolet 171 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet