Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Tweede achtereenvolgende overwinning Kyle Larson. 270e zege voor Hendrick Motorsports

Een roadcourse-overwinning stond nog niet op de CV van Hendrick Motorsports-coureur Kyle Larson. Gisteren werd de erelijst van het succesvolle Hendrick Motorsports-team opnieuw uitgebreid. Larson was duidelijk de man van de wedstrijd op Sonoma.

2021 Start Sonoma
Start van een mooie NASCAR Cup-wedstrijd op de roadcourse van Sonoma.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

Tweede achtereenvolgende overwinning Kyle Larson. 270e zege voor Hendrick Motorsports
Ondanks een aantal incidenten in de slotfase van de wedstrijd wist Kyle Larson zijn teamgenoot Chase Elliott en drievoudig Sonoma winnaar Martin Truex Jr. achter zich te houden. Larson behaalde zijn op Sonoma zijn derde seizoensoverwinning en de negende in zijn carrière. Voor het team van Hendrick Motorsports betekende het overigens ook de vierde achtereenvolgende dubbeloverwinning. In 2014 gebeurde dit bij Hendrick Motorsports voor het laatst. Tevens de 270e zege voor het team waardoor het record op de eeuwige ranglijst opnieuw werd uitgebreid.

2021 Flyover
De traditionele Fly-over voorafgaande aan de wedstrijd. Ditmaal waren het "De Patriots"

Na de overwinning tijdens de Coca Cola 600 op Charlotte vorige week zag deze overwinning er eigenlijk nogal gemakkelijk uit. Maar schijn bedriegt volgens Larson. De Hendrick Motorsports-coureur die vlakbij het circuit in Elk Grove opgroeide: " Op de baan is al heel wat, zeker als de twee besten bij de laatste herstart ook nog eens achter je zitten."

Na een incident waarbij vier auto's betrokken waren bleef teamgenoot Chase Elliott achter op Larson's bumper hangen maar wist in de laatste twee ronden afstand van zijn teamgenoot te nemen.

2021 Bell Busch Christopher Bell in gevecht met Kyle Busch.

Kyle Larson: " Door een beetje afstand bij de herstart te nemen dacht ik wel dat ik goed werk verrichtte. Ik wilde ze geen kans geven. Chase bleef druk uitoefenen en Martin was ook erg sterk. Wat een geweldige auto. Dacht dat het voor vandaag wel OK was maar ik wist ook niet hoe ik zou racen. Zonder trainingen wist niemand van ons dit overigens. Maar onze auto was gewoon goed daar."

Een bevredigend gevoel dat Larson zo dichtbij zijn geboortestad scoorde. Met een voorsprong van 0.614 secs. ging Larson als eerste over de streep. "Dit betekent enorm veel voor mij. Noord Californië zal altijd mijn thuis zijn hoewel ik nu aan de Oostkust woon. Twee achtereenvolgende overwinningen daar heb ik altijd van gedroomd en dit geeft een fantastisch gevoel" aldus winnaar Kyle Larson.

Regerend kampioen Chase Elliott behaalde op Sonoma zijn beste resultaat maar slaagde er niet in om zijn teamgenoot te passeren. Chase Elliott: " Ik had graag willen weten waar Larson nu echt sterk was. Dan had ik het zeker nog iets beter gedaan. Felicitaties aan Kyle en zijn crewchief Cliff Daniels en iedereen van de No5 crew. Zij hebben fantastisch werk verricht. Ik ben ook trots op onze NAPA-groep. Ook heb ik het gevoel dat we aan het slot van de wedstrijd iets beter waren dan bij het begin. Maar dit is werkelijk mijn beste resultaat hier op Sonoma."

2021 Winnaar Larson Sonoma
Larson viert zijn zege op Sonoma.

Martin Truex Jr. eindigde als derde gevolgd door Joey Logano en Kyle Busch. Laatstgenoemde wist Larson dominantie in éen zin samen te vatten; "De No 5 was niet van deze wereld." De Ganassi Racing teamgenoten Kurt Busch en Ross Chastain wisten als zesde en zevende te eindigen gevolgd door Denny Hamlin, Alex Bowman, en Ryan Blaney die de Top 10 complementeerden.

Denny Hamlin en Kevin Harvick beiden goed voor 16 overwinningen in 2020 moeten het nog steeds zonder doen. Harvick werd in de 77e ronde het slachtoffer van een kettingreactie en wist zonder motorkap en bumper als 22e over de eindstreep te komen.

2021 Winners Circle
En daar hoort in Californië uiteraard een goed glas wijn bij.

Uitslag 32e Annual Toyota Save Mart 350 Sonoma
1.Kyle Larson Chevrolet 92 ronden
2. Chase Elliott Chevrolet 92 ronden
3. Martin Truex Jr. Toyota 92 ronden
4. Joey Logano Ford 92 ronden
5.Kyle Busch Toyota 92 ronden
6. Kurt Busch Chevrolet 92 ronden
7. Ross Chastain Chevrolet 92 ronden
8. Denny Hamlin Toyota 92 ronden
9. Alex Bowman Chevrolet 92 ronden
10. Ryan Blaney Ford 92 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet