Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Kyle Larson bezorgt Hendrick Motorsports record 269e zege in Coca Cola 600

Met een dominante zege bezorgde Kyle Larson teameigenaar Rick Hendrick een 269e overwinning in de Coca Cola 600 in Charlotte. De Hendrick Motorsports-coureur behaalde hier zijn tweede seizoensoverwinning en de achtste in zijn carrière. Daarmee verwierf hij zich ook een plek in de Playoffs aan het einde van het seizoen. Met een voorsprong van meer dan 10 seconden versloeg Larson zijn teamgenoot Chase Elliott.

2021 Larson Kyle Larson is dankzij teameigenaar Rick Hendrick weer helemaal terug in de Cup.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Kyle Larson bezorgt Hendrick Motorsports record 268e zege in Coca Cola 600
Een dubbeloverwinning voor en een record voor het team van Rick Hendrick in Charlotte. Alleen Kyle Busch bedierf de HMS-party een beetje door als derde te eindigen. Achter Busch eindigden William Byron en Alex Bowman resp. als vierde en vijfde.

Larson was zo dominant dat hij in de 400 ronden tellende wedstrijd er 327 aan de leiding reed. Zijn teamgenoten Elliott en Byron reden elk 22 en 29 ronden op kop. Kyle Larson: "Het voelt werkelijk fantastisch om de man te zijn die dit record voor Mr. Hendrick gebroken heeft. "Daarmee werd het record van Richard Petty Enterprises eindelijk verbroken. Kyle Larson tekende aan het begin van dit seizoen een contract met het team van Hendrick Motorsports en reed met hetzelfde als Geoff Bodine op 29 april 1984 in Martinsville toen het team haar debuut in de Cup maakte.


2021 Larson militair
Bubba Wallace schudt een militair de hand op Memorial Day.

Kyle Larson: "Wij hebben dit jaar 1105 ronden aan de leiding gereden en wij zijn al vele malen voor de overwinning gegaan. Maar deze tweede overwinning in het kroonjuweel voelt werkelijk fantastisch aan. Ik ben erg gelukkig dat Mr. Hendrick met mij een deal wilde sluiten. Prachtig dat ik nu werkelijk de droom kan leven" Vorig jaar was Larson na een iRacing incident nog een verguisd man.

NASCAR CEO Jim France was de eerste die Rick Hendrick feliciteerde. "Ik ben er trots op om Rick Hendrick en iedereen die bij Hendrick Motorsports werkt met deze record-overwinning waarin het record van Petty Enterprises verbroken wordt te feliciteren. Met bijna 40 jaar uitmuntendheid heeft het team van Hendrick Motorsports de gouden standaard voor het succes van racing teams gezet. Hij heeft zijn erfenis als Hall of Famer al vastgelegd en voegt daar nu nog eens een ongelofelijke prestatie aan toe in een meer dan voorbeeldige NASCAR-carrière."

2021 Harvick Dillon  Byron Stenhouse
Veel strijd tussen Harvick, Byron, Larson en Dillon.

Larson startte vanaf pole en schreef alle drie wedstrijdsegmenten op zijn naam maar niet zonder tegenstand van zijn teamgenoten Elliott en Byron. In de groene vlag run van het tweede wedstrijdsegment ging Byron in de 231e ronde aan koploper Larson voorbij. Gedurende de daarop volgende pitstops kwam Larson een ronde eerder dan zijn teammaat binnen en was in de pitlane zeker een seconde sneller. Vervolgens wist Larson een voorsprong van meer dan 2,5 seconden op te bouwen maar had er wel 15 ronden voor nodig om de No43 Chevrolet van Erik Jones op een ronde te zetten. De spotter van Erik Jones(Rick Carelli): " Laat hem er maar voor werken!" Jones volgde deze instructies nauwgezet op.

2021 Byron Elliott
De HMS-teamgenoten William Byron en Chase Elliott in gevecht.

Uiteindelijk wist Larson de Camaro te passeren en wist afstand te nemen totdat Ryan Newman in de 296e ronde, met een klap tegen het beton, voor de vierde en laatste neutralisatie zorgde Het wedstrijdsegment eindigde onder geel met Larson als winnaar. Bij de laatste stop voor verse Goodyears ging Jones voor Larson naar binnen maar hielp hem daarbij wel om zijn voorsprong op de concurrentie te vergroten.

Kyle Larson: "Om mijn voorsprong te vergroten gaf ik hem een tijdje een "tow". Na drie runner-up resultaten volgden er voor Larson voor de tweede maal in zijn carrière een pole en een overwinning. Austin Dillon eindigde als zesde gevolgd door Denny Hamlin, Chris Buescher, Tyler Reddick en Kevin Harvick. Met een voorsprong van 76 punten leidt Denny Hamlin nog steeds in de tussenstand van het kampioenschap gevolgd Larson en Byron die allebei tweede staan.

2021 Hendrick Larson
Teambaas Rick Hendrick en Kyle Larson.

Uitslag 62e Coca Cola 600
1. Kyle Larson Chevrolet 400 ronden
2. Chase Elliott Chevrolet 400 ronden
3. Kyle Busch Toyota 400 ronden
4. William Byron Chevrolet 400 ronden
5. Alex Bowman Chevrolet 400 ronden
6. Austin Dillon Chevrolet 400 ronden
7. Denny Hamlin Toyota 400 ronden
8. Chris Buescher Ford 400 ronden
9. Tyler Reddick Chevrolet 400 ronden
10. Kevin Harvick Ford 400 ronden
,
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet